Λίγες ώρες μετά τον ισχυρό σεισμό που σκότωσε περισσότερους από 5.000 ανθρώπους στα σύνορα Τουρκίας και Συρίας, η φωτογραφία ενός σκύλου δίπλα σε ένα χέρι που αναδύθηκε από τα ερείπια κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε όλο τον κόσμο. Όμως η φωτογραφία δεν έχει καμία σχέση με την καταστροφή- πρόκειται για μια εικόνα αρχείου που έχει χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν σε λάθος πλαίσιο.
«Τουρκία πριν λίγες ώρες. Ο πιο πιστός φίλος του ανθρώπου…», γράφει μια ανάρτηση στο Facebook στις 6 Φεβρουαρίου 2023 η οποία κοινοποιήθηκε λιγότερο από 24 ώρες μετά το σεισμό. Η ανάρτηση περιλαμβάνει τη φωτογραφία ενός σκύλου κοντά σε ένα άτομο που βρίσκεται εμφανώς κάτω από τα χαλάσματα. Η ίδια εικόνα κοινοποιήθηκε στα βουλγαρικά, τα ισπανικά και τα αγγλικά. Ορισμένοι από τους ισχυρισμούς ανέφεραν ότι πρόκειται για σκύλο διάσωσης.
Μια αναζήτηση για την ίδια φωτογραφία στο Google οδήγησε σε αυτή τη φωτογραφία , που δημοσιεύθηκε από τη βάση δεδομένων φωτογραφιών Alamy το 2018.
Είναι ένα παράδειγμα της βιασύνης των αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά από μεγάλα παγκόσμια γεγονότα που κοινοποιούν εντελώς άσχετες εικόνες. Παραπλανούν τους ανθρώπους σχετικά με το τι συμβαίνει επί τόπου. Σε αυτή την περίπτωση, μια γρήγορη διαδικτυακή αναζήτηση μπορεί να επαληθεύσει τη συνάφεια της εικόνας.
Στιγμιότυπο της παραπλανητικής ανάρτησης στο Facebook. Λήψη εικόνας: 07/02/2023 – AFP
Φωτογραφία αρχείου
Μέσω της αντίστροφης αναζήτησης εικόνας που οδήγησε στη βάση δεδομένων Alamy, βλέπουμε ότι η φωτογραφία τραβήχτηκε στις 18 Οκτωβρίου 2018. Έχει λεζάντα «Σκύλος ψάχνει για τραυματίες σε ερείπια μετά από σεισμό» και αποδίδεται στον Τσέχο φωτογράφο Γιάροσλαβ Νόσκα. Ακολουθεί μια σύγκριση δίπλα-δίπλα.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία με το AFP στις 7 Φεβρουαρίου 2023, ο Νόσκα επιβεβαίωσε ότι τράβηξε τη φωτογραφία πριν από αρκετά χρόνια και ότι η σκηνή ήταν στημένη.
Το Alamy είναι ουσιαστικά μια βιβλιοθήκη φωτογραφιών για διάφορα επαγγέλματα. Η ίδια φωτογραφία είναι διαθέσιμη σε άλλες εμπορικές βάσεις δεδομένων αποθεμάτων εικόνων Shutterstock και Bigstock. Πιστώνεται επίσης στον Noska Photo στην Τσεχική Δημοκρατία. Στο Shutterstock, η εικόνα είναι μία από τις πολλές σε μια συλλογή με το όνομα «Dog rescue», η οποία ενημερώθηκε τελευταία φορά στις 3 Ιανουαρίου 2019.
Η ίδια εικόνα χρησιμοποιήθηκε επίσης ψευδώς μετά τον σεισμό που έπληξε την πόλη Σμύρνη στην Τουρκία στις 30 Οκτωβρίου 2020, όπως ανέφερε το AFP εδώ.
Καταστροφικός σεισμός
Ο τελευταίος σεισμός συγκλόνισε τη νοτιοανατολική Τουρκία και τη Συρία τις πρώτες πρωινές ώρες της 6ης Φεβρουαρίου. Μέχρι την επόμενη ημέρα, ο αριθμός των νεκρών είχε ανέλθει σε 5.000.
Δημοσιογράφος του AFP στη νοτιοανατολική τουρκική πόλη Σανλιούρφα ανέφερε ότι οι επιζώντες έδιναν μάχη με το δριμύ ψύχος και την πείνα μετά τον σεισμό, τον μεγαλύτερο στη χώρα εδώ και σχεδόν 100 χρόνια. Έως και 23 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να πληγούν, δήλωσε ο Παγκόσμιος οργανισμός υγείας (ΠΟΥ) στις 7 Φεβρουαρίου.
Η Ελλάδα στέλνει εξειδικευμένο κλιμάκιο
Λίγες ώρες μετά τον σεισμό, η Ελλάδα έστειλε εξειδικευμένο κλιμάκιο πυροσβεστών της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) καθώς και υγεινονομική και ανθρωπιστική βοήθεια συνοδευόμενη από τον πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικής προστασίας, Ευθύμιο Λέκκα, προκειμένου να βοηθήσει στην επιχείρηση διάσωσης.
Στο αεροδρόμιο Ελευσίνας
H αποστολή έτοιμη για αναχώρηση για παροχή βοήθειας στους σεισμόπληκτους #Τουρκία
Συνδράμουμε με κάθε τρόπο στις προσπάθειες αντιμετώπισης συνεπειών του καταστροφικού σεισμού με στόχο να σωθούν ζωές
https://t.co/kvfj8oHcQE@GreeceInTurkiyepic.twitter.com/klK6ckt2cJ— Χρήστος Στυλιανίδης – Christos Stylianides (@StylianidesEU)
February 6, 2023
Ενημέρωση φωτογραφίας