Παραποιημένο βίντεο δείχνει τον Τζο Μπάιντεν να μην αναγνωρίζει τον Βρετανό πρωθυπουργό - Featured image

Παραποιημένο βίντεο δείχνει τον Τζο Μπάιντεν να μην αναγνωρίζει τον Βρετανό πρωθυπουργό

Στις 11 Απριλίου 2023 ο Τζο Μπάιντεν επισκέφτηκε τη Βόρεια Ιρλανδία για τον επετειακό εορτασμό των 25 χρόνων από την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της ανεξάρτητης Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, γνωστής και ως “Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής”. Με αυτή την αφορμή, διαμοιράζεται ένα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που απεικονίζει τον Πρόεδρο των ΗΠΑ να μην αναγνωρίζει τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ρίσι Σούνακ, ο οποίος επίσης μετέβη στη Βόρεια Ιρλανδία για να τιμήσει τη συμφωνία, παραμερίζοντάς τον, χαιρετώντας έπειτα τους υπόλοιπους παρευρισκόμενους. Όπως διαπιστώθηκε, κάτι τέτοιο δεν συνέβη αφού το αναπαραγόμενο βίντεο έχει υποστεί ψηφιακή επεξεργασία.

Παραδείγματα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Τι ισχύει

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ, επισκέφτηκαν τη Βόρεια Ιρλανδία για την επέτειο των 25 χρόνων από την υπογραφή της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής. Σε οπτικοακουστικό υλικό διάρκειας μερικών δευτερολέπτων που αναπαράγεται, βλέπουμε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ να παραμερίζει τον Βρετανό πρωθυπουργό και να χαιρετάει τον ένστολο άνδρα που βρίσκεται από πίσω του.

Σε δημοσιεύσεις χρηστών διαβάζουμε:

Χθες στο Μπέλφαστ, “έκανε πέρα” τον Ινδό Πρωθυπουργό της Αγγλίας επειδή νόμιζε ότι ήταν κάποιου είδους υπηρέτης, και πήγε και χαιρέτησε τον στρατιωτικό ακόλουθο

Το υπό εξέταση βίντεο:

Ωστόσο, παρακολουθώντας βίντεο μεγαλύτερης διάρκειας από ειδησεογραφικά πρακτορεία που κάλυψαν το γεγονός, όπως το Sky News, γίνεται σαφές ότι το αποσπασματικό βίντεο που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ψηφιακά επεξεργασμένο, αφού έχει αφαιρεθεί το σημείο που ο Τζο Μπάιντεν κάνει χειραψία με τον Ρίσι Σούνακ.

Το επίμαχο απόσπασμα μπορείτε να δείτε στο τέταρτο δευτερόλεπτο του πλήρους βίντεο:

Τέλος, είναι σκόπιμο να επισημάνουμε πως ο παραπάνω ισχυρισμός έχει καταρριφθεί και από άλλον οργανισμό ελέγχου γεγονότων, το Maldita.es.

Πλαίσιο

Στις 10 Απριλίου 1998, υπεγράφη η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, βάζοντας τέλος στις ένοπλες συγκρούσεις σχεδόν 30 χρόνων, γνωστές και ως ‘Ταραχές’, μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της ανεξάρτητης Δημοκρατίας της Ιρλανδίας. Η Βόρεια Ιρλανδία δημιουργήθηκε ως πολιτική οντότητα το 1921 και αποτελεί μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ η υπόλοιπη Ιρλανδία ανεξαρτητοποιήθηκε. Αυτό το σχίσμα προκάλεσε και διαχωρισμό ανάμεσα στους ανθρώπους, με τη δημιουργία δύο πλευρών, των υπέρμαχων της ένωσης, οι οποίοι θέλουν η Βόρεια Ιρλανδία να παραμείνει μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου, και των εθνικιστών, οι οποίοι θέλουν να την προσαρτήσουν στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας. Έτσι, από τα τέλη του 1960 άρχισαν οι ‘Ταραχές’, ένα είδος άτυπου πολέμου μεταξύ των υπέρμαχων της ένωσης και του ιρλανδικού δημοκρατικού στρατού (IRA), που στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερο από 3.500 ανθρώπους. Οι πολιτικές προσπάθειες για την παύση των εχθροπραξιών ξεκίνησαν στα τέλη του 1980 και ολοκληρώθηκαν στις 10 Απριλίου του 1998 με την υπογραφή της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής, η οποία σηματοδότησε των τέλος της περιόδου των Ταραχών.

Έκτοτε, η Βόρεια Ιρλανδία αναγνωρίζεται και επίσημα ως μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου, κάτι που μπορεί να ανατραπεί μόνο με δημοψήφισμα, ενώ δημιουργήθηκε τοπική κυβέρνηση η οποία εκπροσωπεί τόσο τους υπέρμαχους της ένωσης όσο και τους εθνικιστές.

Συμπέρασμα

Το βίντεο που απεικονίζει τον Τζο Μπάιντεν να μην αναγνωρίζει τον Ρίσι Σούνακ, ενώ χαιρετάει άλλους παρευρισκόμενους, είναι αλλοιωμένο αφού έχει παραποιηθεί ψηφιακά το σημείο που οι δύο άνδρες κάνουν χειραψία. Στην πλήρη εκδοχή του βίντεο βλέπουμε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ να δίνει κανονικά το χέρι του στον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου πριν χαιρετήσει τους υπόλοιπους που παρίστανται.

Fact Checker Logo

Έλεγχος γεγονότων, Πολιτική

Συγγραφέας: Αλέξανδρος Τάσσος

Αρχικά δημοσιεύτηκε εδώ.