Φωτογραφία ΔΕΝ δείχνει τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη - Featured image

Φωτογραφία ΔΕΝ δείχνει τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη

Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα κοινωνικά δίκτυα μια φωτογραφία που υποτίθεται πως αποτελεί τη μία και μοναδική φωτογραφία του ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Η φωτογραφία με τον συγκεκριμένο ισχυρισμό εντοπίζεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από παλαιότερα και συνήθως δημοσιεύεται στα τέλη Μαρτίου, δηλαδή κοντά στην εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου με τον Εορτασμό της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Παραδείγματα αναπαραγωγών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Η φωτογραφία που κυκλοφορεί:

Τι ισχύει

Σε αναρτήσεις του ισχυρισμού, διαβάζουμε:

“Η μια και μοναδική φωτογραφία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη που φαίνεται ότι υπάρχει μέχρι σήμερα!”

Η φωτογραφία με τον εξεταζόμενο ισχυρισμό κυκλοφορεί τουλάχιστον από το 2021, ενώ έχει αναπαραχθεί και από το ιστολόγιο tragikogreece.blogspot.com.

Πραγματοποιώντας αντίστροφη αναζήτηση εικόνας της διαμοιραζόμενης φωτογραφίας, οδηγούμαστε στην αρχική της πηγή που είναι το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (ΕΛΙΑ), που ιδρύθηκε το 1980 και από το 2009 αποτελεί τμήμα του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ).

Επικοινωνήσαμε με το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο και σε απάντηση που λάβαμε, μας εξήγησαν:

«Φυσικά και πρόκειται για τον Γενναίο Κολοκοτρώνη, φυσικά και δεν είναι δυνατό να έχει υπάρξει φωτογραφία Θοδωρή από εκείνη την εποχή».

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του:

“Το ΕΛΙΑ είναι μία από τις βασικότερες εστίες προαγωγής και παραγωγής έρευνας στο χώρο των ανθρωπιστικών σπουδών. Κατέχει τον μεγαλύτερο αριθμό αρχείων ιστορικών προσώπων και ανθρώπων των γραμμάτων και τεχνών, σε σύγκριση με οποιονδήποτε ομοειδή φορέα, όπως λ.χ. η Γεννάδειος βιβλιοθήκη και το Μουσείο Μπενάκη. Στο τμήμα αρχείων αυτή τη στιγμή φυλάσσονται περισσότερα από 1.300 αρχεία. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν και αρχεία της Επανάστασης του 1821”.

Η φωτογραφία βρίσκεται και στο ηλεκτρονικό αποθετήριο του Εθνικού Συσσωρευτή Πολιτιστικού Περιεχομένου, Search Culture.

Όπως διαπιστώνεται, η φωτογραφία απεικονίζει τον δευτερότοκο γιο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, Ιωάννη ή Γενναίο Κολοκοτρώνη, που πέθανε το 1868. Το προσωνύμιο «Γενναίος», με το οποίο είναι γνωστός, του δόθηκε από τους συναγωνιστές του, λόγω της γενναιότητας που επεδείκνυε στα πεδία των μαχών κατά τη διάρκεια της Επανάστασης.

Συμπέρασμα

Στη φωτογραφία που κυκλοφορεί δεν απεικονίζεται ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Όπως προκύπτει από αναζήτηση της εικόνας, η φωτογραφία δείχνει τον γιο του Έλληνα οπλαρχηγού, Ιωάννη ή Γενναίο.

Fact Checker Logo

Έλεγχος γεγονότων, Πολιτική

Συγγραφέας: Ορφέας Τσαυταρίδης

Αρχικά δημοσιεύτηκε εδώ.