Ψευδείς ισχυρισμοί για τη σφαγή στο μουσικό φεστιβάλ της 7ης Οκτωβρίου - Featured image

Ψευδείς ισχυρισμοί για τη σφαγή στο μουσικό φεστιβάλ της 7ης Οκτωβρίου

Εξαιρετικά μεγάλη διάδοση γνώρισε μια σειρά ψευδών ισχυρισμών και λανθασμένων συμπερασμάτων μέσα από ένα παλαιότερο δημοσίευμα του ισραηλινού μέσου YNET, που ήρθε ξανά στην επικαιρότητα, αναφορικά με τη σφαγή που προκάλεσε η Χαμάς στο φεστιβάλ στις 7 Οκτωβρίου 2023. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, “ισραηλινό άρθρο με βίντεο υποστηρίζει ότι ελικόπτερα Apache θέρισαν τους συμμετέχοντες στο φεστιβάλ”, με πολλούς χρήστες να παρουσιάζουν ως επιπλέον τεκμήριο του ψευδούς ισχυρισμού μια φωτογραφία ολοσχερώς καμένων οχημάτων, δήθεν προερχόμενων από τις βολές των Apache. Ωστόσο, τίποτα από τα παραπάνω δεν αληθεύει.

Παραδείγματα δημοσιεύσεων και αναρτήσεων: warnews247.gr, imerodromos.gr, antimedia.gr, kosmodromio.gr, dimpenews.com, katohika.gr, newsplanet09.info, candiadoc.gr, koytsompolis-ioa.blogspot.com, ekfrasi.net, attikanea.info, ksipnistere.com, e-prologos.gr

Πλαίσιο

Τα ξημερώματα της 7ης Οκτωβρίου 2023, χιλιάδες ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τη Γάζα προς το Ισραήλ. Την ίδια στιγμή, μαχητές της Χαμάς ξεκίνησαν την αιφνιδιαστική τους επίθεση παραβιάζοντας το οχυρωμένο τείχος, που περιβάλλει τη Λωρίδα της Γάζας, και εισβάλλοντας με αλεξιπτωτιστές και μοτοσικλετιστές στο ισραηλινό έδαφος.

Οι επιτιθέμενοι μαχητές, περικύκλωσαν από βορρά και νότο τον χώρο όπου διεξαγόταν το μουσικό φεστιβάλ “Supernova Sukkot Gathering”, κοντά στο κιμπούτς Re’im του Ισραήλ, σκοτώνοντας 260 αμάχους που προσπάθησαν να διαφύγουν προς τα ανατολικά, ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των αμάχων που κατέληξε όμηρος στα χέρια της παλαιστινιακής οργάνωσης. [πηγή 1] [πηγή 2] [πηγή 3]

Πληθώρα οπτικοακουστικού υλικού που καταγράφηκε και αναρτήθηκε από την ίδια τη Χαμάς, σε συνδυασμό με μαρτυρίες και υλικό διασωθέντων, αναλύθηκε και τεκμηριώθηκε από διαφορετικές πηγές, με αποτέλεσμα να γνωρίζουμε με ακρίβεια χρονική και γεωγραφική τις λεπτομέρειες της σφαγής. [πηγή 1] [πηγή 2] [πηγή 3] [πηγή 4] [πηγή 5]

Πηγή: CNN

Ωστόσο, στις 9 Νοεμβρίου, ένα νέο κύμα παραπληροφόρησης ξεκίνησε από λογαριασμούς που είναι γνωστοί για τη διακίνηση ψευδών ισχυρισμών, οι οποίοι αμφισβήτησαν την υπαιτιότητα της Χαμάς αναφορικά με τη σφαγή στο φεστιβάλ “Supernova” [πηγή 1] [πηγή 2] [πηγή 3]

Ένας από τους βασικούς ισχυρισμούς, ο οποίος ξεκίνησε από τους χρήστες @Partisangirl, @MyLordBebo και @Megatron_ron (ο χρήστης αργότερα διέγραψε την ανάρτηση) ήταν ότι “το Ισραήλ παραδέχεται ότι ελικόπτερα Απάτσι πυροβόλησαν τους δικούς τους πολίτες που έτρεχαν από το μουσικό φεστιβάλ Supernova“.

Για τη διατύπωση αυτού του ισχυρισμού χρησιμοποιήθηκαν ως τεκμήρια ένα βίντεο και ένα δημοσίευμα του ισραηλινού μέσου YNET, το οποίο ενσωμάτωνε το συγκεκριμένο βίντεο.

Τόσο το βίντεο όσο και το περιεχόμενο του ισραηλινού δημοσιεύματος επενδύθηκαν από εκείνη την στιγμή με ποικίλους παρόμοιους ατεκμηρίωτους ισχυρισμούς, όπως ότι οι πιλότοι “έριχναν αδιακρίτως σε ότι έβλεπαν να κινείται” ή “όποιο άτομο ή αμάξι βρουν μπροστά τους” και αποτελέσαν αντικείμενο παρερμηνείας από χιλιάδες χρήστες του διαδικτύου.

Οι ισχυρισμοί αναπαράχθηκαν από φιλοπαλαιστινιακά ενημερωτικά μέσα, όπως το Middle East Observer και το παλαιστινιακό Quds News Network και από πληθώρα ελληνικών δημοσιευμάτων και χρηστών του ελληνικού X/Twitter. (Παραδείγματα εδώ, εδώ και εδώ)

Με βάση τους παραπάνω ατεκμηρίωτους ισχυρισμούς, αρκετοί χρήστες, μεταξύ των οποίων ο λογαριασμός @Partisangirl, ο οποίος συγκέντρωσε περισσότερο από 27 εκατομμύρια προβολές, οδηγήθηκαν στο λανθασμένο συμπέρασμα ότι “έτσι εξηγούνται εικόνες με τα ολοσχερώς καμμένα πτώματα μέσα στα αμάξια“.

Ο ισχυρισμός αυτός συνοδεύτηκε από εικόνες και βίντεο συγκεντρωμένων οχημάτων που είχαν καταστραφεί ολοσχερώς, κυρίως μέσα από ένα πανοραμικό βίντεο του ρωσικού δικτύου Russia Today. (Παραδείγματα εδώ, εδώ κι εδώ).

Ας δούμε αναλυτικά τι ισχύει.

Τι ισχύει

Το επίμαχο βίντεο, που δείχνει επιχείρηση μέσα από την κάμερα ενός ελικοπτέρου Apache, αναρτήθηκε από τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) στις 9 Οκτωβρίου 2023. Πρόκειται για ένα βίντεο διάρκειας 14 δευτερολέπτων που εντοπίζεται από το 2:06 έως τις 2:20 του αναρτημένου βίντεο από τον IDF και αφορά πράγματι τις επιχειρήσεις της ισραηλινής αεροπορίας κατά την πρώτη ημέρα της επίθεσης της Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου.

Το βίντεο διάρκειας 14 δευτερολέπτων αναλύθηκε καρέ – καρέ από ειδικούς αναλυτές ανοιχτών δεδομένων, οι οποίοι απέδειξαν ότι η ακριβής τοποθεσία των χτυπημάτων του ελικοπτέρου Apache αφορούσε την περιοχή γύρω από τον φράχτη των συνόρων στη Λωρίδα της Γάζας. Δείτε ολόκληρη την ανάλυση εδώ.

Ειδικότερα, το καρέ 0:00 – 0:03 βρίσκεται στην τοποθεσία 31.489921, 34.494832, ακριβώς πίσω από το συνοριακό φράχτη μέσα στη Λωρίδα της Γάζας.

Το καρέ 0:04 – 0:08 βρίσκεται στις συντεταγμένες 31.48901, 34.49712, με ανθρώπους να κατευθύνονται προς το ρήγμα που δημιουργήθηκε στον φράχτη από την παραβίαση της Χαμάς, ενώ το τρίτο καρέ δεν κατέστη εφικτό να εντοπιστεί γεωγραφικά με ακρίβεια, ωστόσο αφορά τον ίδιο δρόμο, σύμφωνα με πλάνα του δορυφόρου Sentinel.

Οι ειδικοί συμπεραίνουν ότι το βίντεο δείχνει, στο σύνολό του, την επίθεση ενός ισραηλινού Apache εναντίον μαχητών της Χαμάς στην περιοχή γύρω από τον φράκτη των συνόρων, καθώς οι μαχητές επιστρέφουν στη Λωρίδα της Γάζας μέσα από ένα ρήγμα που είχαν προξενήσει στον φράχτη. Σε πολύ κοντινή απόσταση βρίσκονται τα κιμπούτσιμ Nahal Oz και Kfar Aza, τα οποία δέχθηκαν επίθεση την ίδια ημέρα. [πηγή 1] [πηγή 2]

Συνεπώς, τα πλάνα μέσα από το ελικόπτερο Apache δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τον χώρο του φεστιβάλ. Το συμπέρασμα αυτό συμφωνεί πλήρως με τα όσα αναφέρουν οι πιλότοι της ισραηλινής αεροπορίας στο επίμαχο ισραηλινό άρθρο του YNET.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στις 15 Οκτωβρίου και περιγράφει την κατάσταση όπως την έζησαν οι πιλότοι των εναέριων μέσων κατά τις πρώτες ώρες της επίθεσης της Χαμάς.

Το εξεταζόμενο δημοσίευμα του YNET, Πηγή

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των πιλότων, “τα πρώτα ελικόπτερα απογειώθηκαν από τα βόρεια της χώρας και έφτασαν στη Λωρίδα της Γάζας περίπου μία ώρα μετά την έναρξη της επίθεσης”.

Οι μαχητές της Χαμάς είχαν οδηγίες να προχωρούν αργά μέσα στους οικισμούς, ώστε να νομίζουν οι πιλότοι ότι πρόκειται για Ισραηλινούς.

“Αφού οι πιλότοι συνειδητοποίησαν ότι υπήρχε τεράστια δυσκολία να διακρίνουν μέσα στα κατεχόμενα φυλάκια και οικισμούς ποιος ήταν τρομοκράτης και ποιος ήταν στρατιώτης ή πολίτης, αποφασίστηκε ότι η πρώτη αποστολή των μάχιμων ελικοπτέρων και των ένοπλων drones Zik ήταν να σταματήσουν [τη] ροή τρομοκρατών και του δολοφονικού όχλου που ξεχύθηκε στο ισραηλινό έδαφος μέσα από τα κενά του φράχτη”.

Ενώ, μετά από την προσγείωση ενός ελικοπτέρου για ανεφοδιασμό και την ανάλυση φωτογραφιών που είχε λάβει από την εμπόλεμη περιοχή, “αποφασίστηκε οι πιλότοι να πυροβολούν ό,τι βλέπουν στον φράχτη”, ενώ τα Apache παρείχαν υποστήριξη από αέρος στις δυνάμεις εδάφους να απελευθερώσουν ένα φυλάκιο του Ισραηλινού Στρατού στο οποίο βρίσκονταν αιχμάλωτοι στρατιώτες.

Συνεπώς, σύμφωνα με τα στοιχεία και τις μαρτυρίες των πιλότων που παρατίθενται στο ισραηλινό άρθρο του YNET, οι αεροπορικές επιθέσεις επικεντρώθηκαν στην ανάσχεση των εισροών από τον φράκτη των συνόρων, ενώ σε κανένα σημείο δεν γίνεται λόγος για το φεστιβάλ.

Από όλα τα παραπάνω, γίνεται κατανοητό ότι ούτε το βίντεο του IDF, ούτε το ισραηλινό άρθρο αποτελούν τεκμήρια του ισχυρισμού ότι “πολλοί άμαχοι που συμμετείχαν στο φεστιβάλ της 7ης Οκτωβρίου, σκοτώθηκαν όχι από πυρά της Χαμάς αλλά από ισραηλινά ελικόπτερα Apache!

Αντίθετα, τόσο το βίντεο του IDF όσο και το ισραηλινό άρθρο συμβαδίζουν με τα όσα είναι ήδη γνωστά και τεκμηριωμένα για τη σφαγή στο φεστιβάλ στις 7 Οκτωβρίου.

Η σφαγή στο φεστιβάλ στις 7 Οκτωβρίου αποτελεί ένα από τα πιο καλά καταγεγραμμένα γεγονότα ολόκληρης της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ-Χαμάς, με πληθώρα τεκμηριωμένων αναλύσεων να επιβεβαιώνουν την υπαιτιότητα της Χαμάς, τις οποίες μπορείτε να διαβάσετε στις ακόλουθες πηγές: [πηγή 1] [πηγή 2] [πηγή 3] [πηγή 4]

Τα πλάνα με τα εκατοντάδες καμένα οχήματα

Ένα τελευταίο λανθασμένο συμπέρασμα που “προκύπτει” από τη δήθεν επίθεση των ισραηλινών ελικοπτέρων Apache στο φεστιβάλ είναι ότι “έτσι εξηγούνται εικόνες με τα ολοσχερώς καμμένα πτώματα μέσα στα αμάξια” ή ότι “έτσι κατέληξαν να καταστραφούν τόσα πολλά αυτοκίνητα στο μουσικό φεστιβάλ. Ελικόπτερα Απάτσι!“.

Σε δημοσίευμα του Ημεροδρόμου με τίτλο “Ποιός βομβάρδισε το πάρκινγκ στο ρέιβ πάρτι στις 7 Οκτώβρη; — Καταρρέουν τα ισραηλινά fake news” διαβάζουμε το εξής:

Το λανθασμένο αυτό “συμπέρασμα” βασίζεται σε πλάνα από drones που δείχνουν εκατοντάδες καμένα και κατεστραμμένα αυτοκίνητα, τα οποία τοποθετούνται ψευδώς στο πάρκινγκ του φεστιβάλ.

Ωστόσο, οι εικόνες αυτές ΔΕΝ προέρχονται από τον χώρο του φεστιβάλ, αλλά από περιοχή 10 χιλιόμετρα μακριά από τον χώρο του φεστιβάλ (ακριβείς συντεταγμένες: 31.449214, 34.567752).

Υπολογισμός της απόστασης μεταξύ του χώρου του φεστιβάλ και του χώρου όπου συλλέχθηκαν τα κατεστραμμένα οχήματα, Ellinika Hoaxes

Στον χώρο αυτό συγκεντρώθηκαν τα καμμένα οχήματα του φεστιβάλ για να διεξαχθεί ιατροδικαστική έρευνα για την ταυτοποίηση των νεκρών που απανθρακώθηκαν εντός των οχημάτων τους. [πηγή 1] [πηγή 2] [πηγή 3]

Δείτε το ρεπορτάζ το CBS News:

Οι εικόνες των ολοσχερώς καταστραμμένων οχημάτων δεν εμφανίζουν καμία απολύτως συνάφεια και ολωσδιόλου αποτελούν τεκμήριο ότι τα οχήματα δέχθηκαν επίθεση από ισραηλινά ελικόπτερα Apache.

Βίντεο από drones στις 9 Οκτωβρίου δείχνει πανοραμικά διάσπαρτα ολοσχερώς κατεστραμμένα οχήματα, ανάμεσα σε άλλα που έχουν δεχθεί πυροβολισμούς, στον χώρο του φεστιβάλ. [πηγή 1] [πηγή 2]

Επιπλέον, ο ισχυρισμός ότι οι Παλαιστίνιοι χρησιμοποίησαν ελαφρύ οπλισμό, ο οποίος δεν ήταν δυνατόν να προκαλέσει τέτοια καταστροφή, είναι εντελώς παραπλανητικός.

Η Χαμάς τα ξημερώματα της 7ης Οκτωβρίου εκτόξευσε χιλιάδες ρουκέτες, ορατές από τον χώρο του φεστιβάλ. Με την εισβολή της στον χώρο, έκανε χρήση χειροβομβίδων, αυτόματων τυφεκίων τύπου AK-47 (Καλάσνικοφ) καθώς και αντιαρματικά ρουκετοβόλα (RPG) που χρησιμοποιούνται, συνήθως ενάντια σε τεθωρακισμένα οχήματα.

Ορισμένα από τα βαρέα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου:

Σύμφωνα με τις αναλύσεις και τις μαρτυρίες από τη σφαγή στο φεστιβάλ της 7ης Οκτωβρίου:

“Πολλοί από αυτούς που μπήκαν στα αυτοκίνητά τους και πήγαν στα κοντινά καταφύγια συναντήθηκαν με μαχητές στους δρόμους, οι οποίοι τους πυροβόλησαν εξ επαφής και εκτόξευσαν χειροβομβίδες μέσα στα γεμάτα οπλισμένα τσιμεντένια τετράγωνα, σύμφωνα με βίντεο και μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων.

Άλλοι διασκορπίστηκαν στην ερημιά, τρυπώνοντας κάτω από κάκτους και θάμνους ή καλύπτοντας τους εαυτούς τους με άμμο. Είπαν ότι τους κυνηγούσαν ανελέητα επί ώρες, τους πυροβολούσαν με πραγματικά πυρά και εκτοξευτές ρουκετών και παρακολουθούσαν αβοήθητοι να σκοτώνονται ή να σύρονται από ένοπλους απαγωγείς”. CNN

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός ότι πολλοί από τους συμμετέχοντες στο φεστιβάλ στις 7 Οκτωβρίου σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά είναι εντελώς αυθαίρετος και απολύτως ψευδής. Το βίντεο από το ελικόπτερο Apache είναι πράγματι από τις 7 Οκτωβρίου, αλλά δείχνει επιχείρηση στην περιοχή γύρω από τον φράχτη που είχε παραβιαστεί από τη Χαμάς, με το ισραηλινό δημοσίευμα του YNET να επιβεβαιώνει πλήρως την τοποθεσία των επιχειρήσεων, χωρίς καμία απολύτως αναφορά στο φεστιβάλ.

Fact Checker Logo

Έλεγχος γεγονότων, Ισραήλ-Χαμάς

Συγγραφέας: Έλενα Βατάλα

Αρχικά δημοσιεύτηκε εδώ.