Ένα βίντεο που δείχνει την Αψίδα του Θριάμβου διακοσμημένη με ένα ουράνιο τόξο είναι δημιουργημένη ψηφιακά - Featured image

Ένα βίντεο που δείχνει την Αψίδα του Θριάμβου διακοσμημένη με ένα ουράνιο τόξο είναι δημιουργημένη ψηφιακά

Ένα βίντεο που κοινοποιήθηκε στις αρχές Ιουνίου και δείχνει την Αψίδα του Θριάμβου στο Παρίσι διακοσμημένη με μια εγκατάσταση με ουράνιο τόξο, κοινοποιήθηκε στα κοινωνικά δίκτυα με τον ψευδή ισχυρισμό ότι πρόκειται για πραγματική διακόσμηση του μνημείου και με σχόλια που προωθούσαν αφηγήσεις κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Ενώ η πόλη του Παρισιού έχει εκφράσει την υποστήριξή της στα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ και έχει αναρτήσει τη σημαία του ουράνιου τόξου σε επίσημα κτίρια, το βίντεο που κοινοποιείται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι μια ψηφιακή κινούμενη εικόνα που δημιουργήθηκε από έναν Αμερικανό καλλιτέχνη που ζει στη Γαλλία. Δεν παρατηρήθηκε κανένα ίχνος τέτοιας διακόσμησης στο μνημείο στις αρχές Ιουνίου.

«Η Αψίδα του Θριάμβου στο Παρίσι έχει καλυφθεί με ένα τεράστιο ουράνιο pride τόξο (…) και ένα γιγάντιο σύννεφο με τις λέξεις ‘Marche Des Fiertes’ που μεταφράζεται ως Pride March…!!», γράφει μια ανάρτηση στο Facebook της 3ης Ιουνίου 2023.

Η ίδια ανάρτηση περιλαμβάνει επίσης ρητορική κατά των ΛΟΑΤΚΙ+: «Η σφραγίδα του τέλους της δυτικής κουλτούρας και πολιτισμού όπως την γνωρίζαμε & η ‘μετατροπή’ της σε νέα τρανς φυσιολογικότητα?»

Στιγμιότυπο της παραπλανητικής ανάρτησης στο Facebook. Λήψη εικόνας: 08/06/2023

Άλλες δημοσιεύσεις κοινοποιούν επίσης το ίδιο βίντεο με παρόμοιους ισχυρισμούς, όπως εδώ στο Facebook και εδώ στο Twitter. Παρόμοιες αναρτήσεις εντοπίστηκαν επίσης στα αγγλικά και στα σερβικά.

Ωστόσο, αυτοί οι ισχυρισμοί είναι ψευδείς. Καμία τέτοια διακόσμηση δεν εγκαταστάθηκε στην Αψίδα του Θριάμβου στα τέλη Μαΐου και στις αρχές Ιουνίου 2023. Πρόκειται στην πραγματικότητα για ένα ψηφιακό κινούμενο σχέδιο που δημιούργησε ένας Αμερικανός καλλιτέχνης που ζει στη Γαλλία, κάτι που επιβεβαίωσε ο ίδιος σε μηνύματα που ανήρτησε στα κοινωνικά του δίκτυα.

Μια ψηφιακή δημιουργία

Μια αντίστροφη αναζήτηση βίντεο μας βοήθησε να διαπιστώσουμε ότι το βίντεο δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά την 1η Ιουνίου (αρχειοθετημένο εδώ) σε έναν λογαριασμό στο Instragram με το όνομα «origiful». Ο καλλιτέχνης, Ίαν Πάντγκαμ, γράφει στον λογαριασμό του ότι είναι από την Καλιφόρνια των ΗΠΑ και ζει στη Γαλλία.

Επίσης, δημοσίευσε το ίδιο βίντεο στο Twitter την ίδια ημερομηνία (αρχειοθετημένο εδώ).

Σε μια απάντηση σε έναν χρήστη του Τwitter, ο Αμερικανός καλλιτέχνης έγραψε: «Δεν χρησιμοποιήθηκε τεχνητή νοημοσύνη. Είναι απλά δικό μου 3D animation με πολλές χειροποίητες λεπτομέρειες».

Απαντώντας σε ερωτήσεις του AFP, ο Πάντγκαμ αντέδρασε στο γεγονός ότι πολλοί θεατές φάνηκε να πιστεύουν ότι το βίντεο ήταν αληθινό λέγοντας: «Πάντα εκπλήσσομαι με το πόσοι άνθρωποι μπερδεύουν τα βίντεό μου με αληθινά. Όταν έκανα ένα με τις Πυραμίδες του Λούβρου να ανοίγουν για να πεταχτούν μπαλόνια, ακόμη και οι Παριζιάνοι νόμιζαν ότι ήταν αληθινό».

Είπε ακόμη ότι στόχος του «δεν ήταν να ξεγελάσει τον κόσμο».

«Αυτό είναι ένα καλό παράδειγμα για το πόσο απροετοίμαστοι είμαστε ως κοινωνία. Ίσως ως homo sapiens δεν είμαστε σχεδιασμένοι να βλέπουμε πράγματα που φαίνονται αληθινά αλλά δεν μπορεί να είναι αληθινά», είπε ακόμη.

«Το βίντεο είναι μια προσπάθεια να δείξουμε τη σημασία της αγάπης, της κατανόησης και της υποστήριξης», συνέχισε.

Κανένα ίχνος εγκατάστασης

Σε αντίθεση με τις αφηγήσεις που διαδίδονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και υποδηλώνουν ότι μια τέτοια εγκατάσταση αντιπροσωπεύει το «τέλος του δυτικού πολιτισμού», οι αρχές της πόλης του Παρισιού έχουν υποστηρίξει δημοσίως τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+, μεταξύ άλλων με την τοποθέτηση της σημαίας της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, στα χρώματα του ουράνιου τόξου, σε δημόσια κτίρια κατά τη διάρκεια προηγούμενων εκδηλώσεων Υπερηφάνειας.

Τον Ιούνιο του 2022, χιλιάδες άνθρωποι προσήλθαν στην ετήσια παρέλαση υπερηφάνειας της πόλης, με τη φετινή διοργάνωση να έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 24 Ιουνίου.

Ωστόσο, προς το παρόν δεν υπάρχει κανένα σημάδι εγκατάστασης ουράνιου τόξου στην Αψίδα του Θριάμβου. Ένας δημοσιογράφος του AFP επισκέφθηκε το μνημείο το βράδυ της 7ης Ιουνίου. Καμία εγκατάσταση δεν ήταν ορατή, ούτε κάποιο απομεινάρι εγκατάστασης:

Η Αψίδα του Θριάμβου στο Παρίσι. Λήψη εικόνας: 07/06/2023 – Bronwen Roberts / AFP

Το AFP φωτογράφισε επίσης την Αψίδα του Θριάμβου στις 31 Μαΐου, μια ημέρα πριν από την τοποθέτηση της υποτιθέμενης διακόσμησης. Δεν υπήρχαν σημάδια προετοιμασίας για το είδος της μαζικής εγκατάστασης που απεικονίζεται στο βίντεο:

Το λογότυπο του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ράγκμπι 2023 της Γαλλίας προβάλλεται στην Αψίδα του Θριάμβου με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ημερών πριν από την έναρξη της διοργάνωσης, στο Παρίσι, στις 31 Μαΐου 2023. – JULIEN DE ROSA / AFP

Χρήστες των κοινωνικών δικτύων κοινοποίησαν επίσης εικόνες του μνημείου το πρωί της 2ας Ιουνίου, όπως φαίνεται εδώ (αρχειοθετημένο εδώ). Καμία τέτοια εγκατάσταση δεν είναι ορατή, ούτε υπάρχει κάποιο σημάδι της σε μια ζωντανή μετάδοση του μνημείου που λαμβάνεται από την πόλη.

Το AFP έχει ήδη επαληθεύσει στο παρελθόν εικόνες όπου χρησιμοποιήθηκε ένα ψηφιακό εργαλείο όπως η τεχνητή νοημοσύνη και παρουσιάστηκαν ως πραγματικές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για παράδειγμα εδώ ή εδώ.

Fact Checker Logo

Έλεγχος γεγονότων

Συγγραφέας: Théophile BLOUDANIS / AFP Ελλάδα

Αρχικά δημοσιεύτηκε εδώ.