Η ελληνική κυβέρνηση δεν «διέταξε» τα ξενοδοχεία να υψώσουν τη σημαία της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας - Featured image

Η ελληνική κυβέρνηση δεν «διέταξε» τα ξενοδοχεία να υψώσουν τη σημαία της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας

Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει δώσει δεσμευτική «εντολή» προς τα ξενοδοχεία να υψώσουν τη σημαία του ουράνιου τόξου, σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς που κυκλοφορούν στα ελληνικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τις αρχές Απριλίου. Ενώ το Υπουργείο Τουρισμού εξέδωσε κατευθυντήριες γραμμές προς τα ξενοδοχεία για το πώς να κάνουν τις εγκαταστάσεις τους πιο φιλικές προς την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, αυτές ήταν μόνο συστάσεις, όπως προκύπτει από το αρχικό έγγραφο και όπως επιβεβαίωσε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος στο AFP. Επιπλέον, η σημαία του ουράνιου τόξου αναφέρθηκε ως ένα μόνο παράδειγμα συμβόλου που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να κάνει τους ΛΟΑΤΚΙ+ πελάτες να αισθάνονται ευπρόσδεκτοι. Ο ισχυρισμός αυτός είναι το τελευταίο παράδειγμα παραπληροφόρησης που στοχεύει στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα μετά τη νομιμοποίηση του γάμου και της υιοθεσίας για τα ομόφυλα ζευγάρια στα μέσα Φεβρουαρίου.

«Έπαρση της σημαίας των ΛΟΑΤΚΙ σε όλα τα ξενοδοχεία…‼️‼️‼️ Οργή και αποτροπιασμό προκαλεί η αποκάλυψη της Εστίας της Κυριακής για το νέο ανδραγάθημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη», γράφει μια ανάρτηση στο Facebook στις 7 Απριλίου 2024. Η ανάρτηση περιλαμβάνει επίσης μια φωτογραφία που απεικονίζει το πρωτοσέλιδο της 7ης Απριλίου της συντηρητικής εφημερίδας «ΕΣΤΙΑ». «Έπαρση της σημαίας των ΛΟΑΤΚΙ σε όλα τα ξενοδοχεία της χώρας!», αναφέρει το πρωτοσέλιδο. «Με εντολή του Υπουργείου Τουρισμού», γράφει κάτω από τον τίτλο.

Το ίδιο πρωτοσέλιδο δημοσιεύτηκε και από έναν ελληνικό ιστότοπο με τίτλο «Έπαρση της σημαίας των ΛΟΑΤΚΙ σε όλα τα ξενοδοχεία!» σε άρθρο που κοινοποιήθηκε στο Facebook περισσότερες από 9.800 φορές.

Παρόμοιες αναρτήσεις κοινοποιήθηκαν και από άλλους χρήστες στο Facebook (εδώ και εδώ) και σε ελληνικούς ιστότοπους (εδώ και εδώ).

Μια πιο προσεκτική ματιά στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας μάς επιτρέπει να δούμε ότι η εφημερίδα αναφέρεται σε έναν οδηγό που δημοσίευσε το Υπουργείο Τουρισμού, ο οποίος σύμφωνα με το Υπουργείο αποσκοπεί «στην πρόληψη και αντιμετώπιση των διακρίσεων σε βάρος των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στις τουριστικές επιχειρήσεις».

Καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για τον συγκεκριμένο οδηγό, καθώς στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας υπάρχει φωτογραφία της πρώτης σελίδας του οδηγού μαζί με τον τίτλο του: «Οδηγός συμπεριφοράς για την πρόληψη και αντιμετώπιση των διακρίσεων σε βάρος των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στις τουριστικές επιχειρήσεις».

Οι ισχυρισμοί κοινοποιήθηκαν ενόψει της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου. Επιπλέον, στις 29 Φεβρουαρίου 2024, δηλαδή πριν από περισσότερο από έναν μήνα και λίγες μέρες μετά τη νομιμοποίηση του γάμου και της υιοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια, η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας (αρχειοθετημένο εδώ) με την Queer Destinations, μια εταιρεία συμβούλων τουρισμού που ειδικεύεται σε θέματα ΛΟΑΤΚΙ+, προκειμένου να γίνει η Ελλάδα ένα ασφαλέστερο μέρος για τους ΛΟΑΤΚΙ+ ταξιδιώτες.

 

Στιγμιότυπο της παραπλανητικής ανάρτησης στο Facebook. Λήψη εικόνας: 11/04/2024. Το AFP έχει επισημάνει με κόκκινο χρώμα την πρώτη σελίδα του οδηγού συμπεριφοράς στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «ΕΣΤΙΑ».

 

Ωστόσο, οι αναρτήσεις είναι παραπλανητικές. Η κυβέρνηση δεν έδωσε στα ξενοδοχεία της χώρας υποχρεωτική «εντολή» να υψώσουν τη σημαία της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, δημοσίευσε μόνο έναν οδηγό με συστάσεις σχετικά με το πώς να διασφαλιστεί η ίση και φιλόξενη μεταχείριση των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στα τουριστικά καταλύματα.

Δημιουργώντας ένα «φιλόξενο περιβάλλον»

Ο οδηγός στον οποίο αναφέρονται οι αναρτήσεις δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Τουρισμού (αρχειοθετημένο εδώ). Περιλαμβάνει μια σειρά από συστάσεις που οι επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα μπορούν προαιρετικά να ακολουθήσουν σχετικά με θέματα όπως η πρόληψη της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και τρόπους για να συνεισφέρουν στη δημιουργία «κατάλληλων συνθηκών φιλοξενίας όλων των επισκεπτών/τριών, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας ή χαρακτηριστικών φύλου».

Για παράδειγμα, ο οδηγός περιλαμβάνει συμβουλές σχετικά με την ορολογία που πρέπει να χρησιμοποιείται για την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα στις σελίδες 8-10.

Το μόνο σημείο όπου βρήκαμε τη λέξη «σημαία» στον οδηγό είναι το εξής: «Δημιουργήστε ένα φιλόξενο περιβάλλον στην επιχείρησή σας χρησιμοποιώντας σύμβολα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, όπως η σημαία του ουράνιου τόξου (rainbow flag)». Η πρόταση αυτή παρουσιάζεται στον οδηγό ως σύσταση και δεν υπάρχει καμία αναφορά σε «εντολή» για έπαρση της σημαίας. Επιπλέον, είναι σαφές ότι η σημαία δίνεται απλώς ως παράδειγμα ενός συμβόλου που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί.

Στιγμιότυπο οθόνης από τον οδηγό συμπεριφοράς που δημοσίευσε το Υπουργείο Τουρισμού. Το AFP επισήμανε με κίτρινο χρώμα την πρόταση όπου έχει εντοπιστεί η λέξη «σημαία». Λήψη εικόνας: 11/04/2024.

Εκπρόσωπος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος είπε στο AFP μέσω email στις 12 Απριλίου 2024 πως δεν έχουν λάβει καμία εντολή από το Υπουργείο Τουρισμού ότι όλα τα ξενοδοχεία στην Ελλάδα θα πρέπει να υψώσουν τη σημαία της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Η μόνη σχετική πληροφορία που έχουν λάβει από το Υπουργείο είναι η σύνταξη ενός οδηγού συμπεριφοράς για τα ξενοδοχεία απέναντι στα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. «Πρόκειται για συστάσεις», υπογράμμισε η εκπρόσωπος.

Τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στην Ελλάδα μετά την ψήφιση του νόμου

Μετά την ψήφιση του νόμου για τον γάμο και την υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια στην Ελλάδα στα μέσα Φεβρουαρίου 2024 (αρχειοθετημένο εδώ), πραγματοποιήθηκαν οι πρώτοι γάμοι ομόφυλων ζευγαριών στη χώρα, με ένα ζευγάρι να αναφέρει ότι δέχθηκε απειλές κατά της σωματικής του ακεραιότητας, με αποτέλεσμα να ζητήσει αστυνομική προστασία.

Επιπλέον, μια επίθεση εναντίον δύο τρανς ατόμων στη Θεσσαλονίκη στις 9 Μαρτίου 2024 από δεκάδες νέους προκάλεσε ανησυχία σχετικά με την ασφάλεια των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων σε δημόσιους χώρους (αρχειοθετημένο εδώ).

Ωστόσο, ορισμένοι οργανισμοί προσπαθούν να ενθαρρύνουν την αποδοχή της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Στο πλαίσιο της ανάδειξης της Ελλάδας σε ασφαλές μέρος για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, το 2024 θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη το EuroPride, «ένα πανευρωπαϊκό διεθνές ΛΟΑΤΚΙ γεγονός που περιλαμβάνει μια παρέλαση Υπερηφάνειας και το οποίο φιλοξενείται από μια διαφορετική ευρωπαϊκή πόλη κάθε χρόνο». Αυτή είναι η πρώτη φορά που το γεγονός θα πραγματοποιηθεί σε ελληνική πόλη.

Πρόσφατα, το Υπουργείο Εξωτερικών διοργάνωσε εκδήλωση για την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα σε συνεργασία με την Ολλανδική Πρεσβεία στην Αθήνα με αφορμή τον νόμο για τον γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου και τη διοργάνωση του EuroPride 2024 στη Θεσσαλονίκη.

Στο παρελθόν το AFP έχει επαληθεύσει ισχυρισμούς που προωθούν συναισθήματα κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, συμπεριλαμβανομένων κάποιων αναρτήσεων που ισχυρίζονται ότι ο ιρλανδικός λαός απέρριψε τον γάμο και την υιοθεσία του ίδιου φύλου σε δημοψήφισμα ή ότι η γαλακτοβιομηχανία ΔΕΛΤΑ αφαίρεσε τη μητρική φιγούρα από τη νέα της συσκευασία.

Fact Checker Logo

Έλεγχος γεγονότων, Πολιτική

Συγγραφέας: Magdalini GKOGKOU / AFP Ελλάδα

Αρχικά δημοσιεύτηκε εδώ.