Βίντεο με Λιβανέζους που προσπαθούν να περάσουν στο Ισραήλ προέρχεται από το 2021 - Featured image

Βίντεο με Λιβανέζους που προσπαθούν να περάσουν στο Ισραήλ προέρχεται από το 2021

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα αναπαράγεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο από χρήστες που ισχυρίζονται πως κάτοικοι του Λιβάνου προσπαθούν να υπερπηδήσουν τον φράχτη στα σύνορα με το Ισραήλ, με σκοπό να πολεμήσουν στο πλευρό των Παλαιστινίων. Ωστόσο, ο ισχυρισμός δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Παραδείγματα αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Τι ισχύει

Ο Λίβανος είναι από τις χώρες που όχι μόνο αναγνωρίζει την Παλαιστίνη ως ανεξάρτητο κράτος αλλά της αποδίδει όλα τα εδάφη του σημερινού κράτους του Ισραήλ, καθώς δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη του τελευταίου. Η στήριξη του Λιβάνου και ακόμη περισσότερο της σιιτικής ισλαμικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, η οποία έχει την έδρα της στο Λίβανο και κατέχει έδρες στο κοινοβούλιο της χώρας, στην Χαμάς είναι έντονη: παρότι οι ομάδες δεν είναι οργανωσιακά συνδεδεμένες, η Χεζμπολάχ παρέχει εκπαιδευτική, στρατιωτική αλλά και ηθική στήριξη στη Χαμάς [πηγή, σελ. 37]. Στις 13 Οκτωβρίου 2023 o υπαρχηγός της λιβανέζικης οργάνωσης, Naim Qassem, δήλωσε πως προσπάθειες να τους πείσουν να μείνουν ουδέτεροι στην σύγκρουση “δεν θα έχουν αποτέλεσμα”. Ήδη από τις 11 Οκτωβρίου 2023 τα δημοσιεύματα αναφέρουν νεκρούς Λιβανέζους σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις του Ισραήλ.

Παρόλα αυτά, το βίντεο που αναδημοσιεύεται δεν εμπίπτει στις πρόσφατες εξελίξεις. Το κλιπ, διάρκειας έντεκα δευτερολέπτων, δείχνει πληθώρα κόσμου μπροστά σε έναν φράχτη, με μερικούς εξ αυτών να τον σκαρφαλώνουν. Επίσης, στο πλάνο διακρίνονται και παλαιστινιακές σημαίες. Ο φράχτης που εμφανίζεται είναι κομμάτι του Blue Line, της διαχωριστικής γραμμής μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ. Το σημείο αυτό ανήκει στα έντεκα χιλιόμετρα φράχτη που ολοκλήρωσε το Ισραήλ το 2018, με αναφερόμενο σκοπό να προστατέψει την περιοχή των Υψωμάτων του Γκολάν – περιοχή της Συρίας που συνορεύει με το νότιο Λίβανο και την οποία το Ισραήλ κατέλαβε και κατέχει ήδη από τον Πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967 – από επιθέσεις της Χεζμπολάχ. Ενδεικτικά, το εξεταζόμενο βίντεο:

Ενώ η τοποθεσία της λήψης του οπτικοακουστικού υλικού είναι σωστή, το βίντεο είναι ετεροχρονισμένο. Εντοπίζουμε το ίδιο κλιπ στην πλατφόρμα X/πρώην Twitter με ημερομηνία δημοσίευσης τις 16 Μαΐου 2021, όταν είχε ξεσπάσει άλλη κρίση μεταξύ Ισραήλ, Παλαιστίνης και Λιβάνου. Δημοσίευματα από τις 15 Μαΐου 2021 αναφέρουν προσπάθειες διαμαρτυρόμενων να περάσουν τον φράχτη ως αντίδραση στο θάνατο ενός άντρα σχετιζόμενου με τη Χεζμπολάχ μία μέρα νωρίτερα [πηγή 1] [πηγή 2]. Ακόμη, στο βίντεο διακρίνεται το λογότυπο του TikTok, καθώς και το όνομα του λογαριασμού που ανέβασε το κλιπ. Ενώ ο λογαριασμός είναι και σήμερα ενεργός στην πλατφόρμα, το παλαιότερο διαθέσιμο βίντεο που διαμοιράστηκε χρονολογείται στις 10 Δεκεμβρίου 2022, πολύ αργότερα από αυτό που εξετάζουμε εμείς.

Συμπέρασμα

Ενώ το βίντεο προέρχεται όντως από το αναφερόμενο σημείο, το χρονικό πλαίσιο στο οποίο παρουσιάζεται το τρέχον διάστημα είναι ψευδές. Δείχνει ανθρώπους να προσπαθούν να περάσουν τον φράχτη της διαχωριστικής γραμμής Blue Line τον Μάιο του 2021, και όχι τον Οκτώβριο του 2023.

Fact Checker Logo

Έλεγχος γεγονότων, Ισραήλ-Χαμάς, Πολιτική

Συγγραφέας: Άγγελος Παλιακούδης

Αρχικά δημοσιεύτηκε εδώ.