Όχι, το FBI ΔΕΝ ανακοίνωσε πως το "Pizzagate" είναι αληθινό - Featured image

Όχι, το FBI ΔΕΝ ανακοίνωσε πως το “Pizzagate” είναι αληθινό

Τις τελευταίες μέρες διαμοιράζεται στο διαδίκτυο ο ισχυρισμός πως το FBI ανακοίνωσε ότι το Pizzagate είναι αληθινό. Το Pizzagate είναι μία θεωρία συνωμοσίας του κινήματος QAnon που έγινε viral κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών των Ηνωμένων Πολιτειών το 2016 και υποστήριζε ότι υψηλόβαθμοι Δημοκρατικοί στην Αμερική συμμετείχαν σε κύκλωμα διακίνησης παιδιών για σεξουαλική κακοποίηση που λειτουργούσε σε πιτσαρία στην Ουάσιγκτον (περισσότερα για την εν λόγω θεωρία συνωμοσίας μπορείτε να διαβάσετε σε άρθρο μας εδώ). Ας δούμε όμως τι ισχύει.

Παραδείγματα αναπαραγωγών σε ιστοσελίδες: lumi-news.gr, sinomosiologos.blogspot.com

Παραδείγματα αναπαραγωγών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Τι ισχύει

Η πηγή του ισχυρισμού είναι ένα άρθρο της αναξιόπιστης αμερικανικής ιστοσελίδας The People’s Voice, της οποίας άρθρα έχουν καταρριφθεί πολλές φορές στην ιστοσελίδα μας παλαιότερα (ενδεικτικά παραδείγματα εδώ, εδώ, εδώ κι εδώ).

Ο ισχυρισμός που διαμοιράζεται, αναφέρεται στη σύλληψη του Clinton Hardnen, ενός υπαλλήλου του Texas A&M University, που συνελήφθη με την κατηγορία της παράνομης κατοχής εικόνων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και υποστηρίζει ότι το FBI έκανε την υποτιθέμενη ανακοίνωση για το “Pizzagate” με αφορμή αυτή την υπόθεση. Επικοινωνήσαμε με το εν λόγω πανεπιστήμιο για να επιβεβαιώσουμε τη σύλληψη του συγκεκριμένου προσώπου και λάβαμε απάντηση από την Αναπληρώτρια Αντιπρόεδρο Μάρκετινγκ & Επικοινωνιών του Texas A&M University, Kelly Brown:

«Καταλαβαίνουμε ότι συνελήφθη, αυτό επιβεβαιώνεται από τα Ομοσπονδιακά Δικαστήρια των Η.Π.Α στο Χιούστον. Απολύθηκε από την εργασία του μετά από μια σύντομη έρευνα του πανεπιστημίου. Δεν έχουμε κανένα λόγο να πιστεύουμε ότι εμπλέκονται στην υπόθεση φορητοί υπολογιστές της πανεπιστημιούπολης ή άλλη τεχνολογία».

Αρχικά, σε έρευνά μας δεν βρήκαμε καμία αναφορά, ανακοίνωση ή δελτίο Τύπου από την επίσημη ιστοσελίδα του FBI που να αναφέρει πως το Pizzagate είναι πραγματικό. Γράφοντας τη λέξη “Pizzagate” αναζητώντας στην ιστοσελίδα όπου το FBI δημοσιεύει δελτία Τύπου δεν εμφανίζεται κανένα αποτέλεσμα. Βάζοντας στην αναζήτηση τη λέξη “pizza” βλέπουμε δύο άσχετα με το εξεταζόμενο θέματα, που προέρχονται από το 2017. Το ένα αφορά τετραετή φυλάκιση ενός άνδρα από τη North Carolina για ένοπλη επίθεση σε πιτσαρία στη βορειοδυτική Ουάσιγκτον και το άλλο αναφέρεται σε άνδρα από την Luisiana που παραδέχεται την ενοχή του σε ομοσπονδιακή κατηγορία για απειλή σε κατάστημα πίτσας στη βορειοδυτική Ουάσιγκτον.

Σε άρθρο των New York Times από το 2016, βλέπουμε πως ο όρος “pizza with cheese” (μτφ. “πίτσα με τυρί) έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν στο διαδίκτυο ως αργκό για την παιδική πορνογραφία. Έπειτα, κανένα έγκριτο μέσο δεν ανέφερε ότι το FBI επιβεβαίωσε την εγκυρότητα αυτής της θεωρίας συνωμοσίας, επομένως δεν υπάρχει καμία αξιόπιστη απόδειξη πως το FBI ανακοίνωσε κάτι τέτοιο.

Στην κατάρριψη του ισχυρισμού από το AP, ο Conor Hagan, Υπεύθυνος Δημοσίων Υποθέσεων του FBI, επιβεβαίωσε την καταγγελία που κατατέθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Χιούστον, σύμφωνα με την οποία ο Hardnen αντάλλαξε υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών με άλλους σε διαδικτυακές συνομιλίες, χρησιμοποιώντας συχνά την κωδική λέξη «πίτσα».

Ωστόσο, πρόσθεσε πως το FBI δεν ανακοίνωσε ουδέποτε πως το Pizzagate είναι αληθινό ή ότι σχετίζεται με την εν λόγω υπόθεση, τονίζοντας ότι η πίτσα και άλλοι σχετικοί όροι είναι μεταξύ των δεκάδων λέξεων, φράσεων και emojis που χρησιμοποιούνται από προμηθευτές υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε:

«Θα ήθελα να προειδοποιήσω να μη γίνει συσχέτιση μεταξύ του Pizzagate και μιας συγκεκριμένης κωδικοποιημένης γλώσσας που χρησιμοποιείται από τα αυτούς που ανταλλάσουν υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, καθώς εμφανίστηκαν πολυάριθμοι κώδικες αφότου όλο αυτό διαδόθηκε στο διαδίκτυο».

Προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε με εκπροσώπους Τύπου του FBI και σε απάντησή της η Christina Garza, Υπεύθυνη Δημοσίων Υποθέσεων στο τμήμα του FBI στο Χιούστον των Η.Π.Α, μας είπε:

«Το FBI δεν θα σχολιάσει ούτε θα δώσει καμία εγκυρότητα σε θεωρίες συνωμοσίας».

Με τον χαρακτηρισμό του Pizzagate ως θεωρία συνωμοσίας από στέλεχος των Δημοσίων Υποθέσεων του FBI, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι το FBI δεν θα μπορούσε να ανακοινώσει ποτέ πως κάτι τέτοιο ισχύει, ενώ όπως παρατηρούμε, η Christina Garza αναφέρει πως το FBI δεν προσδίδει καμία εγκυρότητα σε αυτή τη θεωρία.

Συμπέρασμα

Βάσει των παραπάνω στοιχείων, διαπιστώνουμε ότι ο ισχυρισμός είναι αναληθής. Εκπρόσωπος Δημοσίων Υποθέσεων του FBI διέψευσε πως υπήρξε τέτοια ανακοίνωση ενώ απέρριψε κάθε συσχέτιση της σύλληψης ενός υπαλλήλου του Texas A&M University για ανταλλαγή παιδικού πορνογραφικού υλικού με τη γνωστή θεωρία συνωμοσίας ονόματι “Pizzagate”. Άλλη εκπρόσωπος του FBI, χαρακτήρισε θεωρία συνωμοσίας το “Pizzagate”, τονίζοντας πως δεν του προσδίδει καμία εγκυρότητα.

Από την έρευνά μας, βρήκαμε πως δεν υπάρχει καμία σχετική ανακοίνωση από το FBI, ούτε έχει δημοσιευτεί τέτοια αναφορά από έγκυρα μέσα, πράγμα που θα ήταν αδύνατον να συμβεί εάν όντως υπήρχε τέτοια θέση από το FBI.

Fact Checker Logo

Έλεγχος γεγονότων, Πολιτική

Συγγραφέας: Ορφέας Τσαυταρίδης

Αρχικά δημοσιεύτηκε εδώ.