Αυτό το βίντεο είναι από την Αίγυπτο και δεν δείχνει την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ - Featured image

Αυτό το βίντεο είναι από την Αίγυπτο και δεν δείχνει την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ

Ένα βίντεο που δείχνει αλεξιπτωτιστές να προσγειώνονται σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου στο Κάιρο διαδίδεται σε ιστοσελίδες και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με ψευδείς ισχυρισμούς ότι δείχνει μαχητές της Χαμάς να προσεδαφίζονται σε ένα φεστιβάλ στο Ισραήλ. Στις 7 Οκτωβρίου 2023, μαχητές της Χαμάς επιτέθηκαν σε ένα μουσικό φεστιβάλ κοντά στα σύνορα με τη Γάζα, καθώς και σε ισραηλινές πόλεις, πυροβολώντας αμάχους και παίρνοντας ομήρους. Οι πρωτοφανείς επιθέσεις της ισλαμιστικής οργάνωσης σε ξηρά, αέρα και θάλασσα περιελάμβαναν όντως στρατεύματα που χρησιμοποιούσαν αλεξίπτωτα. Ωστόσο, το βίντεο που αναρτήθηκε στα κοινωνικά δίκτυα ήταν ήδη διαθέσιμο στο διαδίκτυο στα τέλη Σεπτεμβρίου, πριν από τις πρόσφατες επιθέσεις, και μπορεί να εντοπιστεί γεωγραφικά στο Κάιρο, την πρωτεύουσα της Αιγύπτου. Δεν έχει καμία σχέση με τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ.

Μαχητές της ένοπλης οργάνωσης Χαμάς, η οποία κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, εισέβαλαν στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου 2023 (αρχειοθετημένος σύνδεσμος) σκοτώνοντας και απαγάγοντας αμάχους. Η επίθεση της παλαιστινιακής ένοπλης οργάνωσης κατά του Ισραήλ είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων δεκαετιών. Οι ισραηλινές αρχές κάνουν λόγο για 1200 νεκρούς και η παλαιστινιακή πλευρά για 1055 νεκρούς (αρχειοθετημένος σύνδεσμος).

Οι μαχητές της Χαμάς κινήθηκαν στο ισραηλινό έδαφος (αρχειοθετημένος σύνδεσμος) χρησιμοποιώντας μοτοσικλέτες, φορτηγά, ακόμη και αλεξίπτωτα.

Ένα φεστιβάλ μουσικής στην έρημο του Νεγκέφ κοντά στα σύνορα με τη Γάζα (αρχειοθετημένος σύνδεσμος) έγινε στόχος των επιθέσεων της Χαμάς και σκοτώθηκαν περίπου 270 συμμετέχοντες στην εκδήλωση.

Ένα βίντεο έχει διαδοθεί στο Facebook και σε διαδικτυακά άρθρα στην Ελλάδα, όπως στο eleftherostypos.gr και parapolitika.gr, που δείχνει αλεξίπτωτα πλαγιάς (παραπέντε) πετούν πάνω από ένα αστικό τοπίο. Οι λεζάντες συνδέουν το βίντεο με τις επιθέσεις της Χαμάς στο μουσικό φεστιβάλ στο Ισραήλ. Το τηλεοπτικό κανάλι ΣΚΑΪ παρουσίασε επίσης το βίντεο σε ένα από τα ρεπορτάζ του.

Το βίντεο κοινοποιήθηκε με παρόμοια ψευδή συμφραζόμενα σε πολλές γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων των ουγγρικών, των αγγλικών και των κορεατικών.

Στιγμιότυπα της ψευδούς ανάρτησης στο Facebook (αριστερά) και των ψευδών άρθρων (κέντρο και δεξιά). Λήψη εικόνων: 10/10/2023

Κοιτάζοντας το βίντεο, πολλές λεπτομέρειες διαψεύδουν αμέσως τους ισχυρισμούς: ορισμένα από τα αλεξίπτωτα πλαγιάς φέρουν τα τρία χρώματα της Γαλλίας, οι άνθρωποι στο έδαφος δεν φαίνονται καθόλου έκπληκτοι και μια γυναίκα φοράει ένα ρούχο που γράφει «EL NASR SC», παραπέμποντας σε έναν αθλητικό σύλλογο της Αιγύπτου (αρχειοθετημένος σύνδεσμος). Επιπλέον, το τοπίο του βίντεο είναι αστικό, ενώ το φεστιβάλ στο οποίο έγινε η επίθεση πραγματοποιήθηκε στην έρημο του Νεγκέφ, σε μια αγροτική περιοχή, όχι μακριά από τα σύνορα με τη Γάζα, όπως φαίνεται στη σύγκριση εικόνων που ακολουθεί:

Στιγμιότυπο από το βίντεο που χρησιμοποιήθηκε στις ψευδείς αναρτήσεις (αριστερά) και μια αεροφωτογραφία που τραβήχτηκε στις 10 Οκτωβρίου 2023 και δείχνει τα επακόλουθα της επίθεσης στο μουσικό φεστιβάλ Supernova στην έρημο από Παλαιστίνιους μαχητές κοντά στο Κιμπούτζ Ρέιμ στην έρημο Νεγκέφ στο νότιο Ισραήλ (δεξιά). Λήψη στιγμιότυπου: 11/10/2023. Πηγή φωτογραφίας: Jack GUEZ / AFP

Η λήψη ενός καρέ από το βίντεο και η αντίστροφη αναζήτηση εικόνας οδηγεί σε ένα βίντεο στο YouTube (αρχειοθετημένος σύνδεσμος) που αναρτήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2023, με τίτλο «Δυνάμεις αλεξιπτωτιστών στην Ηλιούπολη» στα αραβικά.

Η Ηλιούπολη, μια συνοικία του Καΐρου, είναι η έδρα της ποδοσφαιρικής ομάδας El Nasr. Κοιτάζοντας το βίντεο που διαδίδεται στο διαδίκτυο και τις εικόνες που είναι διαθέσιμες στο Google Maps, γίνεται γρήγορα σαφές ότι το βίντεο καταγράφηκε στο γήπεδο του ποδοσφαιρικού συλλόγου στο Κάιρο.

Το βίντεο που κυκλοφορεί με τον ψευδή ισχυρισμό και μια εικόνα στους χάρτες Google που δείχνει το γήπεδο ποδοσφαίρου El Nasr στην Αίγυπτο. Τα πλαίσια προστέθηκαν από το AFP. Λήψη εικόνων: 9/10/23

Αναζητώντας περαιτέρω υλικό για τον αθλητικό σύλλογο, μπορείτε να βρείτε ένα βίντεο περιήγησης στην ίδια τοποθεσία στο YouTube (αρχειοθετημένος σύνδεσμος) με τίτλο: «Πλήρης ξενάγηση στον αθλητικό σύλλογο Al-Nasr στην Ηλιούπολη».

Σε αυτό το βίντεο μπορούν επίσης να αναγνωριστούν πολλές λεπτομέρειες που εμφανίζονται στο βίντεο που έχει διαδοθεί με λανθασμένο πλαίσιο, για παράδειγμα η κόκκινη καφετέρια (επισημαίνεται με πράσινο), οι μπλε καρέκλες και το δέντρο στα δεξιά του καφέ.

Το βίντεο που εξαπλώνεται με τον ψευδή ισχυρισμό (αριστερά) και ένα καρέ από την περιήγηση με βίντεο στο ποδοσφαιρικό συγκρότημα στο Κάιρο. Τα πλαίσια προστέθηκαν από το AFP. Λήψη εικόνων: 9/10/23

Η ακριβής θέση λήψης του βίντεο που διαδίδεται με τον ψευδή ισχυρισμό μπορεί επίσης να εντοπιστεί στο βίντεο της ξενάγησης: και οι δύο καταγραφές φαίνεται να έχουν τραβηχτεί από παρόμοιες θέσεις έξω από την περίφραξη και δείχνουν ένα μεγάλο τετράγωνο αντικείμενο στο βάθος, το οποίο φαίνεται να είναι κάποιο είδος ψηφιακής οθόνης.

Το βίντεο που εξαπλώνεται με τον ψευδή ισχυρισμό (αριστερά) και ένα καρέ από την περιήγηση με βίντεο στο ποδοσφαιρικό συγκρότημα στο Κάιρο. Οι επισημάνσεις προστέθηκαν από το AFP. Λήψη εικόνων: 9/10/23

Σε δελτίο τύπου με ημερομηνία 13 Σεπτεμβρίου 2023, οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν μια αμερικανοαιγυπτιακή άσκηση με τίτλο «Bright Star 2023» (αρχειοθετημένος σύνδεσμος) στην οποία συμμετείχαν δυνάμεις από 19 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας. Οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις αναφέρουν στο δελτίο τύπου ότι «στοιχεία αλεξιπτωτιστών πραγματοποίησαν άλμα φιλίας με τις σημαίες των συμμετεχουσών χωρών», χωρίς να δίνουν ημερομηνία, ακριβή τοποθεσία ή εικόνες από αυτό το άλμα φιλίας.

Το άτομο που μιλάει στο αρχικό βίντεο του YouTube για την πτώση με αλεξίπτωτο χρησιμοποιεί την αιγυπτιακή αραβική διάλεκτο και λέει ότι οι αλεξιπτωτιστές είναι από τη μονάδα «Αιγυπτιακός Κεραυνός» (Δυνάμεις El-Sa’ka). 

Οι αραβόφωνοι fact-checkers του AFP διέψευσαν επίσης ένα βίντεο που έδειχνε αλεξιπτωτιστές, το οποίο συνδέθηκε ψευδώς με τις επιθέσεις της Χαμάς. Το βίντεο αυτό εμφανίστηκε επίσης στα τέλη Σεπτεμβρίου 2023, έδειχνε επίσης αλεξίπτωτα πλαγιάς με τα χρώματα της Γαλλίας και καταγράφηκε σε περιοχή που γειτνιάζει άμεσα με το γήπεδο ποδοσφαίρου του Καΐρου, μπροστά από μια στρατιωτική ακαδημία. Και τα δύο βίντεο δείχνουν παρόμοιες καιρικές και φωτεινές συνθήκες. Τα δύο μέρη απέχουν μεταξύ τους δύο χιλιόμετρα. Είναι πιθανό ότι τα δύο βίντεο δείχνουν το ίδιο γεγονός.

Fact Checker Logo

Έλεγχος γεγονότων, Ισραήλ-Χαμάς, Πολιτική, Τεχνολογία

Συγγραφέας: Théophile BLOUDANIS / Ede ZABORSZKY / AFP Ουγγαρία

Αρχικά δημοσιεύτηκε εδώ.