Ρωσική προπαγάνδα: Παραπληροφόρηση για την παρουσία Αμερικανών στρατιωτών στη Μολδαβία

ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ: Αμερικανοί στρατιώτες στην Μολδαβία; Ειναι η Μολδαβία στο ΝΑΤΟ ;

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Δεν πρόκειται για στρατιώτες του ΝΑΤΟ, αλλά στρατιώτες της Εθνοφρουράς της Βόρειας Καρολίνας (ΗΠΑ) που ασκούνται συχνά με Μολδαβούς συναδέλφους τους με βάση συμφωνία που υπογράφτηκε το 1999. Η παρουσία τους δεν σχετίζεται με τις τρέχουσες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Ο ισχυρισμός εμφανίστηκε με παραπλανητικό τρόπο σε ανάρτηση του δημοσιογράφου Θανάση Αυγερινού, ανταποκριτή στη Μόσχα για ελληνικά και κυπριακά ΜΜΕ και στον λογαριασμό του αρχηγού της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου, δίνοντας την εντύπωση πως το ΝΑΤΟ έχει παρουσία στη Μολδαβία.

Τι ισχύει

Η Μολδαβία, γνωστή και ως Δημοκρατία της Μολδαβίας, είναι περίκλειστη χώρα της Ανατολικής Ευρώπης που βρίσκεται ανάμεσα στη Ρουμανία από τα δυτικά και την Ουκρανία από τα ανατολικά. Τα σύνορά της με τη Ρουμανία οριοθετούνται από τον ρου των ποταμών Προύθου και κάτω Δούναβη. Υπήρξε κάποτε μέρος της Σοβιετικής Ένωσης από το 1945 έως το 1991 ως Μολδαβική Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία. Ανακήρυξε την ανεξαρτησία της στις 27 Αυγούστου του 1991.

Η Υπερδνειστερία (που σημαίνει “πέρα από τον ποταμό Δνείστερο“) με έκταση 4.163 τετραγωνικών χιλιομέτρων και πληθυσμό 553.000 κατοίκων, βρίσκεται μεταξύ Ουκρανίας και Μολδαβίας. Η Υπερδνειστεριακή Δημοκρατία κήρυξε την de facto ανεξαρτησία της από τη Μολδαβία στις 2 Σεπτεμβρίου 1990, με τη βοήθεια ρωσικών στρατευμάτων (14ης Ρωσικής -πρώην Σοβιετικής- Στρατιάς) και Ρώσων, Ουκρανών και Κοζάκων εθελοντών, κατά τον σύντομο εμφύλιο πόλεμο. Δεν έχει αναγνωριστεί ως ανεξάρτητο κράτος από τη διεθνή κοινότητα, ούτε καν τη Ρωσία, και επίσημα θεωρείται έδαφος της Μολδαβίας.

Η παρουσία ρωσικών στρατευμάτων στην Υπερδνειστερία (περί τους 1.500 στρατιώτες) εμποδίζει τη Μολδαβία να ελέγξει πλήρως τα σύνορά της και θα μπορούσαν να προκαλέσουν αποσταθεροποίηση στην περιοχή. Η Ρωσία θεωρεί πως ανήκει στη σφαίρα επιρροής της και ελέγχει πλήρως την κυβέρνηση. Παρέχει δωρεάν φυσικό αέριο και άλλες οικονομικές διευκολύνσεις.

Η Ρωσία κατηγορεί τακτικά και επανειλημμένα την Ουκρανία ότι σχεδιάζει να εισβάλει στην μολδαβική αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας, όπως για παράδειγμα με μια προβοκατόρικη επιχείρηση από δήθεν “ρωσικές δυνάμεις”, για να δικαιολογήσει μια εισβολή στα εδάφη της. Κατηγορεί επίσης τη Μολδαβία πως επιχειρεί να θέσει υπό στρατιωτικό έλεγχο την Υπερδνειστερία με τη βοήθεια Δυτικών δυνάμεων. Συνεπώς, σύμφωνα με το ρωσικό αφήγημα, η Υπερδνειστερία κινδυνεύει να καταληφθεί από ανατολικά ή δυτικά, κατ’ επιταγή των ΗΠΑ ή του ΝΑΤΟ, από την Ουκρανία ή τη Ρουμανία.

Η Μολδαβία έχει στραφεί στη Δύση για στήριξη εναντίον της Ρωσικής απειλής, ιδιαίτερα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ενώ κατηγορεί ευθέως τη Μόσχα πως επιχειρεί να την αποσταθεροποιήσει. Η Μολδαβία δεν έχει ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Στα πλαίσια του Συντάγματος της, διατηρεί αυστηρή στάση ουδετερότητας.

Η Μολδαβία έχει πολλές φορές στο παρελθόν συμμετάσχει σε στρατιωτικά γυμνάσια με άλλες χώρες, ορισμένες από τις οποίες είναι μέλη του ΝΑΤΟ. Η πιο πρόσφατη είναι η άσκηση “JCET-2024” (Joint Combined Exchange Training), που ξεκίνησε την 1η Απριλίου και θα ολοκληρωθεί στις 19 Απριλίου 2024. Συμμετέχουν ομάδες ειδικών δυνάμεων από τη Μολδαβία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρουμανία. Η Μολδαβία συμμετέχει στις ασκήσεις JCET συνεχόμενα από το 2009. Η συγκεκριμένη άσκηση, δεν αφορά το ΝΑΤΟ και το ΝΑΤΟ δεν συμμετέχει επίσημα ή ανεπίσημα σε αυτή.

Το εξεταζόμενο βίντεο

Το υπό εξέταση βίντεο κυκλοφορεί στο διαδίκτυο εδώ και τουλάχιστον 6 μήνες. Δηλαδή δεν είναι επίκαιρο. Το παρακάτω στιγμιότυπο εικόνας από το ίδιο βίντεο έχει ημερομηνία 20 Σεπτεμβρίου 2023.

Η επιγραφή αναφέρει πως ένας αγρότης στη Μολδαβία ανακάλυψε έναν στρατιώτη του ΝΑΤΟ στον κήπο του και του φώναξε “Γύρνα πίσω στην Αμερική!”.

Το βίντεο όμως, αν και παλιό, άρχισε να χρησιμοποιείται ξανά τις τελευταίες ημέρες με προπαγανδιστικούς σκοπούς μέσω λογαριασμών στα ΜΚΔ που διακινούν φιλορωσικό περιεχόμενο. Είχε ήδη παρουσιαστεί ως τέτοιο από ελεγχόμενα από το Κρεμλίνο ΜΜΕ, αλλά και λογαριασμούς στα ΜΚΔ και τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Στις 10 με 26 Σεπτεμβρίου 2023, έλαβε χώρα στη Μολδαβία η άσκηση Rapid Trident 23, με συμμετοχή στρατευμάτων από Ρουμανία και ΗΠΑ. Όπως έχει αναφερθεί σε σχετικές ανακοινώσεις:

Η Rapid Trident έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει τη διαλειτουργικότητα και την ετοιμότητα μεταξύ των ΗΠΑ και της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, μέσω της κατάρτισης στις επιχειρήσεις διατήρησης της ειρήνης και σταθερότητας, ενώ εφαρμόζει το U.S. State Partnership Program των ΗΠΑ (σ.σ. πρόγραμμα συνεκπαίδευσης μονάδων της Εθνοφρουράς των ΗΠΑ με χώρες του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας) με την Εθνοφρουρά της Βόρειας Καρολίνας.

Το πρόγραμμα εκτελείται υπό την αιγίδα του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας από το 1992 και η Μολδαβία συμμετέχει σε αυτό από το 1996 (επίσημα το 1999), έχοντας “αδελφοποιηθεί” με την Εθνοφρουρά της Βόρειας Καρολίνας, όπως φαίνεται στον παρακάτω χάρτη:

Γίνεται σαφές από τον παραπάνω χάρτη ότι αμερικανικά στρατεύματα, στα πλαίσια του U.S. State Partnership Program, εκτελούν συχνά συνεκπαιδεύσεις με δεκάδες χώρες, με τις περισσότερες να μην είναι μέλη του ΝΑΤΟ.

Παρατηρώντας προσεκτικά το βίντεο μπορούμε να δούμε το επίρραμα χαμηλής ορατότητας στη στολή του Αμερικανού στρατιώτη. Δεξιά, βλέπουμε το σήμα της μονάδας που ανήκει, δηλαδή της Ομάδας Μάχης της 30ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας της Εθνοφρουράς της Βόρειας Καρολίνας. Δεξιά στην εικόνα, βλέπουμε το λογότυπο της συγκεκριμένης μονάδας:

Συμπέρασμα

Δεν πρόκειται για στρατιώτες του ΝΑΤΟ, αλλά στρατιώτες της Εθνοφρουράς της Βόρειας Καρολίνας που ασκούνται συχνά με Μολδαβούς συναδέλφους τους με βάση συμφωνία που υπογράφτηκε το 1999. Η παρουσία τους δεν σχετίζεται με τις τρέχουσες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Έλεγχος γεγονότων, Ουκρανία

Συγγραφέας: Θάνος Σιτίστας εξωτερικός ερευνητικός συνεργάτης SCRC CUT / Fact-Check Cyprus

Αρχικά δημοσιεύτηκε εδώ.