Έκθεση δεν διαπίστωσε ότι τα ηλεκτρικά οχήματα ρυπαίνουν περισσότερο από τα βενζινοκίνητα - Featured image

Έκθεση δεν διαπίστωσε ότι τα ηλεκτρικά οχήματα ρυπαίνουν περισσότερο από τα βενζινοκίνητα

Καθώς οι ΗΠΑ ή η ΕΕ εργάζονται για τη μετάβαση στα ηλεκτρικά οχήματα, αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρουν μια έκθεση για τις εκπομπές από τη φθορά των ελαστικών, υποστηρίζοντας ότι τέτοια αυτοκίνητα ρυπαίνουν πολύ περισσότερο από τα αντίστοιχα που κινούνται με βενζίνη. Αλλά πρόκειται για μια παρερμηνεία της έκθεσης, η οποία συγκρίνει μόνο τις εκπομπές σωματιδίων από τις εξατμίσεις με εκείνες από τη φθορά των ελαστικών: δεν συγκρίνει τα ηλεκτρικά και τα μη ηλεκτρικά αυτοκίνητα και δεν λαμβάνει υπόψη την επίδραση των αερίων του θερμοκηπίου που εκπέμπονται από τις εξατμίσεις. Ενώ ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος των ηλεκτρικών οχημάτων εξαρτάται από τον τρόπο κατασκευής και φόρτισής τους, οι ειδικοί του κλάδου λένε ότι συνολικά είναι πιο βιώσιμα.

«Τα ηλεκτρικά οχήματα απελευθερώνουν περισσότερες τοξικά αέρια κι είναι χειρότερα για το περιβάλλον από τα αυτοκίνητα που κινούνται με κινητήρα εσωτερικής καύσης», γράφει μια ανάρτηση στο Facebook με ημερομηνία 7 Μαρτίου 2024. Η ανάρτηση αναφέρεται σε ένα άρθρο από την αμερικανική ταμπλόιντ εφημερίδα New York Post με τίτλο «Τα ηλεκτρικά οχήματα απελευθερώνουν περισσότερες τοξικές ουσίες, είναι χειρότερα για το περιβάλλον από τα αυτοκίνητα που κινούνται με βενζίνη: μελέτη».

«Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ρυπαίνουν 1.850 φορές περισσότερο από τα οχήματα που βασίζονται στα καύσιμα, σύμφωνα με μελέτη», γράφει ένας άλλος χρήστης στο Facebook στις 14 Μαρτίου.

Παρόμοιες αναρτήσεις κοινοποιήθηκαν στο Facebook από άλλους χρήστες (εδώ, εδώ και εδώ) καθώς και από ελληνικούς ιστότοπους (εδώ, εδώ και εδώ). Οι περισσότεροι από αυτούς παραθέτουν μια «μελέτη του 2022» από την εταιρεία Emissions Analytics που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τον ισχυρισμό ότι αυτή η μελέτη αποδεικνύει ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι πιο επιβλαβή από τα συμβατικά βενζινοκίνητα αυτοκίνητα.

Παρόμοιοι ισχυρισμοί διαδόθηκαν και σε άλλες γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων των αγγλικών, των γαλλικών, των τσεχικών και των ρουμανικών.

Ωστόσο, η αναφορά (αρχειοθετημένη εδώ) που δημοσιεύτηκε από την Emissions Analytics συνέκρινε τις εκπομπές μάζας σωματιδίων από τους σωλήνες της εξάτμισης με αυτές από τη φθορά των ελαστικών υπό «κανονικές» συνθήκες οδήγησης σε διαφορετικά οχήματα. Δεν υπήρξε άμεση σύγκριση μεταξύ ηλεκτρικών και μη ηλεκτρικών οχημάτων και το πείραμα δεν έλαβε υπόψη τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2).

Στιγμιότυπο οθόνης της παραπλανητικής δημοσίευσης στο Facebook. Λήψη εικόνας: 29/03/2024.

Σύγκριση μεταξύ των εκπομπών σωματιδίων από τις εξατμήσεις και εκείνων από τη φθορά των ελαστικών

Στην ανάλυση, οι εκπομπές σωματιδίων παρατηρήθηκαν από διαφορετικά είδη οχημάτων. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η Emissions Analytics συνέκρινε «τις πραγματικές εκπομπές μάζας σωματιδίων από την εξάτμιση με τις εκπομπές από τη φθορά των ελαστικών, και τις δύο σε “κανονική” οδήγηση».

Η ομάδα ανάλυσης δεδομένων διαπίστωσε ότι «οι τελευταίες είναι στην πραγματικότητα περίπου 1.850 φορές μεγαλύτερες από τις πρώτες».

Αυτό που η έρευνα περιστασιακά αναφέρει ως «εκπομπές από την εξάτμιση» είναι στην πραγματικότητα ρύπανση από «σωματίδια από την εξάτμιση» ή «εκπομπές μάζας σωματιδίων από την εξάτμιση», που είναι διαφορετικές από τις εκπομπές CO2 (αρχειοθετημένο εδώ). Ο Νικ Μόλντεν, διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της Emissions Analytics (αρχειοθετημένο εδώ), είπε στο AFP στις 21 Μαρτίου 2024 ότι η έκθεση «συγκρίνει τη μάζα των μικροσκοπικών σωματιδίων που απορρίπτονται από τα ελαστικά καθώς αυτά φθείρονται με τα σωματίδια της εξάτμισης, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την αναλογία 1.850  – η οποία είναι σωστή και την υποστηρίζουμε».

Ενώ οι εκπομπές από την εξάτμιση μειώνονται καθώς τα φίλτρα καυσαερίων γίνονται πιο αποτελεσματικά, η έκθεση αναφέρει ότι «οι εκπομπές από τη φθορά των ελαστικών αυξάνονται καθώς τα οχήματα γίνονται βαρύτερα και η πρόσθετη ισχύς και ροπή τίθενται στη διάθεση του οδηγού».

Ο Μόλντεν δήλωσε ότι οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαστρεβλώνουν τα ευρήματα υπονοώντας ότι η έρευνα συνέκρινε άμεσα ηλεκτρικά και μη ηλεκτρικά οχήματα, «όταν η κεντρική αντίθεση είναι μεταξύ των εκπομπών από την εξάτμιση και τα ελαστικά – ανεξάρτητα από το όχημα».

Ο Μόλντεν είπε ότι η εταιρεία του δεν διαπίστωσε ότι τα ηλεκτρικά οχήματα ρυπαίνουν περισσότερο.

«Αυτό θα ήταν ένα εντελώς λανθασμένο συμπέρασμα, ιδιαίτερα λόγω των σημαντικών εκπομπών CO2 από την εξάτμιση», δήλωσε στο AFP στις 21 Μαρτίου. «Οι εκπομπές από τα ελαστικά είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να μετριαστεί, όχι ένας λόγος για να μην υιοθετούμε την ηλεκτροκίνηση».

Η Σιμόνα Ονόρι, αναπληρώτρια καθηγήτρια ενεργειακής επιστήμης και μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ (αρχειοθετημένη εδώ), δήλωσε στις 22 Μαρτίου ότι «η ρύπανση από τη φθορά των ελαστικών είναι μια ανησυχία για όλα τα οχήματα, είτε είναι ηλεκτρικά είτε βενζινοκίνητα».

Εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου

Πολλοί ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες δήλωσαν στο AFP ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν συνολικά μικρότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τα αυτοκίνητα που κινούνται με βενζίνη.

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα τείνουν να είναι βαρύτερα από άλλα αυτοκίνητα λόγω του βάρους της μπαταρίας. Αυτό επιταχύνει τη φθορά των ελαστικών και οδηγεί σε περισσότερες από αυτές τις εκπομπές σωματιδίων, δήλωσε η Ονόρι.

Ωστόσο, η διαφορά είναι σχετικά μικρή σε σύγκριση με άλλες πηγές ρύπανσης στον τομέα των μεταφορών, όπως οι εκπομπές CO2 από την εξάτμιση.

«Αν μιλάμε για την κλιματική αλλαγή, οι εκπομπές (από τη φθορά των ελαστικών) είναι σε μεγάλο βαθμό εκτός θέματος», δήλωσε ο Ντένις Γουάμστεντ, αναλυτής ενέργειας στο Ινστιτούτο Ενεργειακών Οικονομικών και Χρηματοοικονομικής Ανάλυσης (αρχειοθετημένο εδώ). «Τα ηλεκτρικά οχήματα είναι πολύ πιο καθαρά από τα αυτοκίνητα που κινούνται με βενζίνη/ντίζελ, όταν μιλάμε για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου».

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος (ΕΟΠ), «σε όλο τον κύκλο ζωής του, ένα τυπικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο στην Ευρώπη παράγει λιγότερα αέρια θερμοκηπίου (GHG) και ατμοσφαιρικούς ρύπους ή θόρυβο, σε σύγκριση με το αντίστοιχο αυτοκίνητο βενζίνης ή ντίζελ» (αρχειοθετημένο εδώ). Ο ΕΟΠ δηλώνει επίσης ότι συνήθως, οι εκπομπές είναι υψηλότερες κατά τη φάση παραγωγής, ωστόσο αντισταθμίζονται αποτελεσματικά από χαμηλότερες εκπομπές σε όλη τη φάση της επόμενης χρήσης με την πάροδο του χρόνου.

Μια ανάλυση του 2021 από το Διεθνές Συμβούλιο για τις Καθαρές Μεταφορές (αρχειοθετημένη εδώ), μια αμερικανική ΜΚΟ, δείχνει ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στις Ηνωμένες Πολιτείες δημιουργούν έως και 68% λιγότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους –από την παραγωγή έως την απόρριψη– από ό,τι τα αυτοκίνητα που κινούνται με βενζίνη, παρά το γεγονός ότι το ηλεκτρικό δίκτυο εξακολουθεί να εξαρτάται από τα ορυκτά καύσιμα (αρχειοθετημένο εδώ).

Οι ειδικοί λένε ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα γίνουν πιο καθαρά καθώς ο τομέας της ενέργειας μετατοπίζεται προς βιώσιμες πηγές και οι μπαταρίες γίνονται πιο αποδοτικές.

Μια έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή αναφέρει ότι όταν τροφοδοτούνται με ηλεκτρική ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα «παρέχουν έναν μηχανισμό για σημαντικές μειώσεις των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τις μεγαλύτερες πηγές στους τομείς των μεταφορών, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινήτων» (αρχειοθετημένη εδώ).

Ο Τζέρεμι Μίχαλεκ, καθηγητής μηχανικής και δημόσιας πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon (αρχειοθετημένο εδώ), τόνισε τη σημασία του να μετακινηθεί «ο τομέας οχημάτων και ο τομέας ηλεκτρικής ενέργειας παράλληλα».

Στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε στις 20 Μαρτίου αναθεωρημένα πρότυπα ρύπανσης για τα αυτοκίνητα και τα φορτηγά που αποσκοπούν στην επιτάχυνση της στροφής της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας προς την ηλεκτροκίνηση, με στόχο το 50% των νέων οχημάτων να είναι ηλεκτροκίνητα μέχρι το 2030.

Στην ΕΕ, η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περιλαμβάνει επενδύσεις σε ηλεκτροκίνητα οχήματα με μπαταρίες, στο πλαίσιο του στόχου της να καταστεί κλιματικά ουδέτερη μέχρι το 2050.  Σύμφωνα με άρθρο της Καθημερινής του 2023, στην Ελλάδα το ποσοστό των ηλεκτρικών αυτοκινήτων αυξήθηκε από 0,4% σε σχεδόν 8% από το 2019 έως το 2022.

Γραφική απεικόνιση του αριθμού των νέων αυτοκινήτων που πουλήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2022 και το 2023, ανά πηγή ενέργειας, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων – AFP

Το AFP έχει προηγουμένως ερευνήσει και άλλους παραπλανητικούς ισχυρισμούς σχετικά με τα ηλεκτρικά οχήματα.

Fact Checker Logo

Έλεγχος γεγονότων, Οικονομία, Περιβάλλον

Συγγραφέας: Magdalini GKOGKOU / AFP Ηνωμένες Πολιτείες / AFP Ελλάδα

Αρχικά δημοσιεύτηκε εδώ.