ΗΠΑ και Γαλλία ΔΕΝ ζητούν από την Ελλάδα να δεχθεί 100.000 εκτοπισμένους Παλαιστίνιους πρόσφυγες - Featured image

ΗΠΑ και Γαλλία ΔΕΝ ζητούν από την Ελλάδα να δεχθεί 100.000 εκτοπισμένους Παλαιστίνιους πρόσφυγες

Σε ιστοσελίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναπαράχθηκε ισχυρισμός σύμφωνα με τον οποίο οι ΗΠΑ και η Γαλλία ζητούν από την Ελλάδα να δεχθεί 100.000 εκτοπισμένους Παλαιστίνιους πρόσφυγες. Η «είδηση» κυκλοφόρησε ύστερα από τηλεφώνημα του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken καθώς και έπειτα από την πρόσκληση της Ελλάδας στη Διάσκεψη στο Παρίσι αναφορικά με την κατάσταση στη Γάζα. Ωστόσο, ο ισχυρισμός δεν επιβεβαιώνεται. Ας εξετάζουμε τα στοιχεία που συγκεντρώσαμε.

Παραδείγματα δημοσιευμάτων: pronews.gr, greeknewsondemand.com, hellasultras.gr, choratouaxoritou.gr, fornews.gr, epimenoume.gr, triklopodia.gr, limenikanea.gr, iskra.gr.

Παραδείγματα αναρτήσεων:

Τι ισχύει

Τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2023, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε μέσω τηλεφώνου με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken. Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τούς επικοινωνίας συζητήθηκαν τα γεγονότα που εκτυλίσσονται το τελευταίο διάστημα στη Μέση Ανατολή και η ανθρωπιστική κρίση που βιώνουν οι άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας. [πηγή]

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην προστασία των αμάχων στη Γάζα και έκανε λόγο για την αναγκαιότητα ύπαρξης ανθρωπιστικών παύσεων με ταυτόχρονη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, ωστόσο τόσο ο ίδιος τόσο και ο A. Blinken τόνισαν, σύμφωνα με τις δηλώσεις τους, «το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα». [πηγή]

Την ίδια ημέρα, είδαμε στον Τύπο δημοσιεύματα που μιλούσαν για την πρόσκληση που έλαβε ο έλληνας Πρωθυπουργός από τον Εμανουέλ Μακρόν αναφορικά με τη Διεθνή Ανθρωπιστική Διάσκεψη στο Παρίσι και την πιθανή επικείμενη επίσκεψή του. Η διοργάνωση της διάσκεψης είχε ανακοινωθεί τρεις ημέρες νωρίτερα από τον Γάλλο πρόεδρο, ο οποίος κάλεσε προς συμμετοχή περισσότερες από 50 χώρες καθώς και διάφορες ανθρωπιστικές οργανώσεις, μεταξύ αυτών τα Ηνωμένα Έθνη και τον Αραβικό Σύνδεσμο.

Η διάσκεψη που έλαβε χώρα στις 9 Νοεμβρίου 2023, στο Μέγαρο των Ηλυσίων (Ελιζέ) στο Παρίσι, εστίασε κυρίως στη διενέργεια γόνιμου διαλόγου με στόχο την προσπάθεια κατάπαυσης πυρός, καθώς και στην εύρεση τρόπων παροχής βοήθειας στους αμάχους της περιοχής σε συνδυασμό με την προσπάθεια αποκατάστασης βασικών υποδομών (νερό, καύσιμα, ρεύμα) μέσω της κινητοποίησης οικονομικών πόρων. Η διάσκεψη επί του συνόλου αναφέρθηκε, επίσης, στην πιθανότητα εκτροχιασμού της υφιστάμενης κατάστασης μέσα από την κλιμάκωση των συνεχιζόμενων επιθέσεων και προειδοποίησε για το γεγονός ότι θα μπορούσε να επεκταθεί σε άλλα μέτωπα και ίσως να οδηγήσει σε περιφερειακό πόλεμο. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3][πηγή 4][πηγή 5]

Όλα τα διαθέσιμα δημοσιεύματα επαληθεύουν τα ανωτέρω ως τα σημεία συζήτησης της διεθνούς διάσκεψης. Η έμφαση δόθηκε κυρίως στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους στη Γάζα, ενώ πουθενά δε γίνεται αναφορά σε συζήτηση της Διάσκεψης σχετικά με τις πιθανές συνέπειες που θα μπορούσε να επιφέρει η σύγκρουση σε νέες μεταναστευτικές ροές. Αυτό, λοιπόν, έρχεται σε αντίθεση με τον εξεταζόμενο ισχυρισμό που παρουσιάζεται σε κάποια ελληνικά δημοσιεύματα/αναρτήσεις. Μάλιστα, πακέτο οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα παρουσιάζεται ως φερόμενο αντάλλαγμα, με σκοπό η χώρα να μπορέσει να ανταπεξέλθει από άποψη υποδομών και παροχών προς τον εκτοπισμένο πληθυσμό.

Προκειμένου να επιβεβαιώσουμε τα παραπάνω ήρθαμε σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Γραφείο του Πρωθυπουργού και λάβαμε την εξής απάντηση σε σχετικό ερώτημά μάς:

«Η όλη προσπάθεια, ευρωπαϊκή και περιφερειακή, στοχεύει στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους πληθυσμούς της περιοχής καθώς και σε ανθρωπιστικές παύσεις. Η διμερής συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με τον Ε. Μακρόν ήταν ευρύτερη, όπου και συζητήθηκαν διάφορα θέματα, χωρίς να αφορούν στο συνολό τους αποκλειστικά την κατάσταση στη Γάζα. Δεν έχει τεθεί ποτέ το ενδεχόμενο λήψης προσφύγων από την Ελλάδα, πόσο μάλλον 100.000 ανθρώπων. Η συζήτηση που υπάρχει σε επίπεδο ΕΕ, πέραν της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας και των παύσεων, είναι η προσπάθεια αποφυγής μιας δυνητικής περιφερειακής σύγκρουσης».

Ακόμη, τα Ellinika Hoaxes επικοινώνησαν γραπτώς με τον Διευθυντή του Γραφείου Ενημέρωσης και Επικοινωνίας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Γιώργο Σκορδίλη, ο οποίος μας ενημέρωσε ότι:

«Δεν υπήρξε καμία ενημέρωση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου αναφορικά με το ενδεχόμενο διαχείρισης προσφυγικών ροών από την Παλαιστίνη, ενώ καμία συζήτηση δε βρίσκεται σε εξέλιξη για την αποδοχή οποιουδήποτε αριθμού Παλαιστινίων στην Ελλάδα».

Συμπέρασμα

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού στη Διάσκεψη του Παρισιού για τη Γάζα καθώς και κατά την προσωπική συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο Ε. Μακρόν, ουδέποτε συζητήθηκε το ενδεχόμενο υποδοχής οποιουδήποτε αριθμού παλαιστινίων προσφύγων στην Ελλάδα. Μάλιστα, το παρόν διάστημα δεν υπάρχει και καμία εν εξελίξει συζήτηση στο ελληνικό Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου περί διαχείρισης νέων δυνητικών προσφυγικών ροών από την Παλαιστίνη. Τέλος, στην τηλεφωνική επικοινωνία του Κ. Μητσοτάκη με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών A. Blinken, δεν συζητήθηκε η πιθανότητα λήψης προσφύγων από την Παλαιστίνη εντός των ελληνικών συνόρων.

Fact Checker Logo

Έλεγχος γεγονότων, Ισραήλ-Χαμάς, Πολιτική

Συγγραφέας: Αλίκη Βασιλείου

Αρχικά δημοσιεύτηκε εδώ.