Παραποιημένη φωτογραφία του Τζο Μπάιντεν και του Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξαπλώνεται στο διαδίκτυο - Featured image

Παραποιημένη φωτογραφία του Τζο Μπάιντεν και του Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξαπλώνεται στο διαδίκτυο

Με αφορμή το ταξίδι του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Ουάσινγκτον στις 21 Δεκεμβρίου 2022, χρήστες κοινωνικών δικτύων ισχυρίζονται ότι μια εικόνα δείχνει τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να τοποθετεί το χέρι του στα οπίσθια του Ουκρανού ηγέτη. Όμως η εικόνα έχει υποστεί ψηφιακή επεξεργασία- η αρχική φωτογραφία και άλλα πλάνα από την επίσκεψη δείχνουν το χέρι του Μπάιντεν στην πλάτη του Ζελένσκι και εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου επιβεβαίωσε ότι η εκδοχή που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο είναι «παραποιημένη».

«Έδωσε πάλι τα ρέστα του ο Μπίντες! Δεν είναι φώτοσοπ να ξέρετε… Αλήθεια συνέβη…(…)», αναφέρει μια ανάρτηση στο Facebook από τις 24 Δεκεμβρίου 2022. Η χρήστης γράφει λανθασμένα το όνομα του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ως «Μπιντες».

Η ανάρτηση κοινοποιεί ένα βίντεο που δείχνει μια φωτογραφία με την πλάτη του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και της πρώτης κυρίας Τζιλ Μπάιντεν. Δείχνει τον Αμερικανό πρόεδρο να βάζει το χέρι του στα οπίσθια του Ουκρανού προέδρου.

Στιγμιότυπο της παραπλανητικής ανάρτησης στο Facebook. Λήψη εικόνας: 29/12/2022 – AFP

Άλλες αναρτήσεις, που κοινοποιούν μόνο τη σχετική φωτογραφία, εντοπίστηκαν στο Facebook εδώ και εδώ. Στο Twitter, ένας χρήστης σχολίασε: «Ίσως η πιο αντιπροσωπευτική φωτογραφία της συνάντησης #biden-Ζελενσκι!».

Η ίδια ψευδής εικόνα κοινοποιήθηκε ευρέως σε πολλές χώρες και σε πολλές γλώσσες, όπως στην Ουγγαρία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά, την Αυστραλία και την Ινδία.

Όμως η φωτογραφία των δύο ηγετών έχει αλλοιωθεί ψηφιακά.

Η επίσκεψη στον Λευκό Οίκο ήταν η πρώτη του Ζελένσκι από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, ξεκινώντας μια πολύμηνη επίθεση που διατάραξε την παγκόσμια οικονομία και άφησε πίσω της χιλιάδες νεκρούς. Ο Ζελένσκι απευθύνθηκε σε Αμερικανούς νομοθέτες και ο Μπάιντεν δεσμεύτηκε ότι το κατεστραμμένο από τον πόλεμο έθνος «δεν θα σταθεί ποτέ μόνο του» απέναντι στην επιθετικότητα της Ρωσίας.

Μια φωτογραφία από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Τζιλ Μπάιντεν

Μια επισκόπηση του AFP σε φωτογραφίες, βίντεο και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το ταξίδι του Ζελένσκι δείχνει ότι η Τζιλ Μπάιντεν δημοσίευσε την αρχική φωτογραφία στο Facebook και το Twitter στις 21 Δεκεμβρίου. Δείχνει τον πρόεδρο των ΗΠΑ και τη σύζυγό του να κρατούν από ένα χέρι στην πλάτη του Ζελένσκι, καθώς οι τρεις τους κοιτούν προς το μνημείο της Ουάσινγκτον.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Σον Σάβετ, επιβεβαίωσε με ηλεκτρονικό μήνυμα στο AFP ότι η φωτογραφία που δημοσίευσε η Τζιλ Μπάιντεν είναι η αυθεντική – και ότι αυτή που κυκλοφορεί αλλού στο διαδίκτυο είναι «μια φωτοσοπαρισμένη, παραποιημένη εικόνα».

Μια προσεκτική ματιά στην αλλοιωμένη εκδοχή δείχνει ότι η άκρη του αντίχειρα του Τζο Μπάιντεν –που στην αρχική φωτογραφία ακουμπάει κάτω από το μικρό δάχτυλο της συζύγου του– έχει κοπεί ελαφρώς κατά τη διαδικασία επεξεργασίας.

Στιγμιότυπο από την ανάρτηση της Jill Biden στο Twitter. Ο πράσινος κύκλος προστέθηκε από το AFP. Λήψη εικόνας: 23/12/2022 – AFP
Στιγμιότυπο από μία από τις παραπλανητικές αναρτήσεις στο Twitter. Οι κόκκινοι κύκλοι προστέθηκαν από το AFP. Λήψη εικόνας: 23/12/2022 – AFP

Τα πλάνα και οι φωτογραφίες του AFP από την εκδήλωση δείχνουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν θώπευσε τον Ζελένσκι κατά τη διάρκειά της.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και η Πρώτη Κυρία Τζιλ Μπάιντεν υποδέχονται τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο στην Ουάσινγκτον στις 21 Δεκεμβρίου 2022. – OLIVIER DOULIERY / AFP
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και η Πρώτη Κυρία Τζιλ Μπάιντεν υποδέχονται τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο στην Ουάσινγκτον στις 21 Δεκεμβρίου 2022. – Brendan SMIALOWSKI / AFP

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Ουκρανός ομόλογός του Βολοντίμιρ Ζελένσκι γίνονται συχνά στόχοι οργανωμένης παραπληροφόρησης. Σε αυτό το άρθρο, για παράδειγμα, το AFP διέψευσε τον ισχυρισμό ότι ο Αμερικανός πρόεδρος παρέδωσε ένα μετάλλιο ανάποδα σε έναν βετεράνο. Σε ένα άλλο άρθρο επαλήθευσης, ερευνήσαμε μια παρόμοια αλλοιωμένη εικόνα που δήθεν έδειχνε τον Ουκρανό πρόεδρο κατά τη διάρκεια του Gay Pride της Βοστώνης το 1999.

Fact Checker Logo

Έλεγχος γεγονότων, Ουκρανία, Πολιτική

Συγγραφέας: Théophile BLOUDANIS / Ede ZABORSZKY / Bill MCCARTHY / AFP Ηνωμένες Πολιτείες

Αρχικά δημοσιεύτηκε εδώ.