Ψηφιακά επεξεργασμένο το βίντεο ενός τανκ με ναζιστική επιγραφή στο Μάινχαϊμ - Featured image

Ψηφιακά επεξεργασμένο το βίντεο ενός τανκ με ναζιστική επιγραφή στο Μάινχαϊμ

Σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορεί ο ισχυρισμός ότι στο Μάινχαϊμ της Γερμανίας σε σειρά από τανκς που μεταφέρονταν στην Πολωνία, αναγραφόταν η ναζιστική φράση «14/88». Ο παραπλανητικός αυτός ισχυρισμός βασίστηκε σε ένα βίντεο, που έχει υποστεί ψηφιακή επεξεργασία.

Παραδείγματα αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Στις αναρτήσεις διαβάζουμε:

Στο Mannheim της Γερμανίας εμφανίστηκε μια στήλη από τανκς που μεταφέρονται στην Πολωνία. Σε ένα από τα τανκς παρατηρήθηκε η επιγραφή «14/88».
14/88 – κωδικό σύνθημα (χρησιμοποιείται επίσης ως χαιρετισμός ή υπογραφή) από τους λευκούς Ναζί (Wikipedia)

Το βίντεο που αναπαράγεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Τι ισχύει

Πρώτα από όλα, το πραγματικό βίντεο κυκλοφορεί στο διαδίκτυο από το 2020, και στην αυθεντική του εκδοχή δεν περιέχεται η ναζιστική φράση 14/88, ούτε πρόκειται για γερμανικά τανκς που μεταφέρονται στην Πολωνία.

Η φράση 14/88
Η φράση 14/88 αποτελεί κωδικό σύνθημα που χρησιμοποιείται επίσης ως χαιρετισμός ή υπογραφή από τους Λευκούς εθνικιστές και ναζιστές. Χρησιμοποιείται σαν λέξη/κωδικός για τις φράσεις:

«”We must secure the existence of our people and a future for White Children”, (ελλ: Πρέπει να εξασφαλίσουμε την ύπαρξη του λαού μας και ένα μέλλον για τα λευκά παιδιά).
Επίσης το 14 μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη φράση “Because the beauty of the White Aryan women must not perish from the earth”, δηλαδή (ελλ: επειδή η ομορφιά των λευκών αρίων γυναικών δεν πρέπει να χαθεί απ’τη Γη). Πιο γνωστή είναι η πρώτη εκδοχή. »

Και οι δύο φράσεις επινοήθηκαν από τον Ντέιβιντ Λέιν, μέλος μιας νεοναζιστικής οργάνωσης φυλετικού διαχωρισμού ονόματι The Order (Το Τάγμα).Το πρώτο σύνθημα ήταν εμπνευσμένο από μια δήλωση, 88 λέξεις από τον πρώτο τόμο, κεφάλαιο 8 του βιβλίου του Αδόλφου Χίτλερ στο «Ο Αγών μου». Για το 88 υπάρχουν διφορούμενες ερμηνείες. Ορισμένοι το χρησιμοποιούν ως αναφορά στο ναζιστικό χαιρετισμό “Heil Hitler”, καθώς το H είναι το όγδοο γράμμα του λατινικού αλφαβήτου.

Το αρχικό βίντεο

Ωστόσο, αυτή η φράση δεν υπάρχει σε κανένα από τα τανκς που εμφανίζονται στο βίντεο.

Το εξεταζόμενο βίντεο ανέβηκε αρχικά στις 27 Φεβρουαρίου 2023, από την influencer Alina Lipp στο φιλορωσικό κανάλι Neues aus Russland και συγκέντρωσε χιλιάδες προβολές στο Telegram. Λίγες μέρες αργότερα, τη 3η Μαρτίου, το κανάλι ανασκεύασε:

Πρόσφατα σας δείξαμε τις φωτογραφίες ενός άρματος με 14/88.
Αυτή είναι η διευκρίνιση για το βίντεο με το τανκ 14/88. Το πρωτότυπο είναι από το 2022 SWR δεν είναι ένα άρμα Leopard αλλά ένα αμερικανικό Abrahams και κάποιος έγραψε το 14/88 πάνω του με επεξεργασία βίντεο.
Αυτό το Fake ήταν πολύ καλά φτιαγμένο γιατί η επιγραφή ήταν πραγματικά τοποθετημένη καρέ-καρέ.

Στο πρωτότυπο βίντεο, που εντοπίσαμε μέσω αντίστροφης αναζήτησης εικόνας, η φράση 14/88 δεν υπάρχει πάνω στο τανκ.

Η φράση “14/88” προστέθηκε στη συνέχεια στο βίντεο (αριστερά) που διαμοιράστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η SWR δημοσίευσε το αρχικό βίντεο το Μάρτιο του 2022 (δεξιά). Η επιγραφή δεν απεικονίζεται στο τανκ. Πηγή: SWR. Επεξεργασία: Ellinika Hoaxes.

Όπως βλέπουμε από τη σύγκριση των καρέ του εξεταζόμενου και του πρωτότυπο βίντεο, η φράση προστέθηκε ψηφιακά αργότερα.

Το βίντεο δεν είναι πρόσφατο

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το βίντεο δεν είναι πρόσφατο. Αντίθετα, έχει κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο ήδη από το 2022, ενώ δεν επρόκειτο για στρατιωτικό εξοπλισμό που μεταφερόταν στην Πολωνία. Η πομπή που βλέπουμε στο βίντεο, αποτελείται από αμερικανικά τανκς που μεταφέρθηκαν στη Γερμανία.

Στιγμιότυπο από το άρθρο του SWR. 11/3/2022

Άρθρο που δημοσιεύθηκε στις 11 Μαρτίου 2022 στην ιστοσελίδα του γερμανικού ραδιοφωνικού σταθμού Südwestrundfunk (SWR) ανέφερε ότι οι κάτοικοι του Μάινχαϊμ, μετά τη ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία, είχαν παρατηρήσει αυξημένη δραστηριότητα στο στρατόπεδο των ΗΠΑ Coleman, που βρίσκεται κοντά στην πόλη, με τρένα φορτωμένα με τανκς και άλλο αμερικανικό εξοπλισμό που εισέρχονται και εξέρχονται από τη βάση.

Χάρτης που δείχνει την τοποθεσία που μεταφέρθηκαν τα τανκς. Στρατόπεδο των ΗΠΑ Coleman, περιοχή Sandhofen, Μάινχαϊμ, Γερμανία.

Οι οργανισμοί ελέγχου γεγονότων Correctiv και Facta.news έχουν επίσης καταρρίψει τον ισχυρισμό.

Συμπέρασμα

Το εξεταζόμενο βίντεο έχει ληφθεί πράγματι στο Μάινχαϊμ της Γερμανίας, όμως έχει υποστεί ψηφιακή επεξεργασία, καθώς η ναζιστική φράση 14/88, έχει προστεθεί στη συνέχεια. Το πρωτότυπο βίντεο κυκλοφόρησε το 2022 και δείχνει πομπή από αμερικανικά τανκς που μεταφέρονται στην αμερικανική στρατόπεδο Coleman και όχι γερμανικά τανκς να μεταφέρονται στην Πολωνία.

 

Fact Checker Logo

Έλεγχος γεγονότων, Ουκρανία, Πολιτική

Συγγραφέας: Αναστασία Μαρκέλα Δανά

Αρχικά δημοσιεύτηκε εδώ.