Τροποποιημένες εικόνες παρουσιάζονται ως προεκλογικές αφίσες του ΣΥΡΙΖΑ - Featured image

Τροποποιημένες εικόνες παρουσιάζονται ως προεκλογικές αφίσες του ΣΥΡΙΖΑ

Τις τελευταίες ημέρες διαμοιράζονται σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook και το Twitter, εικόνες που υποτίθεται ότι απεικονίζουν αφίσες του ΣΥΡΙΖΑ, πλαισιωμένες με τον ισχυρισμό ότι το κόμμα χρησιμοποιεί φωτογραφίες ατόμων του εξωτερικού εν αγνοία τους για την προεκλογική του εκστρατεία. Οι υπό εξέταση φωτογραφίες παραπλάνησαν μεγάλο αριθμό χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίοι πίστεψαν ότι πρόκειται για πραγματικές αφίσες του κόμματος.

Παραδείγματα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Τι ισχύει

Σε δημοσιεύσεις χρηστών διαβάζουμε:

Εκεί στο Σύριζα πάτε καθόλου καλά; Κλέβετε φωτογραφίες ξένων ανθρώπων από ξένες χώρες και φτιάχνετε τις αφίσες σας; Τους ρωτήσατε; Τους ζητήσατε την άδεια; Τους αποζημιώσατε οικονομικά; Είσαστε ΤΟΣΟ γελοίοι;
Άσε, από το τελευταίο βγαίνει το ερωτηματικό.

Μία άλλη δημοσίευση αναφέρει:

Συνεχίζουμε με τις (όπως πάντα) κλεμμένες αφίσες του Σύριζα, προϊόν του “δημιουργικού” τμήματος της Νεολαίας του. Από την κορυφή μέχρι τα νύχια τεμπέληδες που δεν εννοούν να βάλουν το μυαλό τους να δουλέψει. Όπως και ο επαγγελματίας της μίμησης και του copy paste αρχηγός του.

Οι εν λόγω φωτογραφίες:

Ως αρχική πηγή εμφανίζεται ένας χρήστης του Twitter με το ψευδώνυμο Simon Leone, ο οποίος στις 15 Μαΐου 2023 δημοσίευσε μαζικά τις παραπάνω φωτογραφίες σε χρονικό διάστημα μερικών λεπτών. (εδώ, εδώ, εδώ και εδώ)

Ακολούθησε κύμα διάδοσης των φωτογραφιών με πολλούς χρήστες να παραπλανώνται και να κατηγορούν το κόμμα ότι χρησιμοποιεί εικόνες ανθρώπων εν αγνοία τους χωρίς να έχει πάρει σχετική άδεια ή να έχει καταβάλει χρηματικό αντίτιμο για τη χρήση των φωτογραφιών.

Ωστόσο, ερευνώντας κάθε φωτογραφία ξεχωριστά, με τη μέθοδο της αντίστροφης αναζήτησης εικόνας, διαπιστώσαμε πως το ανωτέρω οπτικό υλικό εντοπίζεται σε διαδικτυακά αποθετήρια εικόνων (εδώ, εδώ, εδώ και εδώ).

Οι επίμαχες φωτογραφίες όπως εμφανίζονται στα διαδικτυακά αποθετήρια:

Επιπλέον, τόσο στην επίσημη σελίδα του ΣΥΡΙΖΑ στο Facebook, όσο και στην ιστοσελίδα του, όπου υπάρχει ξεχωριστό τμήμα για τις διαμοιραζόμενες αφίσες και φυλλάδια του κόμματος δεν εντοπίζεται πουθενά το εξεταζόμενο οπτικό υλικό.

Τα Ellinika Hoaxes επικοινώνησαν με την υπεύθυνη του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, κυρία Αποστολάκη η οποία διαβεβαίωσε πως το αναπαραγόμενο υλικό δεν προέρχεται από το κόμμα, καθώς όλα τα επίσημα υλικά βρίσκονται στις επίσημες σελίδες (εδώ, εδώ) και τους λογαριασμούς της παράταξης και του προέδρου, Αλέξη Τσίπρα.

Συμπέρασμα

Οι εν λόγω φωτογραφίες δεν αποτελούν αφίσες για την προεκλογική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ψηφιακά επεξεργασμένες εικόνες και εντοπίζονται αρχικά σε λογαριασμό χρήστη των κοινωνικών δικτύων. Επιπρόσθετα, η υπεύθυνη Τύπου του κόμματος, κυρία Αποστολάκη μιλώντας στα Ellinika Hoaxes διέψευσε ότι οι επίμαχες αφίσες προέρχονται και αποτελούν υλικό του κόμματος, ενώ δεν εντοπίζονται στους επίσημους ιστοτόπους της παράταξης.

Fact Checker Logo

Έλεγχος γεγονότων, Πολιτική

Συγγραφέας: Αλέξανδρος Τάσσος

Αρχικά δημοσιεύτηκε εδώ.