Γερμανική κυβερνητική μελέτη δεν συνέδεσε τα εμβόλια Covid με το AIDS - Featured image

Γερμανική κυβερνητική μελέτη δεν συνέδεσε τα εμβόλια Covid με το AIDS

Μια έκθεση της γερμανικής κυβέρνησης δεν επισήμανε πιθανή σχέση μεταξύ των εμβολίων Covid-19 και του AIDS, σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν σε ελληνικές αναρτήσεις και άρθρα στο Facebook στα τέλη Ιανουαρίου. Οι χρήστες ισχυρίζονται ότι οι γερμανικές αρχές «παραδέχθηκαν» ότι το εμβόλιο θα μπορούσε να προκαλέσει AIDS σε εμβολιασμένους ανθρώπους. Ωστόσο, οι ισχυρισμοί αυτοί είναι ψευδείς. Στην πραγματικότητα, η έκθεση δεν κάνει καμία απολύτως αναφορά στο AIDS, μια δυνητικά θανατηφόρα ασθένεια. Οι ισχυρισμοί προέρχονται από έναν ιστότοπο που διαδίδει τακτικά παραπληροφόρηση. Ειδικοί σε θέματα υγείας δήλωσαν στο AFP ότι δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ του AIDS και των εμβολίων Covid-19.

«ΩΜΗ ΠΑΡΑΔΟΧΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ: ‘ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗ ΑΥΞΗΣΗ AIDS’», αναφέρει μια ανάρτηση στο Facebook από τις 30 Ιανουαρίου 2023.

Το δημοσίευμα κοινοποιεί ένα βίντεο που περιέχει ένα στιγμιότυπο ενός άρθρου από το NewsPunch, έναν αμερικανικό ιστότοπο που κοινοποιεί τακτικά παραπληροφόρηση, με τίτλο στα ελληνικά: «Γερμανική κυβέρνηση: ‘Ανησυχητικός αριθμός εμβολιασμένων ανθρώπων αναπτύσσει AIDS’». Το βίντεο περιέχει επίσης πλάνα από τις λεγόμενες δίκες της Νυρεμβέργης, τις δίκες των Ναζί εγκληματιών πολέμου από τους Συμμάχους μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σύμφωνα με το άρθρο του NewsPunch, στοιχεία της γερμανικής κυβέρνησης διαπίστωσαν ότι τα εμβόλια Covid-19 μπορούν να προκαλέσουν «σύνδρομο επίκτητης ανοσοανεπάρκειας που προκαλείται από το εμβόλιο».

Στιγμιότυπο της παραπλανητικής ανάρτησης στο Facebook. Λήψη εικόνας: 07/02/2023 – AFP

Παρόμοιες αναρτήσεις εντοπίστηκαν και στο Facebook, κάποιοι κοινοποιώντας ένα στιγμιότυπο ενός άρθρου με τίτλο: «Βόμβα της γερμανικής κυβέρνησης: ‘Ανησυχητικός αριθμός εμβολιασμένων ανθρώπων αναπτύσσει AIDS’». Άλλοι κοινοποιούν την εικόνα ενός μωρού με δάκρυα στο πρόσωπό του.

Διαδικτυακά άρθρα δημοσιεύουν επίσης το άρθρο του NewsPunch, μεταφρασμένο στα ελληνικά, όπως εδώ, εδώ και εδώ. Συνολικά, οι αναρτήσεις και τα άρθρα στο Facebook έχουν συγκεντρώσει πάνω από 600 κοινοποιήσεις.

Παρόμοιοι ισχυρισμοί έχουν επίσης κοινοποιηθεί στα κινέζικα και στα πορτογαλικά.

Ωστόσο, οι ισχυρισμοί αυτοί είναι ψευδείς. Η έκθεση που αναφέρεται στο άρθρο του NewsPunch δεν κάνει καμία απολύτως αναφορά στο AIDS και δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως «σύνδρομο επίκτητης ανοσοανεπάρκειας που προκαλείται από εμβόλιο».

Το AIDS (σύνδρομο επίκτητης ανοσοανεπάρκειας) προκαλείται από τον ιό HIV (ιός της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας).

Η γερμανική έκθεση δεν κάνει καμία αναφορά στο AIDS

Η έκθεση που αναφέρεται στο άρθρο του NewPunch δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο του 2021 από το Ινστιτούτο Robert Koch (RKI), τον οργανισμό δημόσιας υγείας της Γερμανίας, και συντάχθηκε στο πλαίσιο μιας εβδομαδιαίας σειράς σχετικά με την κατάσταση της χώρας της ΕΕ όσον αφορά τον κορονοϊό.

Η έκθεση του RKI ανέφερε αρχικά ότι η συντριπτική πλειονότητα των 6.788 κρουσμάτων Omicron που αναφέρθηκαν ήταν μεταξύ εμβολιασμένων ατόμων – με μόλις 186 κρούσματα σε ανεμβολίαστα άτομα.

Το άρθρο του NewsPunch παραποιεί τα δεδομένα για να ισχυριστεί ψευδώς ότι οι περισσότεροι από τους εμβολιασμένους ανθρώπους που μολύνθηκαν με Omicron εμφάνισαν αργότερα «σύνδρομο επίκτητης ανοσοανεπάρκειας που προκλήθηκε από το εμβόλιο».

Το άρθρο έχει ως εξής: «Τα δεδομένα έδειχναν ότι τα περισσότερα από τα άτομα που είχαν εμβολιαστεί πλήρως θα εμφάνιζαν πλήρως ανεπτυγμένο σύνδρομο επίκτητης ανοσοανεπάρκειας που προκλήθηκε από το εμβόλιο μέχρι το τέλος του μήνα».

«Επιπλέον, τα δεδομένα επιβεβαίωσαν ότι το ανοσοποιητικό σύστημα των πλήρως εμβολιασμένων είχε ήδη υποβαθμιστεί κατά μέσο όρο στο μείον 87%».

Το RKI δήλωσε στο AFP τον Ιανουάριο του 2022 ότι αργότερα δημοσίευσε διόρθωση στην έκθεσή του του Δεκεμβρίου 2021 για να διευκρινίσει ότι στην πραγματικότητα υπήρχαν 1.097 κρούσματα Omicron σε μη εμβολιασμένα άτομα. Η έκθεση δεν έλεγε ότι τα εμβόλια Covid-19 προκάλεσαν AIDS ή εξασθένησαν το ανοσοποιητικό σύστημα.

«Λανθασμένη κατάσταση υγείας»

Οι ειδικοί σε θέματα υγείας της Meedan, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που παρακολουθεί την παραπληροφόρηση στον τομέα της υγείας, δήλωσαν στο AFP στις 4 Φεβρουαρίου ότι δεν υπάρχει καμία γνωστή σχέση μεταξύ των εμβολίων Covid-19 και του AIDS.

«Δεν υπάρχουν στοιχεία από κλινικές δοκιμές του εμβολίου Covid-19 ή δεδομένα ελεγχόμενης παρακολούθησης που να συνδέουν τα εγκεκριμένα από τον ΠΟΥ εμβόλια Covid-19 με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης του HIV/AIDS», δήλωσε στο AFP εκπρόσωπος της ομάδας, προσθέτοντας ότι το «σύνδρομο ανοσοανεπάρκειας που προκαλείται από εμβόλιο» είναι «μια λανθασμενη κατάσταση υγείας». Ο εκπρόσωπος δήλωσε επίσης ότι δεν είναι δυνατόν οι άνθρωποι να προσβληθούν από τον ιό HIV από τα εμβόλια Covid-19.

Ένα άτομο λαμβάνει μια δόση του εμβολίου Pfizer COVID-19 για τον κοροναϊό σε κέντρο υγείας στην Τζακάρτα (Ινδονησία) την 1η Φεβρουαρίου 2023. – BAY ISMOYO / AFP

«Οι περισσότεροι άνθρωποι που κολλάνε τον ιό HIV τον κολλάνε μέσω σεξουαλικών σχέσεων ή μέσω κοινής χρήσης βελόνων», είπαν. «Επίσης, δεν υπάρχει πιθανότητα μετάδοσης του HIV/AIDS από τη βελόνα Covid-19, επειδή χρησιμοποιείται κάθε φορά καινούργια βελόνα».

Ο Μαλίκ Πέιρις, πρόεδρος ιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, δήλωσε επίσης στο AFP στις 7 Φεβρουαρίου ότι το άρθρο του NewsPunch είχε κάνει μια λανθασμένη σύνδεση μεταξύ των εμβολίων Covid-19 και του AIDS.

«Δεν υπάρχει καμία απολύτως επιστημονική ένδειξη ότι τα εμβόλια Covid-19 προκαλούν AIDS», δήλωσε. Το AFP είχε προηγουμένως καταρρίψει έναν παρόμοιο ισχυρισμό σχετικά με τα αναμνηστικά εμβόλια Covid-19.

Οι επιστήμονες έχουν στο παρελθόν απορρίψει τα επιχειρήματα ότι τα εμβόλια Covid-19 δεν λειτουργούν επειδή οι εμβολιασμένοι άνθρωποι μπορούν ακόμη να προσβληθούν από τον ιό.

Οι υγειονομικές αρχές σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, επισημαίνουν ότι ενώ τα εμβόλια Covid-19 μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο να νοσήσει κανείς σοβαρά ή να πεθάνει από τη νόσο, κανένα εμβόλιο δεν είναι 100% αποτελεσματικό.

Fact Checker Logo

COVID-19, Έλεγχος γεγονότων, Πολιτική, Υγεία

Συγγραφέας: Théophile BLOUDANIS / Rachel YAN / AFP Χονγκ Κονγκ / AFP Γερμανία

Αρχικά δημοσιεύτηκε εδώ.