Παραπληροφόρηση για αναγκαστικό εμβολιασμό αγελάδων με mRNA - Featured image

Παραπληροφόρηση για αναγκαστικό εμβολιασμό αγελάδων με mRNA

Σε ιστοσελίδες και λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης αναπαράγονται οι ισχυρισμοί πως στην Αυστραλία αναγκάζουν τους κτηνοτρόφους να εμβολιάζουν τις αγελάδες με εμβόλιο mRNA, το οποίο θα περάσει στο παραγόμενο γάλα και στο τυρί, καθώς και ότι μερικές από τις αγελάδες που έλαβαν το εμβόλιο πέθαναν ακαριαία. Οι ισχυρισμοί ξεκίνησαν να διαδίδονται τον Οκτώβριο του 2022 όταν η κυβέρνηση της New South Wales, πολιτείας της Αυστραλίας, ανακοίνωσε πως υπέγραψε συμφωνία με την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Tiba Biotech για την παραγωγή mRNA εμβολίων για ασθένειες που αφορούν τα ζώα, όπως ο αφθώδης πυρετός (FMD) και η νόσος του οζώδους δέρματος (Lumpy Skin Disease). Κανένας ισχυρισμός, ωστόσο, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Παραδείγματα: greeknewsondemand.com, evaggelatos.com

Σχετικές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Τι ισχύει

Στις 28 Σεπτεμβρίου 2022, η κυβέρνηση της New South Wales εξέδωσε δελτίο Τύπου στο οποίο ανέφερε πως σκοπεύει να προστατεύσει την κτηνοτροφική βιομηχανία της Αυστραλίας, ύψους 28,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συνάπτοντας συνεργασία με την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Tiba Biotech για την παραγωγή εμβολίων mRNA, με σκοπό τον εμβολιασμό των ζώων κατά του αφθώδους πυρετού (Foot-and-Mouth Disease) και της νόσου του οζώδους δέρματος (Lumpy Skin Disease). Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Περιφέρειας της New South Wales, Paule Toole:

Στην κυβέρνηση της New South Wales παίρνουμε εξαιρετικά σοβαρά την απειλή του αφθώδους πυρετού και της οζώδους νόσου του δέρματος και αυτό το ορόσημο είναι ένα ακόμη βήμα προς τα εμπρός για την προετοιμασία για μια πιθανή επιδημία. Έχω γράψει τώρα στους κατασκευαστές εμβολίων να ανταποκριθούν στην πρόκλησή μου να αναπτύξουν και τα δύο εμβόλια ώστε να είναι έτοιμα για χρήση και κατασκευή στη Νew South Wales έως την 1η Αυγούστου του επόμενου έτους.

Παρά το γεγονός ότι εκείνη την περίοδο δεν υπήρχαν καταγεγραμμένα κρούσματα από τις προαναφερθείσες ασθένειες, η Αυστραλία έκρινε σκόπιμο να προετοιμάσει τους κτηνοτρόφους μέσω ανακοίνωσης, καθώς σε γειτονικές χώρες, όπως η Ινδονησία, υπήρχαν καταγεγραμμένα κρούσματα και υπήρχε φόβος για πιθανή εξάπλωση των ασθενειών.

Ωστόσο, η κυβέρνηση της New South Wales δεν επέβαλε τον εμβολιασμό των κοπαδιών, κάτι που γίνεται αντιληπτό και μέσω της δημοσίευσης που εξέδωσε στον επίσημο λογαριασμό του στο Facebook στις 5 Οκτωβρίου 2022 το Τμήμα Πρωτογενών Βιομηχανιών της New South Wales.

Ζητήθηκε από το Τμήμα Πρωτογενών Βιομηχανιών (DPI) της NSW να παράσχει διευκρινίσεις σχετικά με έναν ισχυρισμό που αφορά την επιβολή της χρήσης εμβολίων σε κοπάδια γαλακτοπαραγωγής.

Η κυβέρνηση της ΝSW δεν έχει επιβάλει την χρήση οποιουδήποτε εμβολίου σε ζώα παραγωγής.

Η κυβέρνηση της ΝSW εργάζεται επί του παρόντος σε συνεργασία με μια αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας για την ανάπτυξη ενός παγκοσμίως πρώτου εμβολίου mRNA που στοχεύει τον αφθώδη πυρετό (FMD) και τη νόσο του οζώδους δέρματος (LSD). Αυτό το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει εκτεταμένη έρευνα και δοκιμές ασφάλειας.

Επιπλέον, όπως τόνισε ένας εκπρόσωπος του αντιπροέδρου της New South Wales στο AFP, “η κυβέρνηση της New South Wales δεν έχει επιβάλει τη χρήση εμβολίου στα ζώα – η πρόκλησή μας είναι να το αναπτύξουμε”.

Όπως έχουμε γράψει σε παλαιότερο άρθρο, η τεχνολογία mRNA είναι ασφαλής και δεν επηρεάζει το σύστημα διατροφής του ανθρώπου, ενώ σύμφωνα με δήλωση του καθηγητή Timothy Mahony, ερευνητή στο Queensland Alliance και πιο συγκεκριμένα στο κέντρο επιστήμης των ζώων:

Δεν υπάρχει επιστημονική βάση για τον ισχυρισμό ότι αν κάποιος καταναλώσει κρέας ή άλλους ιστούς από ένα ζώο που είχε εμβολιαστεί με εμβόλιο mRNA, αυτό θα εισχωρούσε στο σώμα του.

Τέλος, δεν προέκυψε κανένα αποτέλεσμα στις μηχανές αναζήτησης που να αποδεικνύει ότι πράγματι αγελάδες πέθαναν μαζικά στην Αυστραλία μετά από εμβολιασμό με mRNA. Οι ισχυρισμοί έχουν καταρριφθεί και από άλλους οργανισμούς ελέγχου γεγονότων, όπως το AFP, το USA Today και το Africa Check.

Συμπέρασμα

Οι ισχυρισμοί κρίνονται αναληθείς. Η κυβέρνηση της New South Wales δεν επέβαλε τον εμβολιασμό των κοπαδιών, κάτι που έγινε γνωστό από εκπρόσωπο του αντιπροέδρου της New South Wales, καθώς και μέσω δημοσίευσης από το Τμήμα Πρωτογενών Βιομηχανιών της NSW στην επίσημη σελίδα του στο Facebook. Επιπλέον, ακόμη και αν κάποιος καταναλώσει προϊόντα από ζώο που είχε εμβολιαστεί με τεχνολογία mRNA, αυτό δε θα εισχωρούσε στο σώμα του και, τέλος, έπειτα από έρευνα σε μηχανές αναζήτησης, δεν προκύπτουν αποτελέσματα που να επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό ότι αγελάδες πέθαναν μαζικά αμέσως μετά τον εμβολιασμό τους με mRNA.

Fact Checker Logo

Έλεγχος γεγονότων

Συγγραφέας: Αλέξανδρος Τάσσος

Αρχικά δημοσιεύτηκε εδώ.