Διασπορά ψευδών ισχυρισμών σχετικά με τις προτάσεις του ΠΟΥ για τη σεξουαλική αγωγή - Featured image

Διασπορά ψευδών ισχυρισμών σχετικά με τις προτάσεις του ΠΟΥ για τη σεξουαλική αγωγή

Οι οδηγίες του ΠΟΥ για τη σεξουαλική αγωγή δεν συνηγορούν υπέρ της «παιδοφιλίας» ή της «κτηνοβασίας», σε αντίθεση με όσα ισχυρίζεται μια γυναίκα σε ένα viral βίντεο που κυκλοφορεί ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τα τέλη Μαΐου 2023. Ο ΠΟΥ έχει εκδώσει, μαζί με άλλους οργανισμούς, διάφορα έγγραφα που προτείνουν την εισαγωγή ολοκληρωμένης σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία. Μεταξύ αυτών, ένα έγγραφο του 2010 με τίτλο Πρότυπα για τη Σεξουαλική Αγωγή στην Ευρώπη, που συντάχθηκε από κοινού με το Ομοσπονδιακό Κέντρο Αγωγής Υγείας της Γερμανίας BZgA, και το οποίο φαίνεται να είναι η βάση στην οποία αναπτύχθηκαν οι ψευδείς ισχυρισμοί. Αν και τα έγγραφα του ΠΟΥ καλούν για την παροχή πληροφοριών για τη σεξουαλικότητα από νεαρή ηλικία, δεν υπάρχει καμία αναφορά στην ανάπτυξη σεξουαλικών σχέσεων μεταξύ παιδιών και ενηλίκων ή ζώων.

«ΓΟΝΕΙΣ ΑΝΙΔΡΑΣΤΕ ΚΑΙ ΜΆΛΙΣΤΑ ΑΜΕΣΑ….!!!!!! ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΕΣ ΕΝΤΟΛΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Π.Ο.Υ. ΓΙΑ ΤΗΝ…… ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ… ΑΚΟΥΣΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΦΡΊΞΕΤΕ….!!!!!! ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΟΦΙΛΊΑ….ΚΤΗΝΟΒΑΣΊΑ…» γράφει η περιγραφή μιας ανάρτησης στο Facebook από τις 28 Μαΐου 2023 που κοινοποιεί ένα βίντεο διάρκειας 40 λεπτών, στο οποίο μια γυναίκα κάνει μια σειρά από ισχυρισμούς σχετικά με τις οδηγίες του ΠΟΥ για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση. Η ανάρτηση έχει κοινοποιηθεί περισσότερες από 400 φορές.

Στο βίντεο, η γυναίκα αναφέρεται σε οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και ισχυρίζεται ότι ο οργανισμός συνηγορεί υπέρ της σεξουαλικής συμπεριφοράς των παιδιών με «άλλους ανθρώπους» και «ζώα», με σκοπό να «κάνουν τις θέσεις των ΛΟΑΤΚΙ και της παιδοφιλίας νορμάλ, και μετά να νομιμοποιηθούν».

Η πρώτη ανάρτηση στο Facebook με το βίντεο και τους ψευδείς ισχυρισμούς. Λήψη εικόνας: 12/06/2023

Το βίντεο φαίνεται να προέρχεται από την Κύπρο: η γυναίκα έχει κυπριακή προφορά και αναφέρει την κυπριακή πολιτική σκηνή. Σύμφωνα με νόμο που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2022, η Κύπρος θα εισαγάγει τη σεξουαλική αγωγή σε όλες τις τάξεις του εκπαιδευτικού της συστήματος από τον Σεπτέμβριο του 2023.

Το AFP δεν μπόρεσε να βρει κανένα ίχνος αυτού του βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πριν τις 28 Μαΐου και δεν κατάφερε να αναγνωρίσει τη γυναίκα (πέραν της πληροφορίας ότι το μικρό της όνομα είναι Μαρία) ή το πλαίσιο στο οποίο γυρίστηκε το βίντεο.

Αποσπάσματα του ίδιου βίντεο έχουν κοινοποιηθεί σε πολλές αναρτήσεις στο Facebook (εδώ, εδώ, εδώ) και σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το TikTok και το Twitter. Έχει επίσης εμφανιστεί σε ιστοσελίδες (εδώ και εδώ) που έχουν δημοσιεύσει στο παρελθόν παραπληροφόρηση και θεωρίες συνωμοσίας.

Παρόμοιοι ισχυρισμοί έχουν κυκλοφορήσει και σε πολλές άλλες γλώσσες, όπως τα αγγλικά και τα γαλλικά.

Ωστόσο, οι ισχυρισμοί αυτοί δεν ευσταθούν. Ο ΠΟΥ έχει εκδώσει μόνο συστάσεις για τη σεξουαλική αγωγή, οι οποίες δεν είναι σε καμία περίπτωση δεσμευτικές για τις κυβερνήσεις. Κυριότερα, σε καμία περίπτωση δεν ενθαρρύνει τη σεξουαλική δραστηριότητα κάτω από το εθνικό επίπεδο της ηλικίας συναίνεσης σε σεξουαλική δραστηριότητα, αλλά στοχεύει να ανοίξει τη συζήτηση και να απαντήσει σε τυχόν ερωτήσεις που μπορεί να έχουν τα παιδιά, όπως εξήγησε ο ΠΟΥ στο AFP.

Οι ισχυρισμοί βασίζονται σε έγγραφο το 2010

Η γυναίκα στο βίντεο δεν αναφέρει ρητά το έγγραφο του ΠΟΥ στο οποίο αναφέρεται. Ωστόσο, αναφέρει ότι οι κατευθυντήριες γραμμές υποστηρίζουν τα παιδιά ηλικίας 0-4 ετών να έχουν σεξουαλικούς συντρόφους.

Το μόνο έγγραφο του ΠΟΥ για τη σεξουαλική εκπαίδευση που δίνει κατευθυντήριες γραμμές για παιδιά ηλικίας 0-4 ετών είναι ένα έγγραφο του 2010 (αρχειοθετήθηκε εδώ) που συντάχθηκε από κοινού από το Περιφερειακό Γραφείο του ΠΟΥ για την Ευρώπη και το Ομοσπονδιακό Κέντρο Αγωγής Υγείας της Γερμανίας BZgA.

Το έγγραφο, με τίτλο Πρότυπα για τη Σεξουαλική Αγωγή στην Ευρώπη, δεν είναι διαθέσιμο στον ιστότοπο του ΠΟΥ, αλλά μπορεί να βρεθεί σε πολλές γλώσσες –αλλά όχι στα ελληνικά– στον ιστότοπο του Κέντρου Συνεργασίας του ΠΟΥ του BZgA, μαζί με έγγραφο Συχνών Ερωτήσεων (FAQ – αρχειοθετείται εδώ) που εξετάζει βασικά ερωτήματα σχετικά με τα Πρότυπα.

Το έγγραφο αναφέρει ότι προτείνει μια «ολιστική» προσέγγιση «στην οποία η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση ξεκινά από τη γέννηση», καθώς «η σεξουαλική ανάπτυξη των παιδιών ξεκινά από τη γέννηση». Υπογραμμίζει, ωστόσο, ότι «η σεξουαλικότητα είναι διαφορετική για τα παιδιά και τους ενήλικες και ότι οι ενήλικες δεν πρέπει να εξετάζουν τη σεξουαλική συμπεριφορά παιδιών και νέων από τη δική τους οπτική γωνία».

Το έγγραφο κάνει συστάσεις για την αντιμετώπιση ζητημάτων, ανάλογα με τα αιτήματα των παιδιών, με βάση την ηλικία και διαφορετικές θεματικές ενότητες, μεταξύ των οποίων και η σεξουαλικότητα.

Σε ένα διάγραμμα που παρουσιάζεται στα Πρότυπα για τη Σεξουαλική Αγωγή στην Ευρώπη, βρίσκουμε θεματικές ενότητες που προτείνονται για τη σεξουαλική εκπαίδευση σε έξι ηλικιακές ομάδες: 0-4, 4-6, 6-9, 9-12, 12-15 και 15 και άνω. Στην ενότητα «Σεξουαλικότητα» της ηλικιακής ομάδας 0-4 ετών, η κατηγορία «Πληροφορίες» αναφέρει: «απόλαυση και ευχαρίστηση όταν αγγίζει κανείς το σώμα του, αυνανισμός πρώιμης παιδικής ηλικίας».

Η σελίδα 39 των Προτύπων για τη Σεξουαλική Εκπαίδευση στην Ευρώπη (2010). Λήψη εικόνας: 13/6/2023

Αυτό παρερμηνεύεται από τη γυναίκα στο viral βίντεο, η οποία λέει ότι «τα παιδιά πρέπει να μάθουν να αυνανίζονται, να αγγίζουν το σώμα τους ή να αγγίζουν το σώμα των άλλων».

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι το έγγραφο προωθεί τον αυνανισμό στις ηλικίες 0-4 ετών, αλλά ότι επαγγελματίες όπως δάσκαλοι, συμπεριλαμβανομένων των νηπιαγωγών, «πρέπει να ενημερώνονται για την ποικιλία των φυσιολογικών φαινομένων στην ψυχοσεξουαλική ανάπτυξη των παιδιών, συμπεριλαμβανομένου, πράγματι, του αυνανισμού της πρώιμης παιδικής ηλικίας και του παιχνιδιού του ‘γιατρού’», εξηγεί το έγγραφο FAQ που δημοσιεύθηκε το 2016, μετά από παραπλανητικές ερμηνείες που ακολούθησαν τη δημοσίευση του εγγράφου το 2010.

«Χωρίς τέτοιες γνώσεις, υπάρχει κίνδυνος οι επαγγελματίες να αντιδράσουν με ακατάλληλους τρόπους, πιθανώς βλάπτοντας το παιδί ή/και εμποδίζοντας τη μελλοντική υγιή ανάπτυξή του» προσθέτει το έγγραφο FAQ.

Το έγγραφο των ΠΟΥ-BZgA «συστήνει την παροχή πληροφοριών (στη σελίδα 38) σε παιδιά ηλικίας 0-4 ετών σχετικά με το ότι μπορεί κανείς να λάβει ευχαρίστηση από το να αγγίξει τον εαυτό του» και «συστήνει την παροχή πληροφοριών για την εκσπερμάτιση στα παιδιά 6-9 ετών (στη σελίδα 42)», εξήγησε ο ΠΟΥ απαντώντας στις ερωτήσεις του AFP στις 21 Απριλίου 2023.

«Αυτές οι οδηγίες έχουν αναπτυχθεί από ευρωπαϊκές χώρες με ευρωπαϊκούς θεσμούς για ένα κοινωνικό και πολιτιστικό πλαίσιο που είναι πιο φιλελεύθερο από ό,τι σε άλλα μέρη του κόσμου και σύμφωνα με αυτό ζητά η σεξουαλική εκπαίδευση να ξεκινά νωρίς στη ζωή, στο σπίτι, και προτείνει να μιλάμε για τη σεξουαλικότητα ως κάτι το φυσιολογικό και να μην την δαιμονοποιούμε», είπε ο οργανισμός.

Το έγγραφο επισημαίνει επίσης ότι μεταξύ του δεύτερου και του τρίτου έτους της ζωής τους, τα παιδιά «αρχίζουν να ανακαλύπτουν το σώμα τους (πρώιμος παιδικός αυνανισμός, αυτοδιέγερση) και μπορεί επίσης να προσπαθήσουν να εξετάσουν τα σώματα των φίλων τους (παίζοντας τον ‘γιατρό’)», αλλά «αυτή είναι μια παρατήρηση, όχι μια σύσταση», τόνισε ο ΠΟΥ.

Σε όλο το μήκος του εγγράφου Πρότυπα για τη Σεξουαλική Αγωγή στην Ευρώπη διευκρινίζεται επανειλημμένα ότι η σεξουαλική αγωγή πρέπει να είναι «κατάλληλη για την ηλικία» και «κατάλληλη για την ανάπτυξη», εξηγώντας ότι αναφέρεται στη «σταδιακή ανάπτυξη των αντικειμένων που προκαλούν ενδιαφέρον, που είναι σχετικά και στο απαιτούμενο επίπεδο λεπτομέρειας για μια συγκεκριμένη ηλικία ή αναπτυξιακή φάση».

Κανένα σημείο του εγγράφου δεν επιτρέπει την ερμηνεία που κάνει η γυναίκα στο βίντεο σχετικά με το «δικαίωμα» των παιδιών ηλικίας 0-4 ετών σε σεξουαλικό σύντροφο.

Επιπλέον, δεν υπάρχει καμία αναφορά σε σεξουαλικές πράξεις με ζώα στο έγγραφο.

Η μόνη αναφορά σε ζώο στα Πρότυπα για τη Σεξουαλική Αγωγή στην Ευρώπη βρίσκεται στην εισαγωγική ενότητα του εγγράφου, όπου λέγεται ότι τα παιδιά ηλικίας 4-6 ετών «συχνά συνδέουν τη φιλία και το να συμπαθούν κάποιον με τον έρωτα. Για παράδειγμα, συχνά λένε ότι είναι ερωτευμένοι με τη μητέρα, τη δασκάλα ή το κουνέλι τους. Αυτό συνήθως δεν έχει καμία σχέση με συναισθήματα σεξουαλικότητας και επιθυμίας. Είναι απλώς ο τρόπος τους να πουν ότι συμπαθούν κάποιον».

Δεν αναφέρεται η ηλικία συναίνεσης

Η γυναίκα στο viral βίντεο ισχυρίζεται επίσης ότι σύμφωνα με τις οδηγίες του ΠΟΥ, «μέχρι τα 12 θα είμαστε όλοι set and go, set and go σημαίνει θα είμαστε όλοι έτοιμοι, για παιδοφιλία» και ότι «μέχρι τα 12 θα είμαστε πλήρως εξοικειωμένοι με το θέμα των ΛΟΑΤΚΙ και της παιδοφιλίας».

Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία αναφορά στην παιδοφιλία ή στο σεξ με παιδιά (παιδεραστία) στο έγγραφο.

Το έγγραφο δηλώνει πράγματι ως στόχο «την αποδοχή, τον σεβασμό και την κατανόηση της διαφορετικότητας στη σεξουαλικότητα και τον σεξουαλικό προσανατολισμό (το σεξ πρέπει να είναι αμοιβαία συναινετικό, εθελοντικό, ισότιμο, κατάλληλο για την ηλικία, κατάλληλο για το πλαίσιο και με αυτοσεβασμό)» στην κατηγορία «συμπεριφορές» που αφορούν τις ηλικίες 9-12 ετών.

Αυτό υποδηλώνει ότι οι διαφορετικοί σεξουαλικοί προσανατολισμοί πρέπει να γίνονται σεβαστοί και κατανοητοί από αυτήν την ηλικιακή ομάδα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι μια φράση που στοχεύει στον καθορισμό του σεξουαλικού προσανατολισμού των παιδιών, όπως υπονοεί η γυναίκα στο βίντεο.

Επιπλέον, το έγγραφο δεν αμφισβητεί την ηλικία συναίνεσης που καθορίζεται από τις χώρες. Απλώς διευκρινίζει ότι οι πληροφορίες και οι διατυπώσεις για τη σεξουαλικότητα πρέπει να προσαρμόζονται στην ηλικία των παιδιών, τη σεξουαλική τους ανάπτυξη και το πολιτισμικό τους υπόβαθρο. «Δεν υπάρχει προσέγγιση ‘ένα μέγεθος για όλους’», διαβάζουμε στη σελίδα 30.

«Ο ΠΟΥ δεν συνιστά σεξουαλική δραστηριότητα κάτω από το εθνικό επίπεδο ηλικίας συναίνεσης σε σεξουαλική δραστηριότητα. Σε αυτό, όπως σε άλλα θέματα, ο ΠΟΥ δεν ζητά να παραβιαστεί κανένας εθνικός νόμος», διευκρίνισε ο οργανισμός στο AFP.

Οι σεξουαλικές πράξεις με παιδιά κάτω από την ηλικία συναίνεσης είναι εγκληματική πράξη στην Κύπρο και στην Ελλάδα. Η νομοθεσία σε αυτόν τον τομέα ποικίλλει ανά τον κόσμο, όπως φαίνεται σε αυτόν τον ιστότοπο που αναφέρει την ηλικία συναίνεσης σε κάθε χώρα.

Σε αυτό το σημείο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η παιδοφιλία διαφέρει από το σεξ με παιδιά κάτω της ηλικίας συναίνεσης (παιδεραστία). Η παιδοφιλία ορίζεται από το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Ασθενειών (DSM) ως ψυχιατρική διαταραχή.

Όλοι οι σεξουαλικοί κακοποιητές παιδιών δεν είναι παιδόφιλοι, ενώ δεν ενεργούν όλοι οι παιδόφιλοι βάσει των παρορμήσεών τους, υπογραμμίζουν αυτή η διατριβή του 2011, αυτή η αναφορά του 1992 σε συνεργασία με το FBI και αυτή η αναφορά από τις ΗΠΑ. Οι νόμοι δεν καταδικάζουν την παιδεραστία, αλλά τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών.

Ισχυρισμοί για την υποτιθέμενη νομιμοποίηση της παιδεραστίας κοινοποιούνται συχνά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το AFP έχει εξετάσει στο παρελθόν δημοσιεύματα που υποστηρίζουν ότι ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ είχαν προτείνει την αποποινικοποίηση των σεξουαλικών σχέσεων με ανηλίκους.

Οι ισχύουσες προτάσεις του ΠΟΥ για τη σεξουαλική αγωγή

Στον ιστότοπο του ΠΟΥ, μια σελίδα ερωταπαντήσεων (Q&A – αρχειοθετημένη εδώ) για την ολοκληρωμένη σεξουαλική αγωγή (CSE), που δημοσιεύτηκε τον Μάιο του 2023, περιγράφει τις ισχύουσες οδηγίες για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση που έχει εγκρίνει ο ΠΟΥ.

Η σελίδα δηλώνει ότι «η παγκόσμιες οδηγίες των Ηνωμένων Εθνών υποδεικνύουν την έναρξη της CSE στην ηλικία των 5 ετών, όταν αρχίζει τυπικά η επίσημη εκπαίδευση».

Η σελίδα Q&A διευκρινίζει επίσης ότι «η CSE δεν προωθεί τον αυνανισμό», αλλά ότι «ο ΠΟΥ αναγνωρίζει ότι τα παιδιά αρχίζουν να εξερευνούν το σώμα τους μέσω της όρασης και της αφής σε σχετικά μικρή ηλικία». Τονίζεται ότι «πρόκειται για παρατήρηση, όχι για σύσταση».

Οι κατευθυντήριες γραμμές για τη σεξουαλική αγωγή (αρχειοθετημένες εδώ) που εγκρίνονται από τον ΠΟΥ επί του παρόντος δημοσιεύθηκαν το 2018 από την UNESCO, σε ένα έγγραφο που ονομάζεται Διεθνής τεχνική καθοδήγηση για τη σεξουαλική αγωγή. Άλλες υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένου του ΠΟΥ, συμμετείχαν στη σύνταξη του εγγράφου.

Το έγγραφο στοχεύει να αναπτύξει την κατανόηση 8 βασικών εννοιών, όπως «Αξίες, Δικαιώματα, Πολιτισμός και Σεξουαλικότητα», «Κατανόηση του Φύλου», «Βία και Πώς να Παραμένουμε Ασφαλείς» και «Σεξουαλικότητα και Σεξουαλική Συμπεριφορά».

Οι κατευθυντήριες γραμμές θέτουν συγκεκριμένους μαθησιακούς στόχους για καθεμία από τις ακόλουθες ηλικιακές ομάδες: 5-8 ετών, 9-12 ετών, 12-15 ετών και 15-18+.

Δεν υπάρχει καμία αναφορά στην παιδοφιλία ή σε σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ παιδιών και ενηλίκων στο έγγραφο.

Αντιθέτως, οι κατευθυντήριες γραμμές εισάγουν την έννοια της συναίνεσης από νεαρή ηλικία και προτείνουν να διδάσκεται στα παιδιά ηλικίας 5-8 ετών πώς να διακρίνουν το «καλό» από το «κακό» άγγιγμα, καθώς και τι πρέπει να κάνουν εάν κάποιος τα αγγίζει με κακό τρόπο.

Οι θέσεις του ΠΟΥ για τη σεξουαλική αγωγή περιγράφονται επίσης σε αυτό το thread Twitter (αρχειοθετημένο εδώ). Ο οργανισμός τονίζει ότι «τα στοιχεία δείχνουν ότι οι νέοι είναι πιο πιθανό να καθυστερήσουν να κάνουν σεξ – και αν κάνουν σεξ, να κάνουν ασφαλέστερο σεξ – όταν είναι καλύτερα ενημερωμένοι για τη σεξουαλική υγεία και τα δικαιώματα».

Οι κατευθυντήριες γραμμές δεν επιβάλλονται στα κράτη

Επιπλέον, όλες οι παραπάνω συστάσεις δεν είναι δεσμευτικές για τα κράτη, τα οποία μπορεί να επιλέξουν να τις λάβουν υπόψη τους ή να τις αγνοήσουν.

«Όσον αφορά τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και όλα τα άλλα θέματα, ο ΠΟΥ δεν δίνει οδηγίες ή εντολές στις χώρες για το τι πρέπει να κάνουν. Ο ΠΟΥ παρέχει καθοδήγηση για πολιτικές και προγράμματα με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας και την εμπειρία των προγραμμάτων», εξήγησε ο οργανισμός στο AFP.

Οι χώρες μπορούν στη συνέχεια να επιλέξουν, ή όχι, να ακολουθήσουν αυτές τις συστάσεις και να τις συμπεριλάβουν σε εθνικές πολιτικές ή στη νομοθεσία, όπως περιγράφεται λεπτομερώς σε προηγούμενο άρθρο του AFP σχετικά με παραπλανητικές δημοσιεύσεις που ισχυρίζονταν ότι ο ΠΟΥ ήθελε να εξαναγκάσει τις χώρες να επιβάλουν υποχρεωτικό εμβολιασμό μέσω συνθήκης.

Η σεξουαλική αγωγή σε Κύπρο και Ελλάδα

Τον Δεκέμβριο του 2022, το κυπριακό κοινοβούλιο επικύρωσε το νόμο για την Ολιστική Σεξουαλική Αγωγή (αρχειοθετήθηκε εδώ), ο οποίος εγγυάται χρόνο για τη σεξουαλική αγωγή σε όλες τις τάξεις και τις βαθμίδες της σχολικής εκπαίδευσης, με τη μορφή εργαστηρίων δεξιοτήτων.

Η συζήτηση του νόμου στη Βουλή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και συζήτησεις, όπως αναφέρεται εδώ. Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση θα παρέχεται στην προ-δημοτική εκπαίδευση, στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς και στις τάξεις του Γυμνασίου και του Λυκείου.

Αυτό το άρθρο περιγράφει το κύριο περιεχόμενο των προγραμμάτων σπουδών σεξουαλικής αγωγής για κάθε σχολική τάξη.

Στην Ελλάδα, η σεξουαλική αγωγή έχει εισαχθεί σε όλα τα στάδια της σχολικής εκπαίδευσης, με τη μορφή εργαστηρίων δεξιοτήτων, από το 2021.

Αβάσιμοι ισχυρισμοί για τις κυπριακές εκλογές

Σε άλλο σημείο του βίντεο, η γυναίκα διατυπώνει ισχυρισμούς για τις προεδρικές εκλογές της Κύπρου που έλαβαν χώρα τον Φεβρουάριο του 2023.

Πιο συγκεκριμένα, λέει ότι είχε πείσει 800.000 κατοίκους της Κύπρου να μην εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους επειδή η ίδια δεν ήταν υποψήφια. Αυτό είναι επίσης ψευδές.

Υποστηρικτές του νεοεκλεγέντος προέδρου της Κύπρου, Νίκου Χριστοδουλίδη, περιμένουν για την επινίκια ομιλία του με ένα πανό που τον απεικονίζει, στο Στάδιο Ελευθερία της Λευκωσίας, στις 12 Φεβρουαρίου 2023. – Iakovos Hatzistavrou / AFP

Υπήρχαν 561.273 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι στις κυπριακές προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου του 2023. Δικαίωμα ψήφου στις εκλογές έχουν οι Κύπριοι πολίτες άνω των 18 ετών που είναι μόνιμοι κάτοικοι Κύπρου τουλάχιστον 6 μήνες πριν την εγγραφή τους στους εκλογικούς καταλόγους.

Ο ισχυρισμός ότι 800.000 άτομα δεν εγγράφηκαν για να ψηφίσουν στις κυπριακές εκλογές θα σήμαινε ότι περίπου 1.400.000 άτομα θα είχαν δικαίωμα ψήφου, κάτι που δεν είναι δυνατό βάσει του πληθυσμού.

Σύμφωνα με την απογραφή του 2021 (αρχειοθετήθηκε εδώ), ο συνολικός πληθυσμός της Κύπρου είναι 918.100 κάτοικοι, εκ των οποίων το 15,9% είναι παιδιά κάτω των 15 ετών.

Fact Checker Logo

Έλεγχος γεγονότων

Συγγραφέας: Petros KONSTANTINIDIS / Claire-Line NASS / AFP Ελλάδα / AFP Γαλλία

Αρχικά δημοσιεύτηκε εδώ.