Όχι, η ανταλλαγή μηνυμάτων στο Twitter μεταξύ της Γκρέτα Τούνμπεργκ και του Άντριου Τέιτ δεν «εντόπισε» τον αμφιλεγόμενο influencer πριν από τη σύλληψή του - Featured image

Όχι, η ανταλλαγή μηνυμάτων στο Twitter μεταξύ της Γκρέτα Τούνμπεργκ και του Άντριου Τέιτ δεν «εντόπισε» τον αμφιλεγόμενο influencer πριν από τη σύλληψή του

Ο πρώην επαγγελματίας κικμπόξερ και αμφιλεγόμενη διαδικτυακή προσωπικότητα Άντριου Τέιτ και ο αδελφός του συνελήφθησαν στη Ρουμανία στις 29 Δεκεμβρίου για φερόμενη εμπορία ανθρώπων. Οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ισχυρίστηκαν ότι οι ρουμανικές αρχές κατάφεραν να εντοπίσουν τον αμφιλεγόμενο influencer ως αποτέλεσμα μιας έντονης ανταλλαγής απόψεων στο Twitter με την ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ την προηγούμενη ημέρα. Ένα βίντεο που δημοσίευσε ως απάντηση στην Τούνμπεργκ παρουσίαζε κουτιά πίτσας σε πακέτο με ρουμανικές λέξεις τυπωμένες πάνω σε αυτά. Οι ισχυρισμοί αυτοί είναι παραπλανητικοί: στη βίλα στην Ρουμανία του Τέιτ, που είναι Βρετανός πολίτης, είχε ήδη γίνει έφοδος τον Απρίλιο του 2022 και η εισαγγελία εξήγησε στο AFP ότι η έρευνα βρισκόταν σε εξέλιξη από τις αρχές του 2021, ότι τα κουτιά πίτσας απλώς «επιβεβαίωσαν αυτό που ήδη γνώριζαν οι αρχές» και ότι ήταν «άσχετα» με τη σύλληψη. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Γκρέτα Τούνμπεργκ δήλωσε επίσης ότι η ακτιβίστρια «δεν είχε επικοινωνήσει» με τις ρουμανικές αρχές.

«Έλα όμως που το φυντάνι [Άντριου Τέιτ, σ.σ.]  ήταν υπό έρευνα από τις Ρουμανικές αρχές για συμμετοχή σε κύκλωμα trafficking και το κουτί από την πιτσαρία έδειξε ότι όντως ήταν στη χώρα, οπότε η αστυνομία μπούκαρε και τον συνέλαβε», αναφέρει μια ανάρτηση στο Facebook από τις 30 Δεκεμβρίου 2022.

Ο χρήστης δημοσίευσε διάφορα στιγμιότυπα οθόνης από την ανταλλαγή απόψεων στο Twitter μεταξύ του αμφιλεγόμενου influencer και της ακτιβίστριας για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ, καθώς και μια φωτογραφία του Τέιτ να καπνίζει πούρο μπροστά από ένα κουτί πίτσας και μια φωτογραφία του με χειροπέδες και περικυκλωμένο από την αστυνομία.

Στιγμιότυπο της παραπλανητικής ανάρτησης στο Facebook. Λήψη εικόνας: 02/01/2022 – AFP

Η σύλληψη του Τέιτ και του αδελφού του Τρίσταν από τις ρουμανικές αρχές στις 29 Δεκεμβρίου 2022 ως υπόπτων για «οργανωμένο έγκλημα», «βιασμό» και «εμπορία ανθρώπων» προκάλεσε καταιγισμό σχολίων στα κοινωνικά δίκτυα, τα οποία υποστήριζαν ότι η επιχείρηση κατέστη δυνατή λόγω της διαδικτυακής σύγκρουσης του influencer με τη Σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ.

Παρόμοιοι ισχυρισμοί έχουν αναρτηθεί στο Facebook εδώ και εδώ και αναρτήθηκαν επίσης σε πολλές άλλες γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων των γαλλικών.

Στις 27 Δεκεμβρίου, ο Τέιτ είχε μια έντονη ανταλλαγή απόψεων με τη Τούνμπεργκ στο Twitter που έγινε viral. Ο Βρετανός kickboxer και πρώην διαγωνιζόμενος στο βρετανικό τηλεοπτικό σόου Big Brother,  γνωστός και για την προώθηση φαλλοκρατικών απόψεων στα κοινωνικά δίκτυα, της είχε καυχηθεί με μια φωτογραφία, ότι η μεγάλη συλλογή του από γρήγορα αυτοκίνητα εκπέμπει μεγάλες ποσότητες θερμοκηπιακών αερίων .

Η πρόκληση αυτή προκάλεσε την καυστική απάντηση της 19χρονης ακτιβίστριας:

Σε απάντηση, ο Άντριου Τέιτ δημοσίευσε ένα σύντομο βίντεο που κορόιδευε την Τούνμπεργκ και το οποίο τον έδειχνε να βεβαιώνεται ότι οι πίτσες που του παραδίδονταν ήταν «σε μη ανακυκλωμένα κουτιά». Δίπλα στο λογότυπο της Jerry’s Pizza στα κουτιά ήταν ευδιάκριτες κάποιες λέξεις στα ρουμανικά: «descarcă aplicația» (που σημαίνει: «κατεβάστε την εφαρμογή»).

Στιγμιότυπο από το βίντεο του Andrew Tate στο Twitter. Ο κίτρινος κύκλος προστέθηκε από το AFP. Λήψη εικόνας: 28/12/2022 – AFP

Την επομένη της σύλληψης του Τέιτ, η Σουηδή ακτιβίστρια έγραψε στο Twitter: «Αυτό συμβαίνει όταν δεν ανακυκλώνεις τα κουτιά της πίτσας σου», σε μια ανάρτηση που μέχρι τότε είχε κάνει like πάνω από 1,8 εκατομμύρια φορές.

Αυτό το tweet τροφοδότησε τις εικασίες ότι οι ρουμανικές αρχές κατάφεραν να εντοπίσουν τον Τέιτ χάρη στα κουτιά της πίτσας, μια θεωρία που υιοθετήθηκε από πολλά ελληνικά (1, 2, 3, 4, 5, 6) και διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Η θεωρία άρχισε να κάνει το γύρο του διαδικτύου στις 29 Δεκεμβρίου μετά από μια σειρά tweets μιας δικηγόρου που διδάσκει στη Νομική Σχολή του Χάρβαρντ. Παραπέμποντας σε μια πηγή προσκείμενη στην έρευνα, η οποία αναφέρεται σε άρθρο του ρουμανικού ιστότοπου ενημέρωσης Gândul, η δικηγόρος εξήγησε ότι οι ρουμανικές αρχές «φέρεται να χρησιμοποίησαν τις αναρτήσεις του [Άντριου Τέιτ] στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης» και ότι το κουτί με την πίτσα που είναι ορατό στο βίντεό του «επιβεβαίωσε ότι βρισκόταν [στη Ρουμανία]».

Ο ίδιος ο ρουμανικός λογαριασμός της Jerry’s Pizza στο Twitter έγραψε: «Ο λόγος που είμαστε η πιο καταζητούμενη πίτσα», και το εικονογράφησε με τη φωτογραφία ενός από τα κουτιά της που έγραφε «We got Taste», αλλά με το «s» ελαφρώς σβησμένο ώστε να μοιάζει περισσότερο με «We got Tate».

Η θεωρία απορρίφθηκε τόσο από τους Ρουμάνους εισαγγελείς όσο και από την Γκρέτα Τούνμπεργκ

Ωστόσο, η ρουμανική εισαγγελία αρνήθηκε ότι η έντονη ανταλλαγή απόψεων μεταξύ του Τέιτ και της Τούνμπεργκ βοήθησε τις αρχές να εντοπίσουν τα ίχνη του influencer. «Αυτό δεν σχετίζεται», δήλωσε στο AFP στις 30 Δεκεμβρίου η εκπρόσωπος της εισαγγελίας για την καταπολέμηση της μαφίας DIICOT, Ραμόνα Μπόλα.

«Για να διαπιστώσουμε αν ένα άτομο βρίσκεται στη χώρα ή όχι, χρησιμοποιούμε διαφορετικές μεθόδους. Το γεγονός ότι [ο Άντριου Τέιτ] δημοσίευσε ένα βίντεο εκείνο το βράδυ που δείχνει ένα κουτί πίτσας Jerry’s απλώς επιβεβαίωσε αυτό που ήδη γνωρίζαμε», δήλωσε η ίδια, σημειώνοντας ότι «εντάλματα σύλληψης και έρευνες» ήταν ήδη σε ισχύ.

Η εισαγγελία ερευνά τον Τέιτ από τις αρχές του 2021 και είχε ήδη πραγματοποιήσει έρευνα στη βίλα του στην Ρουμανία ον Απρίλιο του 2022.

Σε επικοινωνία με το AFP στις 30 Δεκεμβρίου, ο εκπρόσωπος Τύπου της Γκρέτα Τούνμπεργκ δήλωσε ότι το tweet της ακτιβίστριας για την ανακύκλωση κουτιών πίτσας ήταν «ένα αστείο» και ότι η ακτιβίστρια για το κλίμα «δεν είχε έρθει σε επαφή με τις ρουμανικές αρχές».

Η δικηγόρος που συνέδεσε πρώτη τα κουτιά πίτσας με τη σύλληψη της Τέιτ δημοσίευσε έκτοτε ένα επεξηγηματικό thread, όπου παράδεχεται ότι η κριτική που της ασκήθηκε “είναι κάπως  δικαιολογημένη» για τη σύγχυση που προκάλεσε η αρχική της διατύπωση.

Πριν από τη δημοσίευση του βίντεο, υπήρχαν ήδη ενδείξεις ότι ο Τέιτ βρισκόταν στη Ρουμανία και δεν το έκρυβε. Για παράδειγμα, στις 25 Δεκεμβρίου, ανέβασε στο Twitter ένα βίντεο με ένα ορεινό τοπίο με τη λεζάντα «Ρουμανία».

Αν και οι εικόνες δεν μπορούν να χρονολογηθούν, το AFP μπόρεσε να διαπιστώσει ότι γυρίστηκαν στον ρουμανικό δρόμο Transfăgărașan, ο οποίος διέρχεται από τα Καρπάθια όρη. Η τοποθεσία είναι αναγνωρίσιμη στο Google Street View, όπως φαίνεται στην παρακάτω σύγκριση με το tweet του Tέιτ στα αριστερά και την άποψη που προσφέρει η μηχανή αναζήτησης στα δεξιά:

Στιγμιότυπο από το tweet του Άντριου Τέιτ. Λήψη εικόνας: 30/12/2022 – AFP

Το Google Street View δείχνει επίσης το εξοχικό σπίτι που φαίνεται αργότερα στο βίντεο του Άντριου Τέιτ, κοντά στο οποίο φαίνεται ότι τραβήχτηκαν οι εικόνες:

Στιγμιότυπο από το tweet του Άντριου Τέιτ. Λήψη εικόνας: 30/12/2022 – AFP

Κατηγορίες για εμπορία ανθρώπων

Ο Τέιτ και ο αδελφός του Τριστάν τέθηκαν υπό κράτηση «για 24 ώρες» μετά τη σύλληψή τους, δήλωσε στο AFP η εκπρόσωπος της εισαγγελίας κατά της μαφίας DIICOT. Στις 30 Δεκεμβρίου 2022, ένα ρουμανικό δικαστήριο αποφάσισε την κράτηση του για 30 μέρες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε στις 29 Δεκεμβρίου, ο Βρετανός influencer και ο αδελφός του είναι ύποπτοι για «οργανωμένο έγκλημα», «βιασμό» και «εμπορία ανθρώπων» σε διάφορες χώρες. Έξι πιθανά θύματα έχουν εντοπιστεί σε αυτό το στάδιο που φέρονται να εξαπατήθηκαν από τους δύο άνδρες, οι οποίοι τις φλέρταραν και στη συνέχεια τις κλείδωσαν και τις εξανάγκασαν βίαια σε πορνεία και συμμετοχή σε πορνογραφικές ταινίες.

Η εισαγγελία έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις 29 Δεκεμβρίου, στις οποίες φαίνονται πυροβόλα όπλα, δεσμίδες μετρητών και σπορ αυτοκίνητα που κατασχέθηκαν σε διάφορα σημεία της Ρουμανίας. Σύμφωνα με τα ρουμανικά μέσα ενημέρωσης, δύο γυναίκες, εκ των οποίων η μία είναι πολίτης των ΗΠΑ, είχαν απελευθερωθεί από την αστυνομία από μια βίλα στο Βουκουρέστι τον Απρίλιο. Είχαν ισχυριστεί ότι κρατούνταν βίαια εκεί από τους δύο Βρετανούς αδελφούς.

Οι Βρετανοί kickboxers μετακόμισαν στη Ρουμανία πριν από μερικά χρόνια. Ο Άντριου Τέιτ είχε εμφανιστεί στην βρετανική τηλεοπτική εκπομπή Big Brother το 2016. Αποβλήθηκε από το διαγωνισμό μετά την προβολή ενός βίντεο που τον έδειχνε να γρονθοκοπεί μια γυναίκα.

Στη συνέχεια βγήκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να προωθήσει ανδροκρατικές απόψεις. Όλοι οι λογαριασμοί του ανεστάλησαν για μισογυνιστικά σχόλια, πριν το Twitter ενεργοποιήσει πρόσφατα ξανά έναν. Στην ιστοσελίδα του, παρουσιάζεται ως πολυεκατομμυριούχος και ισχυρίζεται ότι προσφέρει συμβουλές σε άνδρες για το πώς να γίνουν πλούσιοι.

Fact Checker Logo

Έλεγχος γεγονότων

Συγγραφέας: Théophile BLOUDANIS / Juliette MANSOUR / Alexis ORSINI / AFP Γαλλία

Αρχικά δημοσιεύτηκε εδώ.