Παραπληροφόρηση σχετικά με την υποτιθέμενη επίθεση στην αυτοκινητοπομπή του ηγέτη της Παλαιστίνης Μαχμούντ Αμπάς - Featured image

Παραπληροφόρηση σχετικά με την υποτιθέμενη επίθεση στην αυτοκινητοπομπή του ηγέτη της Παλαιστίνης Μαχμούντ Αμπάς

Τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν την “είδηση” της επίθεσης στην αυτοκινητοπομπή του Παλαιστίνιου ηγέτη Μαχμούντ Αμπάς, μέσα από ένα βίντεο που υποτίθεται πως δείχνει τη στιγμή της επίθεσης, ισχυριζόμενα πως την ευθύνη ανέλαβε η οργάνωση “Παιδιά του Αμπού Τζαντάλ”. Ο ισχυρισμός αναπαράχθηκε από πληθώρα ελληνικών sites και τηλεοπτικών σταθμών. Ωστόσο, το βίντεο που διακινήθηκε δεν δείχνει τη στιγμή της επίθεσης στο κομβόι του Αμπάς, αλλά ένοπλη σύγκρουση των Υπηρεσιών Ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής με εμπόρους ναρκωτικών, που συνέβη στις 7/11 στον καταυλισμό Jalazone, βόρεια της Ραμάλα, ενώ ουδέποτε η εν λόγω οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη κάποιας επίθεσης.

Παραδείγματα δημοσιευμάτων σε ΜΜΕ: tanea.gr, parallaximag.gr, parapolitika.gr, ieidiseis.gr, ellada24.gr, voria.gr, thestival.gr, aftodioikisi.gr, pronews.gr, epilekta.com, mononews.gr, fimotro.gr, newsbeast.gr, iapopsi.gr, dimpenews.com, dailypost.gr, politica.gr, emea.gr, antilalospress.gr, sportdog.gr, ysterografonews.gr, skaipatras.gr, ekriti.gr, 902.gr, onalert.gr, neakriti.gr, makthes.gr, europost.gr

Πλαίσιο

Το απόγευμα της Τρίτης 7/11 κυκλοφόρησε η “είδηση” ότι σημειώθηκε επίθεση κατά της αυτοκινητοπομπής που μετέφερε τον Παλαιστίνιο ηγέτη Μαχμούντ Αμπάς, ενώ πολλές πηγές έκαναν λόγο για “απόπειρα δολοφονίας” εναντίον του, σημειώνοντας πως τραυματίστηκε ένας από τους σωματοφύλακές του, με την ευθύνη για την επίθεση να αναλαμβάνει η οργάνωση “Παιδιά του Αμπού Τζαντάλ”. [πηγή 1] [πηγή 2]

Η “είδηση” διαδόθηκε αρχικά από τουρκικά ΜΜΕ, όπως το CNN Turk (το άρθρο στη συνέχεια κατέβηκε) και EHA MEDYA, καθώς και τις εφημερίδες Cumhuriyet και Hürriyet και αναπαράχθηκε από πολλά ελληνικά sites. (Παραδείγματα εδώ).

Οι αρχικές πηγές μετάδοσης της “είδησης” χρησιμοποίησαν ένα βίντεο το οποίο υποτίθεται ότι παρουσίαζε τη στιγμή της επίθεσης στη συνοδεία του Μαχμούντ Αμπάς. Παραθέτουμε στιγμιότυπα από το συγκεκριμένο βίντεο, ενώ ολόκληρο μπορείτε να το παρακολουθήσετε εδώ. (Προσοχή, περιέχει βίαιες εικόνες).

Η “είδηση” μεταδόθηκε και από τους τηλεοπτικούς σταθμούς ANT1 και OPEN στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων των καναλιών στις 7/11 καθώς και από το MEGA στην πρωινή εκπομπή “Κοινωνία Ώρα MEGA” στις 8/11. Παραθέτουμε στιγμιότυπα:

Τα ελληνικά δημοσιεύματα αναφέρουν:

Επίθεση με πυροβολισμούς στο κομβόι που μετέφερε τον Μαχμούντ Αμπάς
Πληροφορίες για επίθεση με πυροβολισμούς κατά του κομβόι που μετέφερε τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς.
Σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το πρακτορείο EHA MEDYA, το οποίο μετέδωσε και την είδηση, ακούγονται οι πυροβολισμοί από την οργάνωση, ενώ ένας άνδρας φαίνεται να πέφτει στο έδαφος από πυροβολισμό.
Και το CNNTurk μεταδίδει πληροφορίες ότι η αυτοκινητοπομπή του Αμπάς δέχθηκε πυρά. Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, κατά την επίθεση, ένα άτομο δέχθηκε πυροβολισμούς. Δεν υπάρχει ακόμη δήλωση σχετικά με την κατάσταση της υγείας του Μαχμούντ Αμπάς. Την επίθεση φέρεται να ανέλαβε μια οργάνωση με την ονομασία «Παιδιά του Αμπού Τζέντελ».

Τι ισχύει

Ο δημοσιογράφος του BBC Verify, Shayan Sardarizadeh, ήταν από τους πρώτους που επισήμανε ότι το διακινούμενο βίντεο καταγράφει κάτι εντελώς διαφορετικό από την απόπειρα δολοφονίας του Παλαιστίνιου ηγέτη, με ανάρτηση στον λογαριασμό του στο X/Twitter.

Συγκεκριμένα, παρέπεμψε σε βίντεο του παλαιστινιακού μέσου ενημέρωσης Khabar24, σημειώνοντας πως “οι τοπικές αναφορές επιβεβαιώνουν ότι επρόκειτο για αστυνομική επιχείρηση εναντίον μιας εγκληματικής συμμορίας βόρεια της Ραμάλα”.

Το Khabar24 ανάρτησε το συγκεκριμένο βίντεο το πρωί της Τρίτης 7/11. Στην περιγραφή του έκανε λόγο για τραυματισμό αστυνομικού στον καταυλισμό Jalazone, βόρεια της Ραμάλα, κατά την προσπάθεια σύλληψης ενός εμπόρου ναρκωτικών.

Μετάφραση μέσω Google: Ο #Λοχαγός Abdul Karim Qarariya από το Al-Fandakumiya τραυματίστηκε από σφαίρες εγκληματικής συμμορίας στον καταυλισμό Jalazone, βόρεια της Ραμάλα, κατά τη διάρκεια προσπάθειας σύλληψης ενός εμπόρου ναρκωτικών.

Το συγκεκριμένο ρεπορτάζ συμφωνεί πλήρως με την ανακοίνωση του Talal Dweikat, Γενικού Πολιτικού Επιτρόπου και Εκπροσώπου των Υπηρεσιών Ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής (PA) στον λογαριασμό του στο Facebook το μεσημέρι της Τρίτης 7/11, στην οποία αναφέρει ότι:

[Μ]ια δύναμη των υπηρεσιών ασφαλείας κατευθύνθηκε στον καταυλισμό Jalazoun, βόρεια της Ραμάλα, για να συλλάβει έναν από τους καταζητούμενους σε σχέση με υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών και άσεμνων επιθέσεων, ονόματι Bilal Abu Asba, στο πλαίσιο του έργου του συστήματος ασφαλείας και των προσπαθειών του για την καταδίωξη του εγκλήματος και της ανομίας.

Πρόσθεσε ότι “ενώ το παλαιστινιακό προσωπικό ασφαλείας εκτελούσε την αποστολή που του είχε ανατεθεί, έπεσαν πυροβολισμοί εναντίον τους, με αποτέλεσμα να πυροβοληθούν οι έξι αστυνομικοί, ένας εκ των οποίων υπέστη σοβαρούς τραυματισμούς.

Με βάση το βίντεο του Khabar24, εντοπίσαμε στους χάρτες της Google την ακριβή τοποθεσία της συμπλοκής στους δρόμους του καταυλισμού Jalazone (31.94815863095235, 35.21455630613531).

Γεωεντοπισμός του βίντεο της συμπλοκής στον καταυλισμό Jalazone, Ellinika Hoaxes

Η συμπλοκή επεκτάθηκε στους τριγύρω δρόμους και είχε περισσότερους από έναν τραυματίες, όπως βεβαιώνει και η ανακοίνωση του Talal Dweikat, η οποία αξιοποιήθηκε από παλαιστινιακά και φιλοπαλαιστινιακά μέσα ως κατάρριψη της “είδησης” της υποτιθέμενης “απόπειρα δολοφονίας” του Μαχμούντ Αμπάς. [πηγή 1] [πηγή 2] [πηγή 3]

Γεωεντοπισμός του βίντεο της συμπλοκής στον καταυλισμό Jalazone από άλλη οπτική γωνία, Ellinika Hoaxes

Το τηλεοπτικό δίκτυο France24 προχώρησε σε κατάρριψη των ψευδών ισχυρισμών, ενώ επιπρόσθετο οπτικοακουστικό υλικό που δημοσιεύτηκε την Τρίτη 7/11 από χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δείχνει την εκτεταμένη συμπλοκή στους δρόμους του καταυλισμού Jalazone μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και της συμμορίας των ναρκωτικών. [πηγή]

Τέλος, αναζητώντας πληροφορίες για την “είδηση”, που αρχικά διαδόθηκε από τα τουρκικά ΜΜΕ, διαπιστώσαμε ότι κανένα μεγάλο ειδησεογραφικό μέσο δεν την αναπαρήγαγε και δεν έκανε καμία αναφορά σε απόπειρα δολοφονίας του Μαχμούντ Αμπάς. [πηγή]

Ο ψευδής ισχυρισμός της ανάληψης ευθύνης από τη νεοφανή οργάνωση “Παιδιά του Αμπού Τζαντάλ”

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, την ευθύνη της υποτιθέμενης επίθεσης ανέλαβε η οργάνωση “Παιδιά του Αμπού Τζαντάλ” (Sons of Abu Jandal).

Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ. Στην πραγματικότητα, η οργάνωση δημοσίευσε ένα κείμενο – τελεσίγραφο 24 ωρών προς τον Αμπού Μαζέν (αραβικό όνομα του Μαχμούντ Αμπάς) ζητώντας του “να παρουσιάσει μια ξεκάθαρη θέση” και να ανακοινώσει “την πλήρη αντιπαράθεση με την κατοχή”, το οποίο ανάρτησε στις 5/11 στον προσωπικό της λογαριασμό στο Telegram. [πηγή]

[Ε]άν ο αδελφός Αμπού Μαζέν δεν εκδώσει ξεκάθαρη θέση δηλώνοντας ανοιχτή αντιπαράθεση με την κατοχή με κάθε μέσο και να αποκηρύξει τις δηλώσεις του εγκληματίας Blinken, δεν υπάρχει υπακοή σε κανέναν, δεν υπάρχουν οδηγίες προς εφαρμογή και καμία πίστη σε κανέναν.

Στο τελεσίγραφο δήλωναν πως εάν ο Αμπάς δεν εκπληρώσει όσα του ζητάει η οργάνωση, τότε τα μέλη της θα σταματήσουν να υπακούν στην ηγεσία, καθώς, σύμφωνα με τους ίδιους, η οργάνωση αποτελείται από μέλη της οργάνωσης Φατάχ, που ανήκουν στα διάφορα παραρτήματα των Υπηρεσιών Ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής. [πηγή]

Σε συνέχεια της προειδοποίησης, στις 6/11, η οργάνωση δημοσίευσε μια πρώτη (μη επιβεβαιωμένη) λίστα με ονόματα μελών των Υπηρεσιών Ασφαλείας της Παλαιστινιακής, οι οποίοι συντάσσονται με την οργάνωση και δηλώνουν πως παύουν να ακολουθούν τις εντολές της ηγεσίας, ενώ αυτό που έγινε διεθνώς αντιληπτό ως “τελεσίγραφο”, από τους ίδιους κατονομάζεταιανοιχτή επιστολή” και “έκκληση” που απευθύνουν προς τον ηγέτη της Παλαιστίνης.

Στις 7/11, η οργάνωση τοποθετήθηκε εκ νέου διαχωρίζοντας τη θέση της από το περιστατικό στον καταυλισμό Jalazone, με το οποίο όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης την είχαν εμπλέξει ισχυριζόμενα ότι έχει αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης. [πηγή και μετάφραση]

Συνεπώς, από τα παραπάνω δεν προκύπτει συνάφεια μεταξύ της επιστολής/τελεσίγραφο της οργάνωσης Sons of Abu Jandal προς τον ηγέτη της Παλαιστίνης, με το περιστατικό στον καταυλισμό Jalazone.

Ωστόσο, η ταυτότητα της οργάνωσης δεν έχει επιβεβαιωθεί. Ο λογαριασμός της στο Telegram δημιουργήθηκε στις 5/11, την ίδια ημέρα που ανάρτησε το τελεσίγραφο, και φαίνεται, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της ίδιας, να έχει αναδυθεί από τους κόλπους των Υπηρεσιών Ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής, αμφισβητώντας την ηγεσία του Μαχμούντ Αμπάς.

Η διάψευση των Παλαιστινιακών Αρχών και της Πρεσβείας της Παλαιστίνης στην Ελλάδα

Οι Παλαιστινιακές Αρχές έσπευσαν να διαψεύσουν την “είδηση” της απόπειρας δολοφονίας του Προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, ενώ ύστερα από την ευρεία διάδοση που γνώρισε ο ισχυρισμός στα ελληνικά ΜΜΕ αντίστοιχη ήταν και η τοποθέτηση της Πρεσβείας της Παλαιστίνης στην Ελλάδα.

Η ανακοίνωση της Πρεσβείας:

«Αναφορικά με σημερινά δημοσιεύματα στα Ελληνικά ΜΜΕ περί ένοπλης επίθεσης στο προεδρικό κονβόι αυτοκινήτων στη Ραμάλα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, η Πρεσβεία του Κράτους της Παλαιστίνης στην Ελλάδα τα διαψεύδει κατηγορηματικά.

Τέτοιο συμβάν δεν συνέβη ποτέ».

[πηγή]

Ύστερα από αυτή την ανακοίνωση, πολλά ελληνικά sites προχώρησαν σε νέο άρθρο ενσωματώνοντας τη διάψευση της Παλαιστίνης, χωρίς, ωστόσο, να αφαιρέσουν το αρχικό, το οποίο αναπαρήγαγε τις πληροφορίες των τουρκικών ΜΜΕ, καθώς και το βίντεο με τον ψευδή ισχυρισμό ότι αποτυπώνει τη στιγμή της επίθεσης με πυροβολισμούς στο κομβόι που μετέφερε τον Μαχμούντ Αμπάς.

Διάψευση της υποτιθέμενης επίθεσης από Ισραηλινό δημοσιογράφο

Ο Ισραηλινός δημοσιογράφος Elior Levy προχώρησε το απόγευμα της Τρίτης 7/11 σε σχετική ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο X/Twitter, ισχυριζόμενος ότι η συνοδεία του Παλαιστίνιου ηγέτη πέρασε κοντά από το σημείο της ανταλλαγής πυροβολισμών με τους εμπόρους ναρκωτικών, χωρίς, ωστόσο, να εμπλακεί.

Θα κλείσουμε την ιστορία του Abu Mazen (σημ. αραβικό όνομα του Μαχμούντ Αμπάς) και την υποτιθέμενη απόπειρα δολοφονίας: Μια παλαιστινιακή πηγή που γνωρίζει τις λεπτομέρειες μου λέει ότι οι παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας προχώρησαν σε σύλληψη εναντίον ενός εμπόρου ναρκωτικών κατά την οποία έγινε ανταλλαγή πυρών και η συνοδεία του Abu Mazen πέρασε κοντά χωρίς επαφή και από εκεί άρχισαν οι ιστορίες χίλιες και μία νύχτες για ένα απόπειρα δολοφονίας του“.

Αν και ο ισχυρισμός αυτός αποτελεί μια λογική εξήγηση της μεγάλης διάδοσης που γνώρισε η είδηση της επίθεσης στην αυτοκινητοπομπή του Παλαιστίνιου ηγέτη δεν μπορεί, ωστόσο, να επιβεβαιωθεί.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός ότι βίντεο δείχνει τη στιγμή της επίθεσης στο κομβόι που συνόδευε τον ηγέτη της Παλαιστίνης, Μαχμούντ Αμπάς, δεν αληθεύει. Το βίντεο δείχνει την ένοπλη σύγκρουση των Υπηρεσιών Ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής με συμμορία εμπόρων ναρκωτικών, που έλαβε χώρα στις 7/11 στον καταυλισμό Jalazone, βόρεια της Ραμάλα. Ο ισχυρισμός ότι την υποτιθέμενη επίθεση ανέλαβε η παλαιστινιακή οργάνωση “Παιδιά του Αμπού Τζαντάλ” δεν επαληθεύεται, καθώς η ίδια η οργάνωση σε νέα ανακοίνωση διαχώρισε τη θέση της από τα γεγονότα στον καταυλισμό Jalazone.

Fact Checker Logo

Έλεγχος γεγονότων, Ισραήλ-Χαμάς

Συγγραφέας: Έλενα Βατάλα

Αρχικά δημοσιεύτηκε εδώ.