ΔΕΝ πέθαναν σαράντα παιδιά στην Ουκρανία από πειραματικό εμβόλιο της Pfizer - Featured image

ΔΕΝ πέθαναν σαράντα παιδιά στην Ουκρανία από πειραματικό εμβόλιο της Pfizer

Διάδοση έχει γνωρίσει τα τελευταία 24ωρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο ισχυρισμός πως πειραματικά εμβόλια της Pfizer, κατά της COVID-19, χορηγούνται σε ανήλικους της Ουκρανίας και ευθύνονται για τον θάνατο τουλάχιστον σαράντα παιδιών. Ωστόσο, τα στοιχεία που παρουσιάζονται, για να υποστηρίξουν τον εν λόγω ισχυρισμό, είναι ψευδή.

Παραδείγματα αναπαραγωγών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Αναπαραγωγή στο διαδίκτυο: press-gr.com

Τι ισχύει

Όλες οι αναπαραγωγές βασίζονται στο παρακάτω συγκεκριμένο βίντεο, το οποίο είτε απαντάται ως επισυναπτόμενο σε ένα ανυπόγραφο άρθρο που δημοσιεύθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2024 από τον ιστότοπο Chicago Chronicle, είτε αναρτάται κατευθείαν σε λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Η προέλευση του βίντεο φαίνεται να είναι ο λογαριασμός “anna.sakhno” στο TikTok, ο οποίος ωστόσο είναι ιδιωτικός και έχει μόλις 54 ακολούθους. Στο βίντεο η γυναίκα ισχυρίζεται πως είναι ανώτερη συνεργαζόμενη επιστήμονας στο παράρτημα της Pfizer στο Κίεβο.

Ενώ στην αρχή του βίντεο συστήνεται στους “νέους συνδρομητές” που δεν την γνωρίζουν, δεν μπορέσαμε να βρούμε κανένα άλλο ίχνος της. Αναζήτηση στο Google με το όνομα της Sakhno και την ονομασία της Pfizer δεν έφερε κάποιο αποτέλεσμα, πέραν από τον σύνδεσμο του βίντεο στο YouTube. Περαιτέρω αναζήτηση για την είδηση στα αγγλικά δεν εμφάνισε άρθρα που να μην κάνουν αναφορά στην Chicago Chronicle. Αναζήτηση στα ουκρανικά δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα, ωστόσο στα ρώσικα βρέθηκαν αρκετά άρθρα, τα οποία επικαλούνται την Chicago Chronicle.

Στα σχεδόν έξι λεπτά του βίντεο, η γυναίκα ισχυρίζεται πως παιδιά πεθαίνουν από πειραματικές δόσεις εμβολίων που δοκιμάζει η Pfizer κατά της COVID-19, ειδικά για παιδιά 5-11 ετών, με την κωδική ονομασία C6160b. Σύμφωνα με όσα αναφέρει, τα εμβόλια αυτά χορηγούνται χωρίς να γνωρίζουν τα παιδιά και οι γονείς τους πως πρόκειται για πειραματικά σκευάσματα, στους οποίους παρουσιάζονται ως τυπικά εμβόλια για τη γρίπη. Τα αποτελέσματα φαίνεται, πάντα σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της Sakhno, πως περιλάμβαναν 20% εισαγωγή σε νοσοκομεία και 4% θνησιμότητα. Η γυναίκαι ισχυρίζεται ακόμη πως, παρά τα παραπάνω αποτελέσματα, ο εμβολιασμός αποφασίστηκε να συνεχιστεί με την άδεια του Υπουργείου Υγείας της Ουκρανίας και του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι. Στο τέλος, η Sakhno παρουσιάζει ένα γράφημα που υποτίθεται ότι αφορά το ποσοστό θνησιμότητας των εισαχθέντων, μαζί με μια λίστα των ονομάτων τους.

Επικοινωνήσαμε με την Pfizer, για να σχολιάσει σχετικά με τον παραπάνω ισχυρισμό δίχως όμως να λάβουμε απάντηση. Με τους ισχυρισμούς του επίμαχου βίντεο ασχολήθηκε και ο ουκρανικός οργανισμός ελέγχου γεγονότων, stopfake.org, επίσης μέλος του IFCN. Σε δική τους επικοινωνία με την Pfizer, ενημερώθηκαν πως αφενός δεν υπάρχει συνεργάτιδα με το όνομα Anna Sakhno στην Pfizer, αφετέρου πως η εταιρεία δεν πραγματοποιεί ερευνητικό έργο στο Κίεβο και, κατά συνέπεια, δεν θα μπορούσε να υπάρχει πρόγραμμα πειραματικών εμβολίων στην Ουκρανία από την Pfizer. Στην σελίδα 15 αυτού του εγγράφου υπάρχει μια αναλυτική λίστα με τα υπό ανάπτυξη εμβόλια της Pfizer, στα οποία δεν περιλαμβάνεται η κωδική ονομασία C6160b που αναφέρεται στο βίντεο.

Ακόμη, η ιστοσελίδα της Chicago Chronicle, που διέδωσε το εν λόγω βίντεο, παρουσιάζει αρκετά “ύποπτα” στοιχεία. Μερικά από τα άρθρα που εμφανίζονται στην κεντρική σελίδα έχουν ρωσόφωνους τίτλους αλλά όταν κάποιος προσπαθεί να τα ανοίξει, ενημερώνεται πως η σελίδα δεν υπάρχει.

Οι σελίδες “επικοινωνίας” και “σχετικά με μας” είναι γραμμένες στα λατινικά. Η αυτόματη μετάφραση εμφανίζει κείμενο που δεν φαίνεται να βγάζει νόημα, και φαίνεται να επαναλαμβάνεται στις δύο σελίδες. Σε κανένα σημείο του ιστότοπου δεν αναγράφεται η φυσική διεύθυνση των γραφείων του μέσου αυτού.

Άλλες επιλογές στο βάθος της σελίδας δεν δύναται να δεχθούν κλικ, καθώς δεν ανακατευθύνουν πουθενά, όπως φαίνεται και από την προεπισκόπηση συνδέσμου στο κάτω αριστερά μέρος της οθόνης, όταν είναι ο κέρσορας από πάνω. Σε αυτό το πεδίο βρίσκεται και ο ασυνήθιστος όρος “legalese” (“νομικίστικα”), οι κατηγορίες του οποίου επίσης δεν οδηγούν πουθενά.

Ακόμη, δεν υπάρχει καμία ένδειξη στην ιστοσελίδα για παρουσία του μέσου στα κοινωνικά δίκτυα (Facebook, X, Instagram), συνεπώς δεν υπάρχει κανένας τρόπος να επικοινωνήσει κάποιος με το μέσο. Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, η εν λόγω ιστοσελίδα δεν μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστη και, κατά πάσα βεβαιότητα, αποτελεί μια πρόχειρα στημένη προσπάθεια δημιουργίας μιας πλατφόρμας για διασπορά ψευδών ειδήσεων, με ονομασία που φέρνει στο μυαλό μεγάλες αμερικανικές εφημερίδες (υπήρχε εφημερίδα με τον τίτλο Chicago Chronicle από το 1895 μέχρι το 1908).

Συμπέρασμα

Η ιστορία των σαράντα νεκρών παιδιών από πειραματικά εμβόλια της Pfizer στην Ουκρανία προέρχεται από βίντεο που δημοσίευσε αυτοαποκαλούμενη ερευνήτρια/υπάλληλος της Pfizer στο Κίεβο, την ύπαρξη της οποίας όμως αρνείται η εταιρεία, όπως και ότι διεξάγει ερευνητικό έργο στην Ουκρανία. Ακόμη, η είδηση απαντάται μόνο σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης και σε μία προχειροφτιαγμένη αγγλόφωνη ιστοσελίδα χωρίς υπογραφή συντάκτη, φυσική διεύθυνση ή πραγματικό τρόπο επικοινωνίας.

Fact Checker Logo

COVID-19, Έλεγχος γεγονότων, Επιστήμη, Ουκρανία, Πολιτική, Υγεία

Συγγραφέας: Άγγελος Παλιακούδης

Αρχικά δημοσιεύτηκε εδώ.