Παραπληροφόρηση σχετικά με συνεργασία του Υπουργείου Τουρισμού με τον οργανισμό Queer Destinations - Featured image

Παραπληροφόρηση σχετικά με συνεργασία του Υπουργείου Τουρισμού με τον οργανισμό Queer Destinations

Ευρεία διάδοση έχει γνωρίσει τα τελευταία 24ωρα ο ισχυρισμός πως μέσω μιας συμφωνίας που υπέγραψε η Υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, θα ξεκινήσουν να έρχονται στην Ελλάδα κτηνοβάτες, μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, καμία σχέση δεν έχει ωστόσο αυτή η συμφωνία, ή ο οργανισμός με τον οποίο αυτή υπογράφηκε, με την κτηνοβασία.

Παραδείγματα αναπαραγωγών στο διαδίκτυο: pronews.gr, oxafies.com, anixneuseis.gr, odysseiatv.blogspot.com, amina-politiki.gr, dekeleianews.gr, molwnlave.gr, kapa-news.gr

Παραδείγματα αναπαραγωγών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Τι ισχύει

Στις 29 Φεβρουαρίου 2024 υπογράφτηκε μνημόνιο συνεργασίας από την Υπουργό Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, με το Queer Destinations, έναν διεθνή οργανισμό που στόχο έχει την δημιουργία ασφαλών και πιο συμπεριληπτικών χώρων στον τουρισμό για την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+.

Η συμφωνία έρχεται σύντομα μετά το νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο και την τεκνοθεσία και, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ακολουθεί τις γραμμές της κυβέρνησης. Μιλώντας πιο συγκεκριμένα, οι κύριοι στόχοι της συμφωνίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση, είναι:

  • Ο εμπλουτισμός και η διαφοροποίηση της τουριστικής προσφοράς με την ανάλογη προώθηση και προβολή, ενημερώνοντας και ευαισθητοποιώντας παράλληλα την τουριστική επιχειρηματικότητα και τις τοπικές κοινωνίες.
  • Ο σχεδιασμός για τη δημιουργία προωθητικού υλικού για τον τουρισμό ΛΟΑΤΚΙ+ στην Ελλάδα, την ανάπτυξη branding και την οργάνωση εξειδικευμένης επικοινωνιακής καμπάνιας, καθώς και τη φιλοξενία ή υποστήριξη εκδηλώσεων διεθνούς απήχησης, σχετικών με την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+.
  • Η έκδοση, από το Υπουργείο Τουρισμού, Οδηγού Συμπεριφοράς για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των διακρίσεων σε βάρος των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στις τουριστικές επιχειρήσεις.

Σε ρεπορτάζ του ΑΝΤ1 για την συμφωνία, η Όλγα Κεφαλογιάννη δήλωσε τα ακόλουθα σχετικά με την λογική και τους στόχους της εν λόγω συμφωνίας:

“Μας ενδιαφέρει η Ελλάδα να είναι ένας φιλικός και ασφαλής προορισμός για όλους τους επισκέπτες, πόσο μάλλον για τους ΛΟΑΤΚΙ επισκέπτες, που ως γνωστόν ταξιδεύουν δυόμισι φορές περισσότερο και ξοδεύουν περισσότερα χρήματα στις περιοχές όπου ταξιδεύουν”.

Αντίστοιχοι είναι και οι στόχοι του οργανισμού Queer Destinations. Όπως αναγράφεται στην ιστοσελίδα του, μία ιδιοκτησία ή κατάλυμα για να πιστοποιηθεί από τον οργανισμό πρέπει να πληροί συγκεκριμένα κριτήρια:

  • Το 100% του προσωπικού του ακινήτου πρέπει να έχει ολοκληρώσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Hospitality Meets Diversity (“Η Φιλοξενία Συναντά τη Διαφορετικότητα”).
  • Οφείλεται να υπάρχει δέσμευση για σεβασμό και ισότιμη μεταχείριση όλων των πελατών και των εργαζομένων ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας φύλου και έκφρασης φύλου.
  • Να μην δείχνει ανοχή σε κάθε είδους παρενόχληση, εκφοβισμό, χλευασμό, απειλές, υποδείξεις ή άλλες συμπεριφορές σωματικής ή ψυχολογικής βίας, με στόχο τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.

Φυσικά, σε κανένα σημείο της ανακοίνωσης ή της ιστοσελίδας του οργανισμού δεν γίνεται αναφορά στην πρακτική της κτηνοβασίας ή της παιδοφιλίας.

Οι αναπαραγωγές του διαμοιραζόμενου ισχυρισμού βασίζουν την στάση τους σε διαστρέβλωση της έννοιας του όρου “queer”, γράφοντας αναληθώς σχετικά:

“O όρος Queer αντιστοιχεί με την «non-normative sexuality», που σημαίνει ότι «όλα επιτρέπονται και όλα γίνονται και ο νοών νοείτω».”

“Είναι αυτοί «που κάνουν τα πάντα», όπως γράφει σε εκτενές άρθρο της η Vogue που σημαίνει ότι οι «ορέξεις» τους μπορεί να περιλαμβάνουν από παιδιά μέχρι και ζώα.”

Ο όρος queer χρησιμοποιείται πράγματι για να περιγράψει “μη-κανονιστικές σεξουαλικότητες” (non-normative sexualities”). Πρόκειται, όμως, για όρο-ομπρέλα που αναφέρεται σε όλες τις μειονότητες που δεν ανήκουν στην κατηγορία των ετεροφυλόφιλων ή των ανθρώπων που η ταυτότητα φύλου τους ταυτίζεται με το φύλο που τους αποδόθηκε κατά τη γέννησή τους. Ενώ ιστορικά η λέξη από τον 16ο αιώνα είχε την σημασία του “περίεργου, παράξενου, ιδιόρρυθμου”, σταδιακά άρχισε να λαμβάνει περιεχόμενο σεξουαλικής ταυτότητας στον 19ο αιώνα, αρχικά υποτιμητικά και έπειτα πιο απελευθερωμένα.

Στις αναπαραγωγές του ισχυρισμού γίνεται αναφορά σε άρθρο από την ιστοσελίδα Teen Vogue, όπου υποτίθεται πως αναφέρεται ότι τα queer άτομα “Είναι αυτοί που κάνουν τα πάντα”. Στην πραγματικότητα, όμως, στο εν λόγω άρθρο δεν περιλαμβάνεται τίποτα σχετικό και, αντ’ αυτού, λειτουργεί σαν σεξουαλικός οδηγός για νεαρά queer άτομα. Αναφορές σε κτηνοβασία ή παιδοφιλία προφανώς απουσιάζουν.

Σε κάθε περίπτωση, ο όρος ανήκει στο κίνημα της διεκδίκησης ίσης μεταχείρισης των σεξουαλικών μειονοτήτων από τον νόμο και την κοινωνία, και δεν έχει καμία σχέση με παραβατικές, κακοποιητικές και παράνομες πρακτικές όπως η κτηνοβασία ή η παιδοφιλία, ούτε σημαίνει πως “όλα επιτρέπονται”.

Έχουμε δει αρκετές φορές στην Ελλάδα να συνδέονται αυθαίρετα οι έννοιες μεταξύ τους, όπως από τον Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ ή από βουλευτές στο Κοινοβούλιο (εδώ, εδώ και εδώ). Παραλλαγές των αβάσιμων κατηγοριών έχουν φτάσει στο να συνδέσουν την ομοφυλοφιλία μέχρι και με την εμφάνιση καρκίνου. Τέτοιες κατηγορίες και θεωρίες συνωμοσίας έχουν σκοπό την απανθρωποποίηση των queer ατόμων κι ανήκουν στην κατηγορία του “ηθικού πανικού”, ενός κοινωνιολογικού φαινομένου που αφορά την σπορά αβάσιμων φόβων για το ποιόν ενός ατόμου ή μιας ομάδας, που παρουσιάζεται ως να απειλεί τις αξίες και τα συμφέροντα μιας άλλης.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως η πρακτική της κτηνοβασίας είναι παράνομη στην Ελλάδα. Το άρθρο 24 του Νόμου 4830/2021, το οποίο αναφέρεται σε πράξεις κακοποίησης ζώων, αναγράφει:

1. Με την επιφύλαξη ειδικότερων διατάξεων της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας, καθώς και της υποπερ. (βαγ) της περ. β’ της παρ. 5 του άρθρου 10, απαγορεύονται:

(α) η κακοποίηση, η κακή και η βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, […] ο εκούσιος τραυματισμός με απλή σωματική βλάβη και
(β) […] η κτηνοβασία, η σεξουαλική κακοποίηση ζώου με χρήση αντικειμένων για τη σαδιστική ευχαρίστηση του δράστη […].

2. Εξαιρουμένων των περιπτώσεων κινηματογραφικών ταινιών και γενικότερα οπτικοακουστικού υλικού εκπαιδευτικού προσανατολισμού, απαγορεύονται η κατοχή, η πώληση, η εμπορία και η παρουσίαση, καθώς και η διακίνηση, μέσω διαδικτύου, οποιουδήποτε οπτικοακουστικού υλικού, όπως βίντεο ή άλλου είδους κινηματογραφικού ή φωτογραφικού υλικού, στα οποία απεικονίζεται οποιαδήποτε πράξη βίας έναντι ζώου, καθώς και η σεξουαλική συνεύρεση μεταξύ ζώων ή μεταξύ ζώου και ανθρώπου με σκοπό το κέρδος ή τη σεξουαλική ικανοποίηση ατόμων που παρακολουθούν ή συμμετέχουν σε αυτά. Στην ανωτέρω απαγόρευση συμπεριλαμβάνεται και η περίπτωση της μάχης μεταξύ ζώων.

Μάλιστα, οι πράξεις της κτηνοβασίας και της σεξουαλικής κακοποίησης ζώου θεωρούνται έγκλημα σε βαθμό κακουργήματος και τιμωρούνται με κάθειρξη έως δέκα έτη, σύμφωνα με το άρθρο 34 του ίδιου Νόμου, ενώ παράλληλα προβλέπεται και υψηλότατο διοικητικό πρόστιμο, σύμφωνα το άρθρο 35 του Νόμου αυτού:

Άρθρο 34
Ποινικές κυρώσεις

1. […]
2. […] Οι παραβάτες […]της περ. β’ της παρ. 1 του άρθρου 24 τιμωρούνται με ποινή κάθειρξης μέχρι δέκα (10) έτη και με χρηματική ποινή μέχρι πεντακόσιες (500) ημερήσιες μονάδες, το ύψος εκάστης των οποίων ορίζεται από πενήντα (50) έως εκατό (100) ευρώ.

3. […]

Άρθρο 35
Διοικητικές κυρώσεις
1. Για παραβάσεις του παρόντος επιβάλλονται διοικητικές κυρώσεις ως εξής:
[…]
α/α παράβασης: 44
Παράβαση: […] κτηνοβασία, σεξουαλική κακοποίηση του ζώου με χρήση αντικειμένων για τη σαδιστική ευχαρίστηση του δράστη, εγκατάλειψη νεογέννητων ζώων, καθώς και πώληση, εμπορία και παρουσίαση – διακίνηση μέσω διαδικτύου οποιουδήποτε οπτικοακουστικού υλικού, στο οποίο απεικονίζεται κάθε είδους σεξουαλική συνεύρεση με ζώα, καθώς και οποιαδήποτε πράξη βίας ή θανάτωση μικρών ζώων με σκοπό το κέρδος και τη σεξουαλική ικανοποίηση ατόμων που παρακολουθούν ή συμμετέχουν σε αυτά.
Διάταξη: Άρθρο 24 παρ. 1 περ. β’ και παρ. 2
Πρόστιμο και λοιπές κυρώσεις: 30.000 έως 50.000 ευρώ για κάθε ζώο και για κάθε περιστατικό

Εμείς επικοινωνήσαμε με τον οργανισμό Queer Destinations για σχολιασμό της ιστορίας. Στην απάντηση που λάβαμε ο οργανισμός αρνήθηκε κάθε σχέση με την κατηγορία:

Πρέπει να γίνει γνωστό ότι η οργάνωσή μας επιδιώκει την ανάπτυξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) των Ηνωμένων Εθνών, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο μέσα από ασφαλείς και χωρίς βία χώρους. Ως εκ τούτου, δεν συμφωνούμε με τις εξευτελιστικές πρακτικές που αναφέρονται στον ιστότοπο που μοιραστήκατε, καθώς συνεργαζόμενοι χέρι-χέρι με τους ΣΒΑ των Ηνωμένων Εθνών, σεβόμαστε και φροντίζουμε για κάθε μορφή ζωής σε αυτόν τον πλανήτη, καθώς και εκτιμούμε τον σεβασμό της ταυτότητας φύλου και της ελευθερίας έκφρασης, με βάση τους ισχύοντες νόμους κάθε χώρας για το κοινό καλό της κοινωνίας.

Συμπέρασμα

Η συνεργασία του Υπουργείου Τουρισμού με τον οργανισμό Queer Destinations δεν “ανοίγει το δρόμο” για την έλευση κτηνοβατών στην Ελλάδα. Η υπόθεση βασίζεται σε βλαβερή σύνδεση της ομοφυλοφιλίας με κακοποιητικές και παράνομες πρακτικές όπως η κτηνοβασία και η παιδοφιλία, χωρίς όμως να υπάρχει καμία πραγματική συσχέτιση. Ακόμη, η κτηνοβασία στην Ελλάδα είναι παράνομη και η προώθηση της από ένα Υπουργείο είναι προδήλως αδύνατη.

Fact Checker Logo

Έλεγχος γεγονότων, Πολιτική

Συγγραφέας: Άγγελος Παλιακούδης

Αρχικά δημοσιεύτηκε εδώ.