Μια σειρά δημοσιευμάτων σε Ελλάδα και Κύπρο, αφήνουν να εννοηθεί πως το κρυπτονόμισμα Unicoin, σχετίζεται με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Αυτό ωστόσο δεν ισχύει.
To είδαμε στο sigmalive.news, el.gr, periodista.gr, gegonotstomikroskpio.com, lumi-news.gr, cyprusnews.eu, ksipnistere.com.
Στα δημοσιεύματα διαβάζουμε:
Το ΔΝΤ αποκαλύπτει το Unicoin: Ποιο είναι το νέο παγκόσμιο ψηφιακό νόμισμα
Κατά τη διάρκεια των εαρινών συνεδριάσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) της περασμένης εβδομάδας, η Νομισματική Αρχή Ψηφιακού Νομίσματος (DCMA) ανακοίνωσε την κυκλοφορία ενός διεθνούς ψηφιακού νομίσματος κεντρικής τράπεζας (CBDC) γνωστό ως Καθολική Νομισματική Μονάδα (UMU), το οποίο συμβολίζεται από το ANSI Χαρακτήρας Ü. Σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου που ανακοινώνει το νέο νόμισμα, το UMU, γνωστό και ως Unicoin, είναι ένα νόμιμο εμπόρευμα χρήματος που μπορεί να συναλλάσσεται σε οποιοδήποτε νόμισμα διακανονισμού νομίμου χρήματος και λειτουργεί όπως ένα CBDC για την επιβολή τραπεζικών κανονισμών και «προστατεύει την οικονομική ακεραιότητα των διεθνών τραπεζικών συναλλαγών Σύστημα.”
Τι ισχύει
Στις 20 Απριλίου, η Νομισματική Αρχή Ψηφιακού Νομίσματος (DCMA) ανακοίνωσε ένα ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας που ονομάζεται Καθολική Νομισματική Μονάδα (UMU) ή Unicoin. Η DCMA υποστηρίζει πως προωθεί τις καινοτομίες στα ψηφιακά νομίσματα και τις νομισματικές πολιτικές, για κυβερνήσεις, κεντρικές και εμπορικές τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Ωστόσο, δεν είναι επίσημο νομισματικό όργανο κάποιου κράτους.
Το Unicoin ή UMU, υποστηρίζει πως είναι το πρώτο κρυπτονόμισμα που υιοθετεί νομισματικές πολιτικές σχεδιασμένες για να τονώνουν τη συνεχή ζήτηση με ελάχιστη αστάθεια τιμών, ως το πλέον κατάλληλο για αποθήκευση και συναλλαγές αξίας και ως αποθεματικό νόμισμα σε κεντρική τράπεζα.
Η DCMA ανακοίνωσε την αρχή της Καθολικής Νομισματικής Μονάδας (UMU), που όπως είπαμε ονομάζεται Unicoin, στην Εαρινή Συνάντηση του ΔΝΤ 2023, η οποία ισχυρίζεται ότι «θα ενισχύσει την νομισματική κυριαρχία των συμμετεχουσών κεντρικών τραπεζών». Έτσι, δημιουργήθηκαν παρεξηγήσεις σχετικά με τη σχέση του ΔΝΤ με το Unicoin.
Η παρανόηση προέκυψε από λάθος του kitco.com. Το Kitco άλλαξε τον τίτλο του δημοσιεύματος, από “Το ΔΝΤ αποκαλύπτει το Unicoin: Ένα παγκόσμιο, νόμιμο διακανονιστικό νόμισμα CBDC” σε “Το Unicoin – ένας παγκόσμιος, νόμιμο διακανονιστικό νόμισμα CBDC – που παρουσιάστηκε στις εαρινές συνεδριάσεις του ΔΝΤ 2023“.
Κατά αυτό τον τρόπο, ο συντάκτης του άρθρου, προχώρησε σε διόρθωση που ξεκαθαρίζει πως το Unicoin δεν συνδέεται με το ΔΝΤ. Μάλιστα, στο άρθρο προστέθηκε η παρακάτω διευκρίνιση:
Ενημέρωση (4/11): Ο τίτλος αυτού του άρθρου άλλαξε και προστέθηκε δήλωση από τον George Walker για να αντικατοπτρίζει καλύτερα ότι το Unicoin παρουσιάστηκε στις εαρινές συνεδριάσεις του ΔΝΤ και δεν κυκλοφόρησε συγκεκριμένα από το ΔΝΤ.
Επιπλέον, σύμφωνα με το Crypto Slate, το ΔΝΤ διάψευσε οποιαδήποτε εμπλοκή του με το Unicoin.
«Το ΔΝΤ δεν έχει καμία ανάμειξη στην DCMA ή στο Unicoin».
Και το δημοσίευμα συμπληρώνει:
Το αρχικό δελτίο τύπου της DCMA αναγνωρίζει ότι το ΔΝΤ «δεν έχει εγκρίνει επίσημα την Καθολική Νομισματική Μονάδα». Αντίθετα, λέει ότι το ΔΝΤ έχει απλώς εξετάσει τη λευκή βίβλο του έργου και δεν έχει αντιταχθεί σε ορισμένες λεπτομέρειες του εγχειρήματος.Η σύγχυση σχετικά με τους δεσμούς του ΔΝΤ με το Unicoin φαίνεται να οφείλεται στο γεγονός ότι η DCMA ανακοίνωσε την κυκλοφορία του Unicoin κατά τη διάρκεια των εαρινών συνεδριάσεων του ΔΝΤ.
Συμπέρασμα
Από τα ανωτέρω γίνεται σαφές πως το ΔΝΤ, δεν σχετίζεται με οιοιδήποτε τρόπο με το κρυπτονόμισμα Unicoin. Η σύγχυση προέκυψε από το γεγονός πως παρουσιάστηκε στις φετινές εαρινές συνεδριάσεις του ΔΝΤ. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως έχει λάβει οποιαδήποτε είδους έγκριση ή αναγνώριση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Θάνος Σιτίστας (Επαχτίτης) για Ερευνητική Μονάδα Κοινωνικής Πληροφορικής Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, σε συνεργασία με Fact-Check Cyprus και factchecker.gr.