Ψευδή στοιχεία για το ποσοστό των μεταναστών μαθητών στα σχολεία της Κύπρου

Ισχυρισμός

“Σχεδόν το 50% των μαθητών στη Λευκωσία είναι αλλοδαποί”.

Συμπέρασμα

Δεν ισχύει ότι το 50% των μαθητών στη Λευκωσία ή σε άλλη επαρχία της Λεμεσού είναι αλλοδαποί, σε καμία βαθμίδα της εκπαίδευσης. Το ποσοστό αυτό φτάνει σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας περίπου στο 20%. Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν αφορούν συγκεκριμένα σχολεία με υψηλό ποσοστό μεταναστών και ο τίτλος του άρθρου είναι ψευδή.

Τι ισχύει

Σε άρθρο του Sigmalive εμφανίζεται ο παραπλανητικός τίτλος: “Σχεδόν το 50% των μαθητών στη Λευκωσία είναι αλλοδαποί”. Το άρθρο ξεκινά με τον εξής τρόπο:

Σύμφωνα με την σχολική εφορεία Λευκωσίας, έγινε έρευνα για το πόσα αλλοδαπά και πόσα Κύπρια παιδιά φοιτούν σε κάθε νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο της Λευκωσίας. Συγκεκριμένα, γίνεται μία σύγκριση μεταξύ του περασμένου Μαρτίου και της νέας σχολικής χρονιάς. Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της σχολικής εφορείας, τα στοιχεία συλλέχθηκαν μετά από λήψη άδειας των σχολείων, ενώ τόνισε ότι τα παιδιά από μικτά ζευγάρια θεωρούνται Κύπριοι. Οι βουλευτές εξέφρασαν τις ανησυχίες τους αφού σύμφωνα με τα ευρύματα της έρευνας το 49,5% των παιδιών που φοιτούν στα σχολεία της Λευκωσίας είναι αλλοδαποί, ενώ σύμφωνα με καταγγελίες που ακούστηκαν στη Βουλή, σε μικτές σχολικές αίθουσες λόγω του ότι παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία δεν γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα, δεν γίνεται σωστά το μάθημα.”

Ο ισχυρισμός προβλήθηκε και στην Ελλάδα από το pentapostagma.gr.

Αναφέρθηκε επίσης και στη σελίδα του κόμματος Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (ΕΛΑΜ), καθώς και από τον βουλευτή Αμμόχωστου, Λίνο Παπαγιάννη.

Σχεδόν το 50% των μαθητών στη Λευκωσία είναι αλλοδαποί – Δεν είναι διαχειρίσιμο το Δημογραφικό

Στο άρθρο του Sigmalive παρουσιάζονται τα στοιχεία που έδωσε η Σχολική Εφορεία Λευκωσίας σχετικά με τη σύσταση του μαθητικού πληθυσμού της Λευκωσίας σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, κάνοντας μία σύγκριση με την περσινή χρονιά. Η εφημερίδα Φιλελεύθερος παρουσίασε διαφορετικούς αριθμούς διαψεύδοντας το Sigmalive, με τη Σχολική Εφορεία να επιμένει στην αρχική της θέση.

Έχουμε επικοινωνήσει με τις Διευθύνσεις Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης και έχουμε στη διάθεσή μας τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ) σε σχέση με τη σύσταση του μαθητικού πληθυσμού στις διάφορες επαρχίες. Τα στοιχεία που παρουσιάζονται στο άρθρο του Sigmalive είναι αποσπασματικά και ανακριβή, με αποτέλεσμα να δίνουν τη λάθος εικόνα για το τι συμβαίνει στα σχολεία της Λευκωσίας. Πάμε να δούμε τα στοιχεία για την κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης ξεχωριστά.

Προδημοτική εκπαίδευση (νηπιαγωγεία)

Σύμφωνα με δημοσίευση του Sigmalive, όσον αφορά την προδημοτική εκπαίδευση, τα στατιστικά για την τρέχουσα σχολική χρονιά βασίζονται πάνω στα εξής νηπιαγωγεία:

  • Άγιοι Ομολογητές (21 μαθητές, εκ των οποίων 21 αλλοδαποί)
  • Ελένειον (46 μαθητές, 34 αλλοδαποί)
  • Κοινωνική Μέριμνα (62 μαθητές, 28 αλλοδαποί)
  • Καϊμακλί Γ (75 μαθητές, 58 αλλοδαποί)
  • Άγιος Ανδρέας (48 μαθητές, 7 αλλοδαποί)
  • Φανερωμένη (20 μαθητές, 20 αλλοδαποί)
  • Άγιος Κασσιανός (11 μαθητές, 6 αλλοδαποί)
  • Παιδομάνα (10 μαθητές, 4 αλλοδαποί)
  • Δημόσιο-Κοινοτικό Νηπιαγωγείο Καϊμακλίου (99 μαθητές, 56 αλλοδαποί)
  • ΜΑΝΑ (87 μαθητές, 76 αλλοδαποί)
  • Α’ Παλλουριώτισσα (25 μαθητές, 19 αλλοδαποί)
  • Β’ Παλλουριώτισσα (42 μαθητές, 31 αλλοδαποί)
  • ΠΑΣΥΔΥ (20 μαθητές, 0 αλλοδαποί)

Συνολικά, τα πιο πάνω στοιχεία βασίζονται σε ένα σύνολο 566 μαθητών προδημοτικής εκπαίδευσης, εκ των οποίων 360 (δηλαδή 63.6%) παρουσιάζονται να είναι αλλοδαποί. Ωστόσο, βάσει των στοιχείων που παρείχε στην ομάδα μας το ΥΠΠΑΝ, ο συνολικός αριθμός μαθητών στην προδημοτική εκπαίδευση για την τρέχουσα σχολική χρονιά ανέρχεται στους 4480 μαθητές. Με άλλα λόγια, ο παραπάνω ισχυρισμός βασίζεται σε ποσοστό μικρότερο του 15% των μαθητών προδημοτικής στην Κύπρο.

Αναλύοντας τα δεδομένα του ΥΠΠΑΝ, βλέπουμε ότι το πραγματικό ποσοστό αλλοδαπών σε προδημοτική εκπαίδευση στην επαρχία Λευκωσίας ανέρχεται μόλις στο 24.6%, δηλαδή δύο φορές πιο χαμηλό από ότι αφήνουν να εννοηθεί τα δεδομένα που παρουσιάζονται στο άρθρο του Sigmalive από τη Σχολική Εφορεία Λευκωσίας.

Δημοτική εκπαίδευση

Οι ισχυρισμοί για τα ποσοστά αλλοδαπών στη δημοτική εκπαίδευση, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται στο Sigmalive,  βασίζονται στα εξής δημοτικά σχολεία:

  • Καϊμακλί Β’ (97 μαθητές, 28 αλλοδαποί)
  • Καϊμακλί Α’ (116 μαθητές, 34 αλλοδαποί)
  • Άγιος Ανδρέας ΚΑ (119 μαθητές, 15 αλλοδαποί)
  • Άγιος Ανδρέας ΚΒ (118 μαθητές, 16 αλλοδαποί)
  • Άγιοι Ομολογητές ΚΑ (77 μαθητές, 51 αλλοδαποί)
  • Άγιοι Ομολογητές ΚΒ (94 μαθητές, 45 αλλοδαποί)
  • Καϊμακλί Γ’ ΚΑ (173 μαθητές, 95 αλλοδαποί)
  • Καϊμακλί Γ’ ΚΒ (217 μαθητές, 147 αλλοδαποί)
  • Λυκαβηττός ΚΒ (103 μαθητές, 49 αλλοδαποί)
  • Λυκαβηττός ΚΑ (95 μαθητές, 35 αλλοδαποί)
  • Παλουριώτισσα Β’ ΚΑ (75 μαθητές, 46 αλλοδαποί)
  • Παλουριώτισσα Β’ ΚΒ (85 μαθητές, 48 αλλοδαποί)
  • Ακρόπολη ΚΑ (82 μαθητές, 54 αλλοδαποί)
  • Ακρόπολη ΚΒ (84 μαθητές, 36 αλλοδαποί)
  • Παλουριώτισσα Α’ ΚΑ (93 μαθητές, 60 αλλοδαποί)
  • Παλουριώτισσα Α’ ΚΒ (101 μαθητές, 53 αλλοδαποί)
  • Παλουριώτισσα Γ’ (174 μαθητές, 60 αλλοδαποί)
  • ‘Αγιος Αντώνιος (151 μαθητές, 137 αλλοδαποί)
  • Άγιος Κασσιανός (51 μαθητές, 19 αλλοδαποί)
  • Ελένειον (96 μαθητές, 81 αλλοδαποί)

Συνοπτικά, τα παραπάνω δεδομένα βασίζονται σε ένα σύνολο 2201 μαθητών, εκ των οποίων 1109 (δηλαδή 50.4%) παρουσιάζονται να είναι αλλοδαποί. Ωστόσο, βάσει των δεδομένων που μας έχουν σταλεί από το ΥΠΠΑΝ, ο συνολικός αριθμός μαθητών στη δημοτική εκπαίδευση την τρέχουσα σχολική χρονιά στην επαρχία Λευκωσίας ανέρχεται στους 18585. Αυτό σημαίνει ότι ο παραπάνω ισχυρισμός βασίζεται μόνο στο 11.8% του συνόλου των μαθητών. Στην πραγματικότητα, όπως φαίνεται και από την γραφική παράσταση πιο κάτω, το πραγματικό ποσοστό αλλοδαπών που φοιτούν στη δημοτική εκπαίδευση στην επαρχία Λευκωσίας είναι μόλις 16.2%, δηλαδή περίπου τρεις φορές πιο χαμηλό από ότι αφήνει να εννοηθεί η Σχολική Εφορεία.

Δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Οι ισχυρισμοί για τα ποσοστά αλλοδαπών στη Μέση Εκπαίδευση, όπως παρουσιάζονται στο άρθρο του Sigmalive, βασίζονται στα εξής γυμνάσια:

  • Γυμνάσιο Διανέλλου και Θεοδότου (277 μαθητές, 109 αλλοδαποί)
  • Γυμνάσιο Παλουριώτισσας (398 μαθητές, 231 αλλοδαποί)
  • Γυμνάσιο Ακροπόλεως (366 μαθητές, 76 αλλοδαποί)
  • Παγκύπριο Γυμνάσιο (622 μαθητές, 128 αλλοδαποί)

Στο σύνολο, αυτά τα δεδομένα παρουσιάζουν 1663 μαθητές, εκ των οποίων 544 (δηλαδή 32.7%) είναι αλλοδαποί. Τα δεδομένα που έχουν παραχωρηθεί στην ομάδα μας από το YPPAN όσον αφορά τη Μέση Εκπαίδευση δεν περιέχουν δεδομένα σε απόλυτους αριθμούς. Ωστόσο, βάσει των επίσημων δεδομένων, το 83.5% των μαθητών δημοσίων γυμνασίων στην επαρχία Λευκωσίας είναι Κύπριοι υπήκοοι. Από το εναπομείναν 16.5%, 8.7% είναι Ευρωπαίοι υπήκοοι και το υπόλοιπο 7.8% είναι υπήκοοι τρίτων χωρών.

Όσον αφορά τα λύκεια, τα δεδομένα από το άρθρο το Sigmalive αφορούν δύο μόνο σχολεία και έχουν ως εξής:

  • Λύκειο Παλουριώτισσας (310 μαθητές, 121 αλλοδαποί)
  • Λύκειο Ακροπόλεως (354 μαθητές, 107 αλλοδαποί)

Στο σύνολο, τα παραπάνω δεδομένα παρουσιάζουν 664 μαθητές, εκ των οποίων 228 (δηλαδή 34.3%) είναι αλλοδαποί. Τα δεδομένα του ΥΠΠΑΝ που μας έχουν αποσταλεί, ωστόσο, παρουσιάζουν μια διαφορετική εικόνα: 86.6% των μαθητών σε δημόσια λύκεια στην επαρχία Λευκωσίας είναι Κύπριοι υπήκοοι. Μόλις το 7.7% είναι Ευρωπαίοι υπήκοοι, και το υπόλοιπο 5.7% είναι υπήκοοι τρίτων χωρών.

Παραπλάνηση σε δύο μέτωπα

Είναι ξεκάθαρο από τους επίσημους συνολικούς αριθμούς του ΥΠΠΑΝ για τη σύσταση του μαθητικού πληθυσμού στη Δημοτική και τη Μέση Εκπαίδευση, ότι ο ισχυρισμός που θέλει το 49.5% των παιδιών στα σχολεία της Λευκωσίας να είναι αλλοδαποί δεν ευσταθεί. Αυτό ισχύει και αν αναλύσουμε τα δεδομένα της ίδιας της Σχολικής Εφορείας που παραθέτηκαν παραπάνω.

Σε νηπιαγωγεία υπάρχουν αλλοδαποί σε ποσοστό 63.6%, στα δημοτικά 50.4%, και στη Μέση Εκπαίδευση 33.2% (Γυμνάσια και Λύκεια μαζί). Διαιρώντας αυτά τα 3 ποσοστά δια 3, έχουμε ένα μέσο όρο της τάξης του 49.07% – αρκετά κοντά στο ποσοστό 49.5% που αναφέρεται στο άρθρο του Sigmalive. Ωστόσο, αυτός ο υπολογισμός αγνοεί το γεγονός ότι τα νηπιαγωγεία, όπου εμφανίζεται το μεγαλύτερο ποσοστό αλλοδαπών βάσει των δεδομένων της Σχολικής Εφορείας, έχουν το μικρότερο απόλυτο αριθμό μαθητών (566). Από την άλλη, τα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης, που έχουν το μικρότερο ποσοστό αλλοδαπών, έχουν τον μεγαλύτερο απόλυτο αριθμό (2327) μαθητών. Εάν λάβουμε υπόψη τους απόλυτους αριθμούς (δηλαδή, 360 + 1109 + 772 διά 566 + 2201 + 2327), το ποσοστό πέφτει στο 43.01%. Επομένως, η παραπληροφόρηση δεν αφορά μόνο την επιλεκτική συγκέντρωση σε σχολεία με υψηλά ποσοστά αλλοδαπών, αλλά και τον ίδιο τον τρόπο με τον οποίο έγιναν οι υπολογισμοί των ποσοστών, ο οποίος είναι λανθασμένος γιατί αγνοούνται οι αναλογίες των σχολείων στο σύνολο.

Συμπέρασμα

Είναι προφανές από τα επίσημα στοιχεία του ΥΠΠΑΝ ότι οι ισχυρισμοί της Σχολικής Εφορείας Λευκωσίας, καθώς και ο τρόπος που παρουσιάζονται τα στοιχεία στο άρθρο του Sigmalive είναι παραπλανητικά και ανακριβή. Τα πραγματικά ποσοστά αλλοδαπών μαθητών σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, τόσο ανά επαρχία, όσο και παγκύπρια, είναι πολύ χαμηλότερα και φτάνουν γύρω στο 20% περίπου. O ισχυρισμός για ποσοστό αλλοδαπών μαθητών της τάξης του 50% στη Λευκωσία δεν ισχύει και συνιστά παραπληροφόρηση.

Αλέξανδρος Ευστρατίου για Ερευνητική Μονάδα Κοινωνικής Πληροφορικής Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, σε συνεργασία με Fact-Check Cyprus.

Έλεγχος γεγονότων

Συγγραφέας: Αλέξανδρος Ευστρατίου. Συντακτική επιμέλεια, Δρ. Λουκία Ταξιτάρη. Ερευνητική Μονάδα Κοινωνικής Πληροφορικής Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, σε συνεργασία με Fact – Check Cyprus

Αρχικά δημοσιεύτηκε εδώ.