Τα Ελληνικά, εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα, ΔΕΝ πωλούνται στη Βουλγαρία 4 ευρώ το λίτρο - Featured image

Τα Ελληνικά, εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα, ΔΕΝ πωλούνται στη Βουλγαρία 4 ευρώ το λίτρο

Από τον Οκτώβριο του 2023 διαδίδεται στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης φωτογραφία που απεικονίζει φιάλη ελαιόλαδου σε κατάστημα της Βουλγαρίας, με τον ισχυρισμό πως πρόκειται για ελληνικό εξαιρετικό (έξτρα) παρθένο ελαιόλαδο το οποίο κοστίζει 7,99 λέβα (4,09 ευρώ) το λίτρο. Ωστόσο, όπως θα δούμε στη συνέχεια, το εν λόγω λάδι αποτελεί προϊόν πρόσμιξης.

Παραδείγματα αναρτήσεων στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης:

Στις υπό εξέταση αναρτήσεις διαβάζουμε τα εξής:

√•Μια βόλτα σε super market της γειτονικής Βουλγαρίας και θα γνωρίσεις αμέσως την πραγματική αξία του ελαιολάδου!!!
√•Υπέροχα Ελληνικά, εξαιρετικά, παρθένα ελαιόλαδα, αποστέλλουμε στη Βουλγαρία, και τα βρίσκεις στο ράφι μόνο 7, 99 λέβα!!! (Ισοτιμία 2λεβα=1ευρω)
√•Ελληνικά ελαιόλαδα πολυβραβευμένα, σε εξαιρετικές συσκευασίες που έχουν αναγνωριστεί παγκοσμίως για την ποιότητά τους, μπορούν και τα καταναλώνουν οι Βούλγαροι και εμείς εδώ στην Ελλάδα το χαρακτηρίζουμε είδος πολυτελείας και το λέμε “χρυσός υγρός” ή και “πράσινος χρυσός”!!!
√•Το λάδι… λαδάκι θα το πούμε, γιατί στην Ελλάδα του Μητσοτάκη, του Άδωνη και των άλλων παιδιών, κυριαρχούν οι μαυραγορίτες λαδεμποροι… όπως εκείνα τα χρόνια της ΚΑΤΟΧΗΣ, που θυμάμαι, μας διηγούνταν οι γονείς μας και οι παππούδες μας!!!

Τι ισχύει

Κατά την αναζήτησή μας για τη συγκεκριμένη φιάλη λαδιού, ονομασίας “ΑΓΡΟΤΙ”, την εντοπίσαμε σε Βουλγαρική ιστοσελίδα προσφορών, στην οποία μάλιστα η φιάλη του ενός λίτρου βρισκόταν σε προσφορά έως τον Φεβρουάριο του 2023 στα 5,49 λέβα (2,81 ευρώ). Ωστόσο, όπως φαίνεται στην εικόνα, δεν πρόκειται για παρθένο ελαιόλαδο: το προϊόν παρουσιάζεται ως μείγμα σαλάτας με ελαιόλαδο (Салатен микс с маслиново масло) ενώ η περιγραφή του αλλά και η συσκευασία του προϊόντος αναφέρει πως πρόκειται για πρόσμειξη ελαιόλαδου και ηλιέλαιου, σε ποσοστό 55% και 45% αντίστοιχα, χωρίς να αναγράφεται πως πρόκειται για εξαιρετικό παρθένο ή παρθένο ελαιόλαδο:

Πηγή εικόνας: oferta.bg
Μετάφραση μέσω Google Translate

Μάλιστα η σύσταση του συγκεκριμένου σκευάσματος αναγράφεται και στη συσκευασία του, στο κάτω μέρος της ετικέτας, σε σημείο το οποίο δεν είναι εμφανές στη φωτογραφία που διαδίδεται στις υπό εξέταση αναρτήσεις:

Πηγή εικόνας: oferta.bg
Μετάφραση μέσω Google Translate

Παρακάτω βλέπουμε τη φωτογραφία που συνοδεύει τις υπό εξέταση αναρτήσεις, όπου είναι εμφανές πως το σημείο που αναγράφεται η σύσταση του προϊόντος βρίσκεται πίσω από το κουτί στο οποίο είναι τοποθετημένη η φιάλη:

Επιπροσθέτως, όπως συμβαίνει και στη σελίδα του προϊόντος, στην καρτέλα της τιμής του όπως παρουσιάζεται στις υπό εξέταση αναρτήσεις, το προϊόν δεν παρουσιάζεται ως «παρθένο ελαιόλαδο» αλλά ως «μείγμα σαλάτας»:

Μετάφραση μέσω Google Translate

Τέλος, στην ανάρτηση του προϊόντος στην ιστοσελίδα προσφορών oferta.bg αναφέρεται πως ο διανομέας του προϊόντος είναι η γερμανική εταιρεία KAUFLAND. Ωστόσο, τόσο στη γερμανική ιστοσελίδα της εταιρείας, όσο και στη βουλγαρική ιστοσελίδα, δεν καταφέραμε να εντοπίσουμε το συγκεκριμένο προϊόν στο εύρος της τιμής που πωλείται στο κατάστημα.

Σε μια απόπειρα να συγκρίνουμε τις τιμές ελληνικού ή μη παρθένου ελαιόλαδου στη γείτονα χώρα, εντοπίσαμε καταχωρήσεις προϊόντων παρθένου ελαιόλαδου σε δύο καταστήματα της Βουλγαρίας. Οι τιμές των προϊόντων κυμαίνονται από 17,99 λέβα/9,19 ευρώ ως 26,69 λέβα/13,64 ευρώ ανά λίτρο:

Πηγή εικόνας: bulmag.org
Πηγή εικόνας: lidl.bg

Κατά την αναζήτησή μας εντοπίσαμε επίσης φιάλη έξτρα παρθένου ελαιόλαδου της ίδιας επωνυμίας “ΑΓΡΟΤΙ”, με τιμή 18.99 λέβα/9,70 ευρώ ανά λίτρο:

Πηγή εικόνας: randi.bg

Είναι σκόπιμο να αναφέρουμε πως στη χώρα μας η πρόσμειξη ελαιόλαδου με άλλα φυτικά έλαια, στα οποία περιλαμβάνονται κυρίως χαμηλότερης ποιότητας έλαια όπως το σογιέλαιο αλλά και το ηλιέλαιο, με σκοπό την εσωτερική κατανάλωση, απαγορεύεται και αποτελεί νοθεία.

Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), ο οποίος συχνά προβαίνει σε ανακλήσεις προϊόντων που μέσω ανάλυσης διαπιστώνεται πως, ενώ διαφημίζονται ως εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα, περιέχουν κατώτερης ποιότητας έλαια, σε πρόσφατο Δελτίο Τύπου τονίζει ότι:

Με αφορμή την έντονη ανησυχία για την εμφάνιση περιπτώσεων νοθείας του ελαιολάδου σε συνδυασμό με την αύξηση του αριθμού των αναφορών/καταγγελιών που υποβάλλονται τελευταία στον ΕΦΕΤ, επισημαίνεται ότι νοθεία του ελαιολάδου συνιστά απάτη που επιφέρει οικονομικές απώλειες στους καταναλωτές και στις επιχειρήσεις και ενδέχεται να εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Επιπροσθέτως, η υπ. Αριθ. 1018/104012/15.04.2020 Υπουργική Απόφαση «Συμπληρωματικά μέτρα εφαρμογής του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 29/2012 της Επιτροπής, για τα πρότυπα εμπορίας του ελαιολάδου (ΕΕ L 12, της 14.1.2012, σ.14)» [πηγή], ξεκαθαρίζει πως στη χώρα μας απαγορεύεται η ανάμειξη κάθε είδους ελαιόλαδου με άλλα φυτικά έλαια με σκοπό τη διάθεσή τους για εσωτερική κατανάλωση, σύμφωνα με τα πρότυπα του Εκτελεστικού Κανονισμού αριθ. 29/2012 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εμπορία του ελαιόλαδου:

Άρθρο 2
Μείγματα ελαιολάδων και άλλων φυτικών ελαίων

Απαγορεύεται η παραγωγή στη χώρα μειγμάτων εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, παρθένου ελαιολάδου, ελαιολάδου και πυρηνελαίου με άλλα φυτικά έλαια, με σκοπό τη διάθεσή τους για εσωτερική κατανάλωση, σε εφαρμογή του τρίτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 6 του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 29/2012.

Πηγή: Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, «Συμπληρωματικά μέτρα εφαρμογής του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 29/2012 της Επιτροπής, για τα πρότυπα εμπορίας του ελαιολάδου (ΕΕ L 12, της 14.1.2012, σ.14)», σελ. 2

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός πως στην υπό εξέταση φωτογραφία παρουσιάζεται εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι ψευδής. Το συγκεκριμένο προϊόν, όπως αναγράφεται και στη συσκευασία του, αποτελεί προϊόν πρόσμιξης ελαιόλαδου και ηλιέλαιου. Επιπροσθέτως, στη συσκευασία του αλλά και στην ετικέτα της τιμής αναφέρεται πως πρόκειται για μείγμα σαλάτας που περιέχει ελαιόλαδο και όχι για εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.

Fact Checker Logo

Έλεγχος γεγονότων, Οικονομία

Συγγραφέας: Αντώνης Παπαθανασίου

Αρχικά δημοσιεύτηκε εδώ.