Έκρηξη στην Κριμαία παρουσιάζεται ψευδώς ως αποτέλεσμα της κατάρρευσης της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Featured image

Έκρηξη στην Κριμαία παρουσιάζεται ψευδώς ως αποτέλεσμα της κατάρρευσης της γέφυρας στη Βαλτιμόρη

Στις 26 Μαρτίου 2024, μια μεγάλη γέφυρα στην πόλη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ κατέρρευσε μετά από πρόσκρουση ενός βαριά φορτωμένου πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, το οποίο έχασε την ισχύ του και προσέκρουσε σε έναν από τους πυλώνες στήριξης της γέφυρας. Αμέσως μετά, χρήστες των κοινωνικών δικτύων κοινοποίησαν ένα βίντεο με τον ψευδή ισχυρισμό ότι έδειχνε μια έκρηξη στη γέφυρα της Βαλτιμόρης. Ωστόσο, το βίντεο αυτό χρονολογείται από τον Οκτώβριο του 2022 και δείχνει μια τεράστια έκρηξη στη γέφυρα του Κερτς, η οποία συνδέει τη Ρωσία με την προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας.

Αυτό το βίντεο άρχισε να κυκλοφορεί λίγες ώρες αφότου ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων εμβόλισε τη γέφυρα Francis Scott Key στη Βαλτιμόρη, μπλοκάροντας ένα από τα πιο πολυσύχναστα εμπορικά λιμάνια των ΗΠΑ.

«Εναλλακτική γωνία στη γέφυρα Francis Scott Key δείχνει μια μεγάλη έκρηξη», γράφει μια ανάρτηση στο Facebook από τις 26 Μαρτίου 2024. Το βίντεο που κοινοποιήθηκε δείχνει οχήματα να κινούνται κατά μήκος μιας γέφυρας όταν ξαφνικά συμβαίνει μια τεράστια έκρηξη. Το ίδιο βίντεο με τον ίδιο ισχυρισμό κοινοποιήθηκε επίσης στο Facebook στα ελληνικά εδώ και εδώ.

Την ίδια μέρα το TLive της Τατιάνας Στεφανίδου (αρχειοθετημένο εδώ) στο ιδιωτικό κανάλι AlphaTV έδειξε το ίδιο βίντεο σε ένα ρεπορτάζ για την κατάρρευση της γέφυρας της Βαλτιμόρης. Εμφανίζεται στο 01:01:06 της εκπομπής (αρχειοθετημένη εδώ) που είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του AlphaTV. Η φωνητική περιγραφή λέει: «Κάμερα ασφαλείας καταγραφει την ισχυρή έκρηξη».

Όμως αυτό το βίντεο με την έκρηξη μιας γέφυρας δεν σχετίζεται με το περιστατικό στη Βαλτιμόρη. Είναι ένα βίντεο από το 2022, που δείχνει μια έκρηξη σε μια γέφυρα στην προσαρτημένη Κριμαία.

Στιγμιότυπα της ψευδούς ανάρτησης στο Facebook (αριστερά) και του βίντεο στο πρόγραμμα TLive του AlphaTV (δεξιά). Λήψη εικόνων: 28/03/2024

Ο κυβερνήτης του Μέριλαντ Γουές Μουρ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου (αρχειοθετημένος σύνδεσμος) ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η τρομοκρατία ευθύνεται για το περιστατικό, επαναλαμβάνοντας παρόμοιες δηλώσεις του FBI και της αστυνομίας της Βαλτιμόρης. Αυτό όμως δεν σταμάτησε τον κατακλυσμό αβάσιμων ισχυρισμών που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο.

Το ίδιο βίντεο με τον ίδιο ισχυρισμό κοινοποιήθηκε σε διάφορες πλατφόρμες σε διάφορες γλώσσες, μεταξύ άλλων στο X στα αγγλικά και στο Telegram στα ρουμανικά.

Έκρηξη στη γέφυρα του Κερτς στην Κριμαία

Μια αντίστροφη αναζήτηση βίντεο αποκάλυψε ότι το CNN, ο Guardian και άλλα μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν τα πλάνα της έκρηξης σε αναφορές σχετικά με μια έκρηξη στις 8 Οκτωβρίου 2022 στη γέφυρα του Κερτς, τη μοναδική χερσαία σύνδεση της Ρωσίας με την Κριμαία (αρχειοθετημένα εδώ, εδώ και εδώ).

Η Ρωσία δήλωσε ότι η φωτιά προκλήθηκε από έκρηξη βόμβας σε φορτηγό και κατηγόρησε την Ουκρανία, στην οποία είχε εισβάλει μήνες νωρίτερα, τον Φεβρουάριο του 2022. Αργότερα η υπηρεσία εσωτερικών πληροφοριών της Ουκρανίας ανέλαβε την ευθύνη για την επιχείρηση.

Πλάνα από την κατάρρευση της γέφυρας Francis Scott Key φαίνεται να δείχνουν το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Dali με σημαία Σιγκαπούρης, καθοδηγούμενο εκείνη τη στιγμή από δύο πιλότους του λιμανιού της Βαλτιμόρης, να σκοτεινιάζει δύο φορές τις στιγμές πριν από τη σύγκρουση (αρχειοθετημένο εδώ).

Δεν δείχνει καμία έκρηξη στη γέφυρα, στην οποία οι αξιωματούχοι έσπευσαν να εμποδίσουν τα οχήματα να περάσουν μετά το κάλεσμα Mayday του πληρώματος.

Στις 27 Μαρτίου ανασύρθηκαν τα πτώματα δύο εργατών οικοδόμων. Έξι άνθρωποι πιστεύεται ότι έχουν σκοτωθεί.

Fact Checker Logo

Έλεγχος γεγονότων, καταστροφή, Ουκρανία

Συγγραφέας: Théophile BLOUDANIS / Bill MCCARTHY / AFP Ηνωμένες Πολιτείες

Αρχικά δημοσιεύτηκε εδώ.