Όχι, αυτό το βίντεο δεν δείχνει την άφιξη χιλιάδων Αμερικανών πεζοναυτών στο Ισραήλ - Featured image

Όχι, αυτό το βίντεο δεν δείχνει την άφιξη χιλιάδων Αμερικανών πεζοναυτών στο Ισραήλ

Πολλά παλαιότερα βίντεο κυκλοφόρηαν στα κοινωνικά δίκτυα μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 στο νότιο Ισραήλ, ισχυριζόμενα ότι δείχνουν τα τρέχοντα γεγονότα, καθώς το Ισραήλ ανταπαντά με μια συνεχιζόμενη εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας. Ένα βίντεο που κυκλοφορεί στα ελληνικά και σε άλλες γλώσσες ισχυρίζεται ότι δείχνει την άφιξη αμερικανικών «πεζοναυτών της Πολεμικής Αεροπορίας» στο Ισραήλ στα τέλη Οκτωβρίου. Όμως, το βίντεο χρονολογείται από τον Ιούνιο του 2022 και δείχνει την άφιξη αμερικανών αλεξιπτωτιστών στη Ρουμανία, για να αναπληρώσουν το απόσπασμα των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ που βρίσκεται στη χώρα. Οι αναρτήσεις ισχυρίζονται επίσης ότι τα δυτικά κράτη στέλνουν «στρατιωτικές ομάδες» στην περιοχή. Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες και η Αυστραλία έχουν ανακοινώσει ισχυρότερη στρατιωτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή από τις 7 Οκτωβρίου, αλλά οι κυβερνήσεις λένε ότι αυτές οι κινήσεις αποσκοπούν στη διευκόλυνση της πιθανής εκκένωσης πολιτών και της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας.

Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς εξαπέλυσε μια άνευ προηγουμένου αιφνιδιαστική επίθεση στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, οδηγώντας το Ισραήλ να ανταποδώσει με μια ανελέητη εκστρατεία βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας και περιορισμένες χερσαίες μάχες στο εσωτερικό της πολιορκημένης περιοχής. Οι επιτιθέμενοι της Χαμάς σκότωσαν τουλάχιστον 1.400 ανθρώπους στις επιθέσεις, κυρίως αμάχους, και κατέλαβαν περισσότερους από 220 ομήρους. Στις 2 Νοεμβρίου, το υπουργείο Υγείας της Λωρίδας της Γάζας, που διοικείται από τη Χαμάς, δήλωσε ότι περισσότεροι από 9.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ.

Δεδομένης της σταθερής υποστήριξης της κυβέρνησης των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς το Ισραήλ, οι δυτικές στρατιωτικές δραστηριότητες στη Μέση Ανατολή έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής των μέσων ενημέρωσης.

«Χιλιάδες πεζοναύτες της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ προσγειώθηκαν στο Ισραήλ», αναφέρει μια ανάρτηση στο Facebook από τις 26 Οκτωβρίου 2023. Η ανάρτηση κοινοποιεί ένα βίντεο που υποτίθεται ότι δείχνει Αμερικανούς στρατιώτες, που περιγράφονται ως «πεζοναύτες της Πολεμικής Αεροπορίας» να αποβιβάζονται από ένα αεροπλάνο σε ένα αεροδρόμιο. Η περιγραφή της ανάρτησης προσθέτει: «Αναφέρουν επίσης ότι η Γαλλία στέλνει στην ισραηλινή περιοχή το ελικοπτεροφόρο Tonnerre, ικανό να μεταφέρει δεκάδες ελικόπτερα και εκατοντάδες πεζοναύτες. Η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία και η Αυστραλία στέλνουν επίσης τις στρατιωτικές τους ομάδες στην περιοχή, πολεμικά πλοία, ειδικές δυνάμεις, στρατιωτικά αεροσκάφη και άλλα».

Άλλες αναρτήσεις στο Facebook στα ελληνικά βρέθηκαν εδώ, εδώ και εδώ. Παρόμοιοι ισχυρισμοί βρέθηκαν επίσης στα γαλλικά και στα αραβικά.

Στιγμιότυπα από τις ψευδείς αναρτήσεις στο Facebook. Λήψη εικόνων: 01/11/2023

Ωστόσο, οι ισχυρισμοί αυτοί είναι ψευδείς. Το βίντεο χρονολογείται από το 2022, σύμφωνα με έρευνα του AFP. Εν τω μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες όπως η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και η Αυστραλία έχουν πράγματι ενισχύσει τη στρατιωτική τους παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, χωρίς όμως να στέλνουν «χιλιάδες» στρατιώτες απευθείας στο Ισραήλ.

Ένα βίντεο με Αμερικανούς αλεξιπτωτιστές στη Ρουμανία το 2022

Ορισμένες από τις αναρτήσεις στο Facebook κοινοποιούν επίσης έναν σύνδεσμο προς ένα αγγλόφωνο κανάλι στο Telegram με την ονομασία «Lady Q», το οποίο δημοσιεύει συνωμοσιολογικό περιεχόμενο. Το βίντεο που δείχνει τους στρατιώτες να αποβιβάζονται από το αεροπλάνο αναρτήθηκε σε αυτή την ομάδα στις 26 Οκτωβρίου, με το ίδιο ρωσικό κείμενο με το υδατογράφημα που είναι ορατά στο βίντεο που κοινοποιήθηκε στο Facebook.

Η μετάφραση του υδατογραφήματος στα ρωσικά αντιστοιχεί στο «Telegram Leviathan». Κάναμε μια αναζήτηση στο Telegram και βρήκαμε μια ομάδα που ονομάζεται «Leviathan | Israel News», στα ρωσικά. Δημοσιεύει εικόνες και βίντεο με το ίδιο υδατογράφημα, όπως φαίνεται στο παρακάτω στιγμιότυπο:

Στιγμιότυπο που δείχνει ένα μήνυμα Telegram από το «Leviathan / Israel News», με το υδατογράφημα στα ρωσικά. Ο κόκκινος κύκλος προστέθηκε από το AFP. Λήψη εικόνας: 01/11/2023

Ωστόσο, δεν μπορέσαμε να βρούμε το βίντεο στα μηνύματα του καναλιού στο Telegram.

Μια αντίστροφη αναζήτηση βίντεο μας επέτρεψε να βρούμε το αρχικό βίντεο, το οποίο αναρτήθηκρ στο YouTube στις 28 Ιουνίου 2022 (αρχειοθετημένο εδώ). Συνεπώς, το βίντεο αυτό είναι προγενέστερο της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς και δεν δείχνει την αμερικανική πολεμική αεροπορία ή Αμερικανούς πεζοναύτες.

Η περιγραφή του βίντεο δηλώνει ότι πρόκειται για στρατεύματα της 101ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας («Screaming Eagles») – της μοναδικής αεροπορικής μεραρχίας του στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών – που φθάνουν στο αεροδρόμιο Μιχαήλ Κογκαλνιτσεάνου της Ρουμανίας για να ενισχύσουν την ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και να συμμετάσχουν σε πολυεθνικές ασκήσεις με τους εταίρους του στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Μια προηγμένη αναζήτηση στο διαδίκτυο οδήγησε επίσης σε ένα δελτίο τύπου στην επίσημη ιστοσελίδα του αμερικανικού στρατού (αρχειοθετημένο εδώ), το οποίο αναφέρει ότι η 101η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία είχε αρχίσει να καταφθάνει στη Ρουμανία από τις 20 Ιουνίου 2023 και επιβεβαιώνει τη φύση των ασκήσεων του ΝΑΤΟ.

Στον ιστότοπο μπορείτε να δείτε φωτογραφίες, στις οποίες αναγνωρίζονται σιλουέτες στρατιωτικού προσωπικού στη σκάλα του αεροσκάφους, επιβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για την ίδια ακολουθία που παρουσιάζεται στα βίντεο που κοινοποιήθηκαν στο Facebook, όπως κυκλώνεται στη σύγκριση στιγμιότυπων οθόνης που ακολουθεί:

Σύγκριση στιγμιότυπων οθόνης μεταξύ της ψευδούς ανάρτησης στο Facebook (αριστερά) και της εικόνας που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του αμερικανικού στρατού (δεξιά). Λήψη εικόνων: 01/11/2023

Η 101η Αερομεταφερόμενη μεραρχία δημοσίευσε επίσης φωτογραφίες στον επίσημο λογαριασμό της στο Instagram, οι οποίες δείχνουν στρατιώτες να αποβιβάζονται στο «Μιχαήλ Κογκαλνιτσεάνου» της Ρουμανίας στις 28 Ιουνίου 2022 (αρχειοθετημένες εδώ).

Μέσω της αντίστροφης αναζήτησης βίντεο, μπορέσαμε επίσης να βρούμε την πηγή του κειμένου των αναρτήσεων στο Facebook: τα αποτελέσματα στα ρωσικά δείχνουν ότι το ελληνικό κείμενο είναι μετάφραση ενός άρθρου που δημοσιεύθηκε σε ρωσικό ιστότοπο, το mk.ru, με τίτλο «Χιλιάδες Αμερικανοί πεζοναύτες αποβιβάζονται στο Ισραήλ».

Η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή ενισχύεται

Ως ο κύριος πολιτικός και στρατιωτικός σύμμαχος του Ισραήλ, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ανακοινώσει μια σειρά μέτρων που αποσκοπούν στην αύξηση της παρουσίας τους στην περιοχή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ενισχύσουν τις δυνάμεις τους στη Μέση Ανατολή, δήλωσε το Πεντάγωνο. Πιο πρόσφατα, στις 31 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε την πρόσθετη ανάπτυξη 300 στρατιωτών που επικεντρώνονται στην «εξουδετέρωση εκρηκτικών μηχανισμών, στις επικοινωνίες και σε άλλες λειτουργίες υποστήριξης». Οι ενισχύσεις που ανακοινώθηκαν εκείνη την ημέρα «δεν θα πάνε στο Ισραήλ», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου ταξίαρχος Πάτρικ Ράιντερ (αρχειοθετημένα εδώ και εδώ).

Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε στις 23 Οκτωβρίου ότι στέλνει «στρατιωτικούς συμβούλους» στο Ισραήλ, (αρχειοθετημένο εδώ), ενώ στις 15 Οκτωβρίου ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν ανακοίνωσε την αποστολή ενός δεύτερου αεροπλανοφόρου για την «αποτροπή εχθρικών ενεργειών εναντίον του Ισραήλ ή οποιωνδήποτε προσπαθειών για τη διεύρυνση αυτού του πολέμου μετά την επίθεση της Χαμάς» (αρχειοθετημένο εδώ).

Υπάρχουν ήδη περίπου 2.500 Αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ και περίπου 900 στη Συρία στο πλαίσιο των προσπαθειών να αποτραπεί η αναζωπύρωση της τζιχαντιστικής ομάδας Ισλαμικό Κράτος, η οποία κάποτε κατείχε σημαντικά εδάφη και στις δύο χώρες (αρχειοθετημένο εδώ).

Αποστολή στρατευμάτων από διάφορες χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο

Πολλές από τις λεζάντες που συνοδεύουν το βίντεο σε αναρτήσεις στο Facebook αναφέρουν επίσης την αποστολή στρατευμάτων και πλοίων στην περιοχή από τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και την Αυστραλία.

Η Γαλλία έχει στείλει ένα αμφίβιο ελικοπτεροφόρο, το «Le Tonnerre», το οποίο πρόκειται να συμμετάσχει σε ανθρωπιστικές επιχειρήσεις για τους πολίτες της Γάζας (αρχειοθετημένο εδώ). Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε την αποστολή του στις 25 Οκτωβρίου.

Το Tonnerre είναι ένα μεγάλο σκάφος κλάσης Mistral «ικανό να εκτελεί επιχειρήσεις διαχείρισης κρίσεων, μεταφοράς, ιατρικής εκκένωσης και ιατρικής υποστήριξης με αμφίβια και αερομεταφερόμενα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα», σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων (αρχειοθετημένο εδώ).

Στις 12 Οκτωβρίου, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να αναπτύξει στρατεύματα στην Ανατολική Μεσόγειο, «για να υποστηρίξει το Ισραήλ» (αρχειοθετημένο εδώ και εδώ).

Μια επίσημη ανακοίνωση Τύπου πρόσθεσε ότι τα αεροσκάφη επιτήρησης της Βασιλικής Αεροπορίας (RAF) άρχισαν να πετούν στην περιοχή για να «παρακολουθούν τις απειλές για την περιφερειακή σταθερότητα». Δυνάμεις του Βασιλικού Ναυτικού και του βρετανικού στρατού έχουν επίσης αναπτυχθεί στην περιοχή «ως μέτρο έκτακτης ανάγκης για την υποστήριξη των ανθρωπιστικών προσπαθειών» και «για την παροχή πρακτικής υποστήριξης στο Ισραήλ και τους εταίρους του στην περιοχή, καθώς και για την προσφορά αποτροπής και διαβεβαίωσης».

Στις 25 Οκτωβρίου, το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε ότι ένα αεροσκάφος της RAF θα παρέδιδε βοήθεια στους Παλαιστίνιους στη Γάζα μέσω της αιγυπτιακής Ερυθράς Ημισελήνου (αρχειοθετημένο εδώ).

Στις 19 Οκτωβρίου, ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους επισκέφθηκε περίπου 140 Γερμανούς στρατιώτες που σταθμεύουν σε μια κορβέτα στα ανοικτά των ακτών του Λιβάνου και συμμετέχουν στην αποστολή του ΟΗΕ στο Λίβανο, UNIFIL. Μια ρουκέτα έπληξε το αρχηγείο της UNIFIL στο νότιο Λίβανο, χωρίς να προκληθεί τραυματισμός (αρχειοθετημένο εδώ).

Η Γερμανία δεν έχει ανακοινώσει ότι θα στείλει επιπλέον στρατεύματα στο Ισραήλ, αλλά είναι σταθερός υποστηρικτής της χώρας. Στις 12 Οκτωβρίου, για παράδειγμα, επέτρεψε στο Ισραήλ να χρησιμοποιήσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη μάχης Heron TP και εξέταζε ένα αίτημα του Ισραήλ για πυρομαχικά πολεμικών πλοίων (αρχειοθετημένα εδώ και εδώ).

Εν τω μεταξύ, το γερμανικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε ότι έχει τοποθετήσει δυνάμεις στην Κύπρο για να βοηθήσει σε ενδεχόμενη εκκένωση από την περιοχή. Εκπρόσωπος του υπουργείου αρνήθηκε να δώσει τον ακριβή αριθμό των στρατευμάτων που έχουν σταθμεύσει και είπε μόνο ότι μια λεγόμενη μονάδα εκκένωσης αποτελείται από έως και 1.400 άτομα.

Τέλος, στις 25 Οκτωβρίου, ο υπουργός Άμυνας της Αυστραλίας ανακοίνωσε ότι η χώρα στέλνει αεροσκάφη και στρατιώτες, «για να παράσχει υποστήριξη στους αυστραλιανούς πληθυσμούς που βρίσκονται στη Μέση Ανατολή, αν η κατάσταση χειροτερέψει» (αρχειοθετημένο εδώ).

Ο υπουργός Άμυνας της χώρας Ρίτσαρντ Μαρλς δήλωσε ότι αποστέλλεται ένας «σημαντικός αριθμός» στρατευμάτων, αλλά δεν είπε πού θα σταθμεύουν τα αεροσκάφη και τα στρατεύματα.

Το AFP έχει επαληθεύσει αρκετούς ψευδείς ή παραπλανητικούς ισχυρισμούς σχετικά με τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, όπως ένα βίντεο που δείχνει λαθρέμπορους τσιγάρων στην Αίγυπτο να χρησιμοποιείται για να ισχυριστεί ότι ο αιγυπτιακός πληθυσμός φέρνει τρόφιμα στη Γάζα, ή μια εικόνας που δημιουργήθηκε από τεχνητή νοημοσύνη που παρουσιάστηκε ως πραγματική εικόνα οπαδών ποδοσφαίρου να ξεδιπλώνουν μια γιγαντιαία σημαία των Παλαιστινίων.

Fact Checker Logo

Έλεγχος γεγονότων, Ισραήλ-Χαμάς, Πολιτική

Συγγραφέας: Théophile BLOUDANIS / Pierre MOUTOT / AFP Ελλάδα / AFP Γαλλία

Αρχικά δημοσιεύτηκε εδώ.