Αυτή η φωτογραφία δείχνει μια επιχείρηση διάσωσης μεταναστών του 2022 και όχι επιζώντες από το ναυάγιο του Ιουνίου 2023 - Featured image

Αυτή η φωτογραφία δείχνει μια επιχείρηση διάσωσης μεταναστών του 2022 και όχι επιζώντες από το ναυάγιο του Ιουνίου 2023

Μια φωτογραφία που έχει τραβηχτεί πριν μερικούς μήνες έχει κοινοποιηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τα μέσα Ιουνίου, με τον ψευδή ισχυρισμό ότι δείχνει επιζώντες του ναυαγίου της 14ης Ιουνίου 2023 στα ανοικτά της Πύλου «οι οποίοι δεν δείχνουν κανένα πένθος μετά από αυτό που συνέβη». Όμως, η φωτογραφία αυτή δείχνει στην πραγματικότητα μια επιχείρηση διάσωσης μεταναστών στα ανοιχτά της Πύλου που χρονολογείται από τον Σεπτέμβριο του 2022, όταν είχαν διασωθεί πάνω από 80 άτομα.

«Βλέπετε ΠΈΝΘΟΣ στα πρόσωπα ΤΟΥΣ..Κάτι δεν πάει καλά..» γράφει μια ανάρτηση στο Facebook από τις 15 Ιουνίου 2023, που δημοσιεύτηκε λίγες μόλις ημέρες μετά την ανατροπή και βύθιση ενός σκάφους υπερφορτωμένου με μετανάστες στα ανοικτά της Πύλου τη νύχτα της 13ης προς 14η Ιουνίου 2023.

Η δημοσίευση κοινοποιεί μια φωτογραφία που δείχνει μια ομάδα μεταναστών σε μια βάρκα.

Μια παρόμοια ανάρτηση στο Facebook εντοπίστηκε εδώ, που γράφει «Ναυάγιο στην Πύλο: (…) Και…ΠΟΥ είναι τα δήθεν ΓΥΝΑΙΚΟΠΑΙΔΑ;;;».

Τα δημοσιεύματα αυτά κοινοποιούν στην πραγματικότητα ένα στιγμιότυπο οθόνης από έναν διαδικτυακό ιστότοπο που δημοσίευσε αυτή την εικόνα με τον ίδιο ισχυρισμό.

Στιγμιότυπα μιας από τις ψευδείς αναρτήσεις στο Facebook (αριστερά) και ενός ψευδούς άρθρου στο διαδίκτυο (δεξιά). Λήψη εικόνων: 19/06/2023

Οι αρχές δεν έχουν ακόμη ακριβή εικόνα για τον πραγματικό αριθμό των ανθρώπων που επέβαιναν στο πλοίο που βυθίστηκε στα μέσα Ιουνίου, αλλά εκτιμούν ότι ο αριθμός τους κυμαίνεται από 400 έως πάνω από 700. Συνολικά 104 άνθρωποι διασώθηκαν και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Καλαμάτας, ενώ ο επίσημος απολογισμός των νεκρών ήταν 82 στις 21 Ιουνίου. Οι ελληνικές αρχές συνέλαβαν και κρατούν 9 Αιγύπτιους, οι οποίοι θεωρούνται ύποπτοι ως διακινητές.

Η φωτογραφία που αναρτήθηκε στο Facebook και στο διαδικτυακό άρθρο, ωστόσο, δεν απεικονίζει επιζώντες της τραγωδίας της 14ης Ιουνίου, αλλά μετανάστες που διασώθηκαν κατά τη διάρκεια επιχείρησης διάσωσης επίσης ανοιχτά της Πύλου, τον Σεπτέμβριο του 2022, όπως επιβεβαιώνει το μέσο ενημέρωσης που τη δημοσίευσε πρώτο.

Διάσωση από το 2022

Μια αντίστροφη αναζήτηση εικόνας μάς επέτρεψε να βρούμε τη φωτογραφία σε ένα άρθρο απο τις 22 Σεπτεμβρίου 2022 στον διαδικτυακό ειδησεογραφικό ιστότοπο IΕidiseis (αρχειοθετημένο εδώ). Η ίδια φωτογραφία που δείχνει την ομάδα των μεταναστών παρατίθεται μαζί με άλλες φωτογραφίες από την επιχείρηση διάσωσης.

Το εν λόγω άρθρο αναφέρει ότι την ίδια ημέρα πραγματοποιήθηκε επιχείρηση διάσωσης στα ανοιχτά της Πύλου και ότι συνολικά 85 άτομα διασώθηκαν και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Καλαμάτας.

Την ίδια επιχείρηση, συνοδευόμενη από τις ίδιες φωτογραφίες, ανέφερε αργότερα την ίδια ημέρα και άλλος διαδικτυακός ειδησεογραφικός ιστότοπος, το Newsbeast (αρχειοθετημένο εδώ).

Και οι δύο ιστότοποι αναφέρουν ένα δελτίο Τύπου του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος σχετικά με την επιχείρηση. Το δελτίο Τύπου δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του Λιμενικού Σώματος εδώ (αρχειοθετημένο εδώ) στις 22 Σεπτεμβρίου 2022. Αναφέρει ότι 85 άτομα διασώθηκαν από σκάφος 65 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά των ακτών της Πύλου στην Πελοπόννησο.

Εκπρόσωπος του IΕidiseis επιβεβαίωσε στο AFP τηλεφωνικά στις 20 Ιουνίου ότι η φωτογραφία απεικονίζει την επιχείρηση διάσωσης ανοιχτά της Πύλου στις 22 Σεπτεμβρίου 2022 και ότι είχε δοθεί στο μέσο ενημέρωσης από μία πηγή του ενημερωτικού ιστότοπου.

Το AFP είχε επίσης αναφερθεί σε αυτή τη διάσωση. Στις 22 Σεπτεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκαν δύο επιχειρήσεις διάσωσης από το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα, η μία ανοιχτά της Πύλου και η άλλη ανοιχτά της Λέρου, όπου διασώθηκαν 49 άτομα και 6 αναφέρθηκαν ως αγνοούμενοι.

Δεν επέζησαν γυναίκες και μικρά παιδιά από το ναυάγιο του Ιουνίου

Τόσο το διαδικτυακό άρθρο όσο και οι αναρτήσεις στο Facebook περιλαμβάνουν στους ισχυρισμούς τους μια ερώτηση σχετικά με τις γυναίκες και τα παιδιά που επέβαιναν στο πλοίο που ναυάγησε. Το άρθρο αναφέρει τα εξής: «ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΤΑ ΓΥΝΑΙΚΟΠΑΙΔΑ ΠΟΥ ΙΣΧΥΡΙΖΟΝΤΑΙ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ;;;».

Οι ελληνικές Αρχές ανέφεραν ότι 104 άτομα διασώθηκαν μετά το ναυάγιο, όλοι άνδρες ηλικίας μεταξύ 16 και 40 ετών (αρχειοθετημένο εδώ). Μεταξύ των επιζώντων, οι ελληνικές αρχές ανέφεραν (αρχειοθετημένο εδώ) ότι 6 έως 8 ήταν ασυνόδευτοι ανήλικοι.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία στις 21 Ιουνίου, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου επιβεβαίωσε στο AFP ότι 8 ασυνόδευτοι ανήλικοι ήταν μεταξύ των επιζώντων, όλοι αγόρια ηλικίας 16 ετών και άνω, 7 εκ των οποίων είχαν ήδη μεταφερθεί σε κέντρα για ασυνόδευτους ανηλίκους, ενώ ένας από αυτούς νοσηλευόταν ακόμη στο νοσοκομείο της Καλαμάτας.

Σύμφωνα με ορισμένους μάρτυρες, στα αμπάρια του βυθισμένου σκάφους μπορεί να υπήρχαν έως και 100 παιδιά, καθώς και γυναίκες.

Ένας δημοσιογράφος του AFP που βρισκόταν στην Καλαμάτα στις 14 Ιουνίου ανέφερε ότι δεν είχε δει γυναίκες ή μικρά παιδιά μεταξύ των επιζώντων.

Οι έρευνες για τον εντοπισμό επιζώντων συνεχίστηκαν την Τρίτη στα ανοικτά των ακτών της Πύλου. Ωστόσο, οι πιθανότητες να βρεθούν κάποιοι είναι ελάχιστες, μια εβδομάδα μετά το ναυάγιο.

Μετά το ναυάγιο, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς ανακοίνωσε τριήμερο εθνικό πένθος, γεγονός που οδήγησε στην ακύρωση του τηλεοπτικού ντιμπέιτ μεταξύ των πολιτικών αρχηγών την Πέμπτη 15 Ιουνίου, που είχε προγραμματιστεί στο πλαίσιο του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών της 25ης Ιουνίου.

Επιπλέον, το παραπλανητικό άρθρο παραπέμπει σε άλλο άρθρο για προϋπολογισμό άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Αυτό μπορεί να βρεθεί σε επίσημο έγγραφο προϋπολογισμού για διάφορα προγράμματα που έχει καταρτίσει το Υπουργείο σε δομές υποδοχής μεταναστών.

Ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί «αποκάλυψη», όπως ισχυρίζεται το άρθρο, καθώς το έγγραφο αυτό είναι ελεύθερα διαθέσιμο σε αυτόν τον επίσημο ιστότοπο της ελληνικής κυβέρνησης (αρχειοθετημένο εδώ).

Fact Checker Logo

Έλεγχος γεγονότων, Πολιτική

Συγγραφέας: Théophile BLOUDANIS / AFP Ελλάδα

Αρχικά δημοσιεύτηκε εδώ.