Βίντεο με drone μπλεγμένο σε καλώδια δεν προέρχεται από την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ - Featured image

Βίντεο με drone μπλεγμένο σε καλώδια δεν προέρχεται από την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ

Ένα από τα βίντεο που κέρδισαν απήχηση στον απόηχο της επίθεσης του Ιράν κατά του Ισραήλ, αφορά ένα drone (μη επανδρωμένο αεροσκάφος) που φαίνεται να έχει μπλεχτεί σε υπερυψωμένα καλώδια ηλεκτροδότησης. Ο ισχυρισμός θέλει το drone να είναι ένα από τα περίπου 300 που εξαπέλυσε το Ιράν στις 13 Απριλίου 2024. Το βίντεο ωστόσο είναι αρκετά παλαιότερο από τις τελευταίες εξελίξεις.

Παραδείγματα αναπαραγωγών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Παραδείγματα αναπαραγωγών στο διαδίκτυο: newsbomb.gr, pronews.gr

Τι ισχύει

Αρχικά, ολόκληρο το βίντεο:

Όπως ενδείκνυται σε τέτοιες περιπτώσεις, πραγματοποιούμε αντίστροφη αναζήτηση εικόνας για να διαπιστώσουμε αν υπάρχει παλαιότερη προέλευση του βίντεο που παρουσιάζεται ως πρόσφατο. Όντως, ανακαλύπτουμε μια σειρά αναρτήσεων που προϋπάρχουν της πρόσφατης κλιμάκωσης του πολέμου στη Μέση Ανατολή. Για αρχή, αυτό το δημοσίευμα στο X έχει ημερομηνία την 20η Φεβρουαρίου 2024 και τοποθετεί το συμβάν όχι στο Ισραήλ ή το Ιράν, αλλά στη Συρία. Η λεζάντα αναγράφει “Συρία: Η φωτογραφία της ημέρας. Ένα μη αναγνωρισμένο drone έχει κολλήσει σε ηλεκτρικά καλώδια στην επαρχία Hasakah”.

Syria: photo of the day. An unidentified drone stuck in electric wires in Hasakah province. pic.twitter.com/U7borPzbFm

– QalaatM (@QalaatM) February 20, 2024

Μια άλλη ανάρτηση, ξανά από το X, περιέχει ένα άλλο βίντεο από το ίδιο συμβάν και το τοποθετεί μεταξύ των επαρχιών Hasakah και Deir ez-Zor. Και οι δύο επαρχίες βρίσκονται στη βορειοανατολική Συρία, σημαντικά μακριά από το Ισραήλ.

A circulating video of a #drone after it collided with electricity cables in the town of Qamar al-Din between Al-#Hasakah and #Deir ez-Zor in NESyria#Syria #Iran #SDF pic.twitter.com/fmPwqFUaAM

– (زانا العلي) Zana Al-Ali (@ZanaAlali) February 20, 2024

Σε κάθε περίπτωση, καθότι το βίντεο υπάρχει στο διαδίκτυο από τις 20 Φεβρουαρίου 2024, αυτό δεν δύναται να προέρχεται από την πρόσφατη επίθεση του Ιράν. Θυμίζουμε πως ο Συριακός Εμφύλιος Πόλεμος είναι ακόμη σε εξέλιξη και, παρότι έχει φύγει από την επικαιρότητα, μέχρι και σήμερα υπάρχουν εξελίξεις στο ζήτημα. Για παράδειγμα, υπάρχει αναφορά για τουρκική επίθεση με νεκρούς και τραυματίες από τις 2 Φεβρουαρίου 2024, στην περιοχή Hasakah, όπου τοποθετείται το εξεταζόμενο βίντεο.

Συμπέρασμα

Το βίντεο δεν δείχνει drone του Ιράν από την επίθεσή του κατά του Ισραήλ στις 13 Απριλίου 2024. Το υλικό υπάρχει στο διαδίκτυο τουλάχιστον από τις 20 Φεβρουαρίου 2024 και η τοποθεσία του εκτιμάται σε επαρχίες της Συρίας, στο βορειοανατολικό κομμάτι της χώρας, μακριά από τις εξελίξεις στο Ισραήλ. Το βίντεο δύναται να σχετίζεται με τον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας, καθώς υπάρχει αναφορά για επίθεση drone στην περιοχή 18 μέρες πριν τα βίντεο στο X.

Fact Checker Logo

Ισραήλ-Χαμάς, Πολιτική

Συγγραφέας: Άγγελος Παλιακούδης

Αρχικά δημοσιεύτηκε εδώ.