Ψευδές ότι το μεγαλύτερο σε λειτουργία έργο ΑΠΕ στην Ελλάδα κατασκευάστηκε εις βάρος καλλιεργήσιμης έκτασης - Featured image

Ψευδές ότι το μεγαλύτερο σε λειτουργία έργο ΑΠΕ στην Ελλάδα κατασκευάστηκε εις βάρος καλλιεργήσιμης έκτασης

Το τελευταίο διάστημα εντοπίζονται αναρτήσεις στο ελληνικό Facebook, με ευρεία διάδοση, στις οποίες κοινοποιείται φωτογραφία που απεικονίζει πάνελ φωτοβολταϊκών που βρίσκονται παρατεταγμένα στην ύπαιθρο. Η εικόνα πλαισιώνεται από τον ισχυρισμό ότι η εν λόγω τοποθεσία βρίσκεται στη διαδρομή Θεσσαλονίκης – Γρεβενών και παρόλο που αποτελούσε εύφορη γεωργική έκταση στην οποία καλλιεργούνταν σιτηρά, καταστράφηκε προκειμένου να ανεγερθεί φωτοβολταϊκό πάρκο.

Παραδείγματα σε ιστοσελίδες: olympia.gr, ptolemais-post.gr, dynatielladanews.com

Παραδείγματα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Τι ισχύει

Μέσω της αντίστροφης αναζήτησης εικόνας εντοπίστηκε δημοσίευμα που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα gobhma.gr τον Ιανουάριο του 2023 και περιλαμβάνει την επίμαχη φωτογραφία. Το άρθρο κάνει λόγο για το πάρκο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) που ανέπτυξε ο όμιλος HELLENiQ ENERGY στην Κοζάνη. Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας, εγκαινιάστηκε τον Απρίλιο του 2022 και αποτελεί το μεγαλύτερο σε λειτουργία έργο ΑΠΕ μέχρι σήμερα στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, αλλά και ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα με φωτοβολταϊκά σε ολόκληρη την Ευρώπη με συνολική εγκατεστημένη ισχύ που φτάνει στα 204,3 MW.

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο διευθυντής της κατασκευαστικής εταιρείας που ανέλαβε το έργο, κ. Νίκος Καραπατσίδης, το πάρκο βρίσκεται στην περιοχή με την τοπωνυμία «Μπεκρεβενίκος-Μικρή Πέτρα» των Δημοτικών Ενοτήτων Δημ.Υψηλάντη & Μουρικίου, των Δήμων Κοζάνης & Εορδαίας αντίστοιχα.

Η προαναφερθείσα τοποθεσία πιστοποιείται και από γραπτή απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) σχετικά με χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκό σταθμό, που εκδόθηκε το 2012.

Σημειώνεται ότι η ΡΑΕ προχώρησε τον Φεβρουάριο του 2023 σε αντικατάσταση-τροποποίηση των βεβαιώσεων παραγωγού που είχαν χορηγηθεί το 2012 καθώς είχαν εκχωρηθεί αρχικά στις εταιρείες Se Chronus Ηλιακή Ενέργεια των οποίων η επωνυμία άλλαξε σε Κοζήλιο 1 Μ.Α.Ε.

Μέσω γεωεντοπισμού βρέθηκε η τοποθεσία του εν λόγω φωτοβολταϊκού πάρκου. Παρακάτω συγκρίνονται μία πρόσφατη λήψη και μία παλαιότερη πριν την τοποθέτηση των πάνελ. Όπως αποφαίνεται από την παράθεση των δύο εικόνων, το έδαφος στο οποίο κατασκευάστηκε το πάρκο είναι βραχώδες με πενιχρή βλάστηση ενώ κοντινές γεωργικές εκτάσεις που υπάρχουν στην περιοχή βρίσκονται εμφανώς εκτός του χώρου που καταλαμβάνουν τα φωτοβολταϊκά.

Ακολουθεί σύγκριση πρόσφατης δορυφορικής λήψης μέσω της υπηρεσίας EOS Land Viewer και του δορυφόρου Santinel-2, η οποία ελήφθη τη 17η Ιουλίου του 2023, με παλαιότερη δορυφορική λήψη που εντοπίζεται στο Googe Maps.

Συντεταγμένες: 40.41267090916227, 21.657174720997244

Η παραπάνω τοποθεσία επαληθεύεται και από διαφορετική λήψη του πάρκου, η οποία προέρχεται από στιγμιότυπο (0:31) του βίντεο που βρίσκεται αναρτημένο στο σχετικό δημοσίευμα της ΕΡΤ που αναφέρθηκε προηγουμένως.

Το εν λόγω βίντεο:

Συμπέρασμα

Βάσει των παραπάνω στοιχείων, ο ισχυρισμός κρίνεται ψευδής. Το εν λόγω πάρκο κατασκευάστηκε σε άγονη περιοχή και για την κατασκευή του δε χρειάστηκε να καταστραφούν γεωργικές εκτάσεις σιτηρών. Πρόκειται για το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο της Ελλάδος που εγκαινιάστηκε τον Απρίλιο του 2022 και εντοπίζεται βορειοδυτικά της Κοζάνης.

 

Fact Checker Logo

Έλεγχος γεγονότων, Περιβάλλον

Συγγραφέας: Γιώργος Κουτσοκλένης

Αρχικά δημοσιεύτηκε εδώ.