Αυτή η εικόνα δημιουργήθηκε με τεχνητή νοημοσύνη, δεν δείχνει τις διαμαρτυρίες των αγροτών στη Γαλλία - Featured image

Αυτή η εικόνα δημιουργήθηκε με τεχνητή νοημοσύνη, δεν δείχνει τις διαμαρτυρίες των αγροτών στη Γαλλία

Από τα τέλη Ιανουαρίου έως τις αρχές Φεβρουαρίου, η Γαλλία γνώρισε μια μεγάλη κινητοποίηση των αγροτών της κατά των μεταρρυθμίσεων της γαλλικής κυβέρνησης. Μεγάλες φάλαγγες τρακτέρ απέκλεισαν τους δρόμους πρόσβασης σε αρκετές γαλλικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Παρισιού. Σε αυτό το πλαίσιο, χρήστες κοινωνικών δικτύων στην Ελλάδα κοινοποίησαν μια εικόνα που δημιουργήθηκε με τεχνητή νοημοσύνη (AI) και δείχνει τρακτέρ και μεγάλες στοίβες σανού μπροστά από τον Πύργο του Άιφελ, ακριβώς στο κέντρο του Παρισιού, ισχυριζόμενοι ή υπονοώντας ότι πρόκειται για πραγματική φωτογραφία. Ωστόσο, πρόκειται για εικόνα που δημιουργήθηκε με τεχνητή νοημοσύνη, όπως επιβεβαίωσε ο δημιουργός της στο AFP. Οι αποκλεισμοί των δρόμων από τους αγρότες περιορίστηκαν επίσης στα περίχωρα του Παρισιού και όχι στο κέντρο του, όπως κατάφερε να διαπιστώσει το AFP.

Από τα μέσα Ιανουαρίου 2024, στη Γαλλία σημειώνονται μεγάλες κινητοποιήσεις από αγρότες που είναι οργισμένοι ή απελπισμένοι για τις συνθήκες εργασίας, τα εισοδήματα, τη γραφειοκρατία και τις περιβαλλοντικές πολιτικές. Στις 29 Ιανουαρίου, αγρότες απέκλεισαν μεγάλους αυτοκινητόδρομους γύρω από το Παρίσι, απειλώντας να αποκλείσουν τη γαλλική πρωτεύουσα.

Οι αγρότες άρχισαν να αίρουν τους αποκλεισμούς στις 2 Φεβρουαρίου 2024, αφού ο Γάλλος πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Αττάλ υποσχέθηκε περισσότερα χρήματα, χαλάρωση των κανονισμών και προστασία από τον αθέμιτο ανταγωνισμό.

Στο πλαίσιο αυτό, στις αρχές Φεβρουαρίου άρχισε να κυκλοφορεί στο Facebook μια εικόνα στην Ελλάδα που δείχνει τρακτέρ και μεγάλους τοίχους από άχυρο σε δρόμο μπροστά από τον Πύργο του Άιφελ στο Παρίσι. «Στην Γαλλία οι αγρότες δεν μασάνε», γράφει μια ανάρτηση στο Facebook από τις 3 Φεβρουαρίου 2024, η οποία κοινοποιήθηκε πάνω από 700 φορές.

Άλλες αναρτήσεις στο Facebook έχουν εντοπιστεί εδώ, και εδώ. Μια άλλη ανάρτηση γράφει: «Παρίσι σήμερα. Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εικαστική άποψη του πύργου του Άιφελ». Ορισμένοι χρήστες που σχολιάζουν τις δημοσιεύσεις πιστεύουν ότι πρόκειται για πραγματική φωτογραφία, ενώ άλλοι αναφέρουν ότι πρόκειται για εικόνα τεχνητής νοημοσύνης (AI).

Στιγμιότυπο από τις ψευδείς αναρτήσεις στο Facebook. Λήψη εικόνων: 05/02/2024

Η εικόνα αναρτήθηκε επίσης στο Facebook από τον Παύλο Πολάκη, βουλευτή και υπερσυντονιστή του ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ αρχικά δημοσίευσε την εικόνα χωρίς να αναφέρει ότι επρόκειτο για εικόνα που δημιουργήθηκε από τεχνητή νοημοσύνη, πρόσθεσε μια σημείωση δύο ώρες μετά την αρχική δημοσίευσή της, όπως φαίνεται στο ιστορικό δημοσίευσής του.

Ωστόσο, η εικόνα αυτή δημιουργήθηκε από τεχνητή νοημοσύνη και δεν είναι πραγματική, όπως επιβεβαίωσε ο δημιουργός της στο AFP. Επιπλέον, αν και οι αγρότες απέκλεισαν ορισμένους δρόμους γύρω από το Παρίσι, δεν έφτασαν στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας.

Μια εικόνα τεχνητής νοημοσύνης από έναν Γάλλο καλλιτέχνη

Μια αντίστροφη αναζήτηση εικόνας μάς επέτρεψε να βρούμε μια ανάρτηση στο Instagram με την ίδια εικόνα, με ημερομηνία 1 Φεβρουαρίου 2024 (αρχειοθετημένη εδώ). Είχε δημοσιευτεί σε έναν λογαριασμό με την ονομασία «ifonly.ai» υπό το κείμενο «Μακάρι το Παρίσι να μπορούσε να ακούσει τον απόηχο της υπαίθρου μας». Αυτή είναι η πρώτη διαθέσιμη εμφάνιση αυτής της εικόνας που μπόρεσε να βρει το AFP.

Η ανάρτηση στο Instagram περιλαμβάνει αρκετές άλλες εικόνες AI, που δείχνουν μνημεία του Παρισιού, όπως το Λούβρο, περιτριγυρισμένα από άχυρα. Μία από αυτές δείχνει ακόμη και τις σκάλες του λόφου Σακρέ Κερ μέσα σε χορτάρι, περιτριγυρισμένες από αγελάδες.

Ο λογαριασμός ανήκει σε έναν Γάλλο καλλιτέχνη AI, τον Vincent Smadja, ο οποίος περιγράφει τον εαυτό του ως «AI Art Director» (καλλιτεχνικό διευθυντή AI).

Στη λεζάντα της δημοσίευσης, ο δημιουργός έγραψε στα αγγλικά: «Αποποίηση ευθύνης: Αυτή η σειρά δημιουργήθηκε από την AI στο Midjourney. Για να αποφευχθούν τυχόν ‘ψεύτικες ειδήσεις’ που σχετίζονται με τις παραπάνω φωτογραφίες, παρακαλούμε να διευκρινίζετε κατά την κοινοποίηση ότι δεν πρόκειται για πραγματικές αλλά για εικόνες που δημιουργήθηκαν από τεχνητή νοημοσύνη».

Σε μια ανάρτηση στο Linkedin, δημοσίευσε την ίδια φωτογραφία την 1η Φεβρουαρίου 2024, γράφοντας στα γαλλικά: «Ενώ οι αυτοκινητόδρομοι έχουν γίνει αγωνιστικές πίστες για τρακτέρ, φαντάστηκα πώς θα ήταν το Παρίσι αν οι αγρότες περνούσαν από τις πύλες του Παρισιού».

Σε μήνυμα που έστειλε στο AFP μέσω Instagram στις 5 Φεβρουαρίου 2024, ο Vincent Smadja επιβεβαίωσε ότι πρόκειται όντως για μια από τις δημιουργίες του.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι εγώ είμαι ο δημιουργός αυτής της δημιουργίας που παρήγαγε τεχνητή νοημοσύνη στο Midjourney», έγραψε.

Το Midjourney είναι προσβάσιμο μέσω μιας πλατφόρμας ανταλλαγής μηνυμάτων που ονομάζεται Discord. Ο δημιουργός της εικόνας έστειλε στο AFP ένα στιγμιότυπο οθόνης του Discord που δείχνει την εικόνα που δημιουργήθηκε στο Midjourney. Ο καλλιτέχνης θέλησε να αποκρύψει οδηγία κειμένου ή «prompt» της εικόνας, μη συνηθίζοντας να το αποκαλύπτει:

Στιγμιότυπο οθόνης Discord, που στάλθηκε από τον λογαριασμό ifonly.ai στις 5 Φεβρουαρίου 2024.

Μια πιο προσεκτική ματιά στην εικόνα αποκαλύπτει μια σειρά από ελαττώματα που σχετίζονται με τη δημιουργία εικόνων τεχνητής νοημοσύνης. Για παράδειγμα, είναι δυνατόν να δούμε ότι ένα τρακτέρ αναμειγνύεται με σωρούς από άχυρα, όπως επισημαίνεται στην παρακάτω εικόνα:

Στιγμιότυπα οθόνης που αναδεικνύουν τις λεπτομέρειες της εικόνας AI που δημοσιεύτηκε από την ifonly.ai. Τα κόκκινα τετράγωνα και οι γραμμές προστέθηκαν από την AFP. Λήψη εικόνων: 5/2/2024

Οι αγρότες δεν είχαν φτάσει στο κέντρο του Παρισιού καθ’ όλη τη διάρκεια του κινήματος. Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών είχε δώσει οδηγίες στην αστυνομία και τη χωροφυλακή να επιτρέψουν τα μπλόκα και τις δράσεις των αγροτών στους δρόμους, αρκεί τα τρακτέρ να μην εισέρχονταν στις μεγάλες πόλεις της Γαλλίας ή να μην μπλοκάρουν τη Ρουνγκίς, την κύρια χονδρική αγορά του Παρισιού που βρίσκεται στα νότια προάστια της γαλλικής πρωτεύουσας.

Στις 31 Ιανουαρίου, η γαλλική αστυνομία συνέλαβε 79 άτομα αφού διαδηλωτές εισέβαλαν σε μια αποθήκη στην αγορά της Ρουνγκίς, προκαλώντας ζημιές. Η Ρουνγκίς απέχει 18 χιλιόμετρα από τον Πύργο του Άιφελ. Οι 79 αγρότες αφέθηκαν ελεύθεροι από την αστυνομία την επόμενη ημέρα, ενώ η αστυνομική έρευνα για το περιστατικό συνεχίζεται.

Το AFP δεν μπόρεσε να βρει αναφορές για την άφιξη αγροτών στο κέντρο του Παρισιού. Οι περισσότεροι αποκλεισμένοι δρόμοι βρίσκονταν γύρω από τη γαλλική πρωτεύουσα, όπως φαίνεται σε αυτόν τον χάρτη του AFP, που δείχνει την κατάσταση την 1η Φεβρουαρίου 2024:

Το AFP έχει ήδη επαληθεύσει ψευδείς πληροφορίες σχετικά με τις διαμαρτυρίες των αγροτών σε όλη την Ευρώπη, όπως αυτό το βίντεο που υποτίθεται ότι δείχνει τανκς να πηγαίνουν να υποστηρίξουν τους αγρότες στη Γερμανία, ή αυτό το βίντεο που υποτίθεται ότι δείχνει μια διαδήλωση υπέρ των αγροτών στο Βερολίνο.

Fact Checker Logo

Έλεγχος γεγονότων, Τεχνολογία

Συγγραφέας: Théophile BLOUDANIS / AFP Ελλάδα

Αρχικά δημοσιεύτηκε εδώ.