Ο Τζαβέντ Ασλάμ, ηγετικό μέλος της πακιστανικής κοινότητας της Ελλάδας, δεν είναι υποψήφιος στις εθνικές εκλογές - Featured image

Ο Τζαβέντ Ασλάμ, ηγετικό μέλος της πακιστανικής κοινότητας της Ελλάδας, δεν είναι υποψήφιος στις εθνικές εκλογές

Ο Τζαβέντ Ασλάμ Αράιν, ηγετική φιγούρα της πακιστανικής κοινότητας στην Ελλάδα, δεν είναι υποψήφιος στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, σε αντίθεση με όσα υποστηρίζουν ψευδείς ισχυρισμοί που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο Ασλάμ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δήλωσαν στο AFP ότι δεν είναι υποψήφιος με το κόμμα στις εκλογές στη δυτική Αθήνα, όπως υποστηρίζεται σε αρκετές αναρτήσεις στο διαδίκτυο. Τόσο ο Ασλάμ, όσο και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, επισήμαναν ότι δεν έχει καν το δικαίωμα του εκλέγεσθαι καθώς δεν έχει την ελληνική ιθαγένεια. Ο Ασλάμ ζει στην Ελλάδα από το 1996 και έλαβε άσυλο το 2021 ως πολιτικός πρόσφυγας.

Πολλοί χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης κοινοποίησαν μια φωτογραφία του Ασλάμ, ηγέτη της οργάνωσης της πακιστανικής κοινότητας Ελλάδας «Η Ενότητα», με τον ισχυρισμό ότι κατεβαίνει υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στον δυτικό τομέα της Αθήνας. «Αυτή θα είναι η επόμενη Βουλή, γεμάτη αλλοδαπούς που ουδεμία σχέση έχουν με τα συμφέροντα της Ελλάδος και των Ελλήνων» αναφέρει η περιγραφή μιας ανάρτησης στο Facebook που δημοσιεύτηκε στις 7 Μαΐου.

Παρόμοιες αναρτήσεις εμφανίστηκαν στο Facebook (εδώ, εδώ, εδώ, εδώ) και το Twitter.

Οι ψευδείς αναρτήσεις παρουσιάζουν μια σύνθεση στην οποία εμφανίζεται μια φωτογραφία του Ασλάμ σε πράσινο φόντο, με το όνομά του στην κορυφή και τον υπότιτλο «Ανθρωπιά, συνέπεια, αφοσίωση». Η εικόνα τον παρουσιάζει ως «Υποψήφιο Βουλευτή Δυτικού Τομέα Αθηνών» και παραθέτει το λογότυπο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, μαζί με μια λίστα από τις περιοχές που υπάγονται στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια.

Η εικόνα μιμείται το ύφος του διαφημιστικού υλικού υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που κυκλοφορεί ενόψει των εκλογών (για παράδειγμα εδώ και εδώ), όπου χρησιμοποιείται επίσης λευκή γραμματοσειρά σε πράσινο φόντο και μια φωτογραφία του υποψηφίου.

Μια ανάρτηση με τον ψευδή ισχυρισμό στο Facebook. Λήψη εικόνας: 11/05/2023

Ο ψευδής ισχυρισμός σχετικά με την υποτιθέμενη υποψηφιότητα του Ασλάμ έχει κοινοποιηθεί περισσότερες από 200 φορές συνολικά.

Ο Τζαβέντ Ασλάμ δεν μπορεί να είναι υποψήφιος στις ελληνικές εκλογές

Σε τηλεφωνική συνομιλία με το AFP στις 9 Μαΐου, ο Τζαβέντ Ασλάμ αρνήθηκε ότι είναι υποψήφιος στις εκλογές. «Δεν έχω την ελληνική ιθαγένεια, επομένως δεν μπορώ να συμμετέχω στις εκλογές. Κάποιος ήθελε να το πει αυτό και το έκανε. Ακόμη και η αστυνομία με ρώτησε αν κατεβαίνω υποψήφιος», δήλωσε.

Ο ισχυρισμός διαψεύσθηκε επίσης από τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του AFP με γραπτό μήνυμα (SMS), ο Δημήτρης Μάντζος δήλωσε «Επιβεβαιώνω ότι πρόκειται για χονδροειδές ψεύδος. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος δεν έχει καν την ελληνική ιθαγένεια, πώς θα μπορούσε να είναι υποψήφιος;».

Σύμφωνα με το άρθρο 55 του Συντάγματος, δικαίωμα εκλογής στο βουλευτικό αξίωμα έχουν οι Έλληνες πολίτες που έχουν συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας τους κατά την ημέρα των εκλογών και έχουν δικαίωμα ψήφου στις εκλογές.

Το όνομα του Ασλάμ δεν εμφανίζεται σε κανένα ψηφοδέλτιο κόμματος οποιασδήποτε εκλογικής περιφέρειας για τις επερχόμενες εκλογές της 21ης Μαΐου, όπως αυτά ανακοινώθηκαν επίσημα από τον Άρειο Πάγο (αρχειοθετημένο εδώ) στις 2 Μαΐου.

Ο Ασλάμ δεν ανήκει επισήμως σε κάποιο πολιτικό κόμμα, όμως πρόσφατα εμφανίστηκε σε εκδήλωση που διοργάνωσε το αντικαπιταλιστικό αριστερό κόμμα ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α ενόψει των εκλογών.

Έχει επίσης συμμετάσχει σε διάφορες πολιτικές κινητοποιήσεις στην Αθήνα και εμφανίστηκε ως μάρτυρας το 2017 στην πολύκροτη δίκη της νεοναζιστικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής.

Μέλη της οργάνωσης της πακιστανικής κοινότητας Ελλάδος «Η ΕΝΟΤΗΤΑ» διαμαρτύρονται στις 18 Ιανουαρίου 2014 στην Αθήνα, ζητώντας δικαιοσύνη για τη δολοφονία του 27χρονου Πακιστανού εργαζόμενου Σαχζάντ Λουκμάν, ο οποίος μαχαιρώθηκε θανατηφόρα από μέλη της νεοναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής. – LOUISA GOULIAMAKI / AFP

Η νομική κατάσταση του Ασλάμ

Σε διάφορες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υποστηρίζεται ότι ο Τζαβέντ Ασλάμ καταζητείται από τις πακιστανικές, ινδικές, ευρωπαϊκές και διεθνείς αρχές.

Η πρεσβεία του Πακιστάν στην Ελλάδα διατηρεί ένα έγγραφο της Interpol από το 2015 για τον Τζαβέντ Ασλάμ στην ιστοσελίδα της όπου αναφέρονται οι πλέον καταζητούμενοι. Όμως, έπειτα από αναζήτηση του AFP στη βάση δεδομένων της Interpol με το όνομά του (συμπεριλαμβανομένης πιθανής εναλλακτικής ορθογραφίας), δεν εμφανιζόταν στις ενεργές κόκκινες ειδοποιήσεις στις 15 Μαΐου 2023.

Το AFP επικοινώνησε με την FIA πριν από τη δημοσίευση του παρόντος άρθρου για να εξακριβώσει αν ο Ασλάμ διώκεται μέχρι και σήμερα στο Πακιστάν, αλλά δεν έλαβε απάντηση.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται στις σελίδες 17 και 18 της απόφασης χορηγήσεως ασύλου (αρχειοθετημένη εδώ) στον Ασλάμ, δεν εμφανίζεται στο κόκκινο βιβλίο των 101 πιο καταζητούμενων διακινητών της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ερευνών (FIA) του Πακιστάν του 2019.

Είναι αλήθεια, όμως, ότι το Πακιστάν έχει εκδώσει στο παρελθόν εντάλματα σύλληψης για τον Τζαβέντ Ασλάμ.

Ο Ασλάμ συνελήφθη στο κέντρο της Αθήνας τον Νοέμβριο του 2006, μετά την ενεργοποίηση κόκκινης ειδοποίησης της Interpol με την κατηγορία της εμπορίας ανθρώπων. Το ένταλμα σύλληψης της Interpol είχε ζητηθεί από το Πακιστάν. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Ασλάμ είχε ξανασυλληφθεί νωρίτερα, τον Σεπτέμβριο του 2006, αλλά είχε αθωωθεί.

Η Διεθνής Αμνηστία απέστειλε επίσημη επιστολή στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης (σήμερα Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη) τον Δεκέμβριο του 2006, στην οποία υποστήριζε ότι το ένταλμα που προερχόταν από το Πακιστάν είχε πιθανότατα πολιτικά κίνητρα και ότι ενδεχόμενη απέλαση του Ασλάμ στο Πακιστάν θα ήταν παράνομη σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Ο Ασλάμ τελικά δεν απελάθηκε μετά από απόφαση του Αρείου Πάγου τον Μάιο του 2007.

Παρά την αρχική απόρριψη της αίτησης του Ασλάμ, τού χορηγήθηκε άσυλο τον Φεβρουάριο του 2021.

Η Γενική Γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής, Υποδοχής και Ασύλου κατέληξε στην απόφασή της να χορηγήσει άσυλο πολιτικού πρόσφυγα στον Ασλάμ καθώς «υφίσταται κίνδυνος δίωξης σε βάρος του για πολιτικούς λόγους» στο Πακιστάν. Το σκεπτικό της απόφασης στηρίχθηκε στο Πρωτόκολλο των Συμβάσεων της Γενεύης της 31ης Ιανουαρίου 1967, τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την οδηγία 95/2011/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με το AFP στις 9 Μαΐου, ο Ασλάμ υποστήριξε ότι κατηγορείται από την κυβέρνηση του Πακιστάν αφού οργάνωσε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της διαφθοράς έξω από την πακιστανική πρεσβεία στην Αθήνα. Η διαμάχη του Ασλάμ με την πρεσβεία της χώρας έχει αναφερθεί και σε μέσα ενημέρωσης, για παράδειγμα εδώ.

Σε αντίθεση με τα όσα υποστηρίζουν ορισμένοι παραπλανητικοί ισχυρισμοί στο διαδίκτυο, ο Τζαβέντ Ασλάμ δεν εμφανίζεται ούτε στον κατάλογο των πλέον καταζητούμενων της Εθνικής Υπηρεσίας Ερευνών της Ινδίας ούτε στον αντίστοιχο κατάλογο της Europol.

Ο Ασλάμ είπε στο AFP ότι ζει στην Ελλάδα από τον Ιούλιο του 1996. Ζήτησε διεθνή προστασία (πολιτικό άσυλο) είκοσι χρόνια μετά, τον Ιούλιο του 2016, όπως αναφέρεται στο φάκελό του.

Ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης έχει προσφύγει κατά της απόφασης που χορήγησε άσυλο στον Ασλάμ. Το δικαστήριο δεν έχει ακόμα εκδώσει απόφαση για την υπόθεση, όπως επιβεβαίωσε στο AFP ο Ασλάμ.

Το AFP έχει καταρρίψει ισχυρισμούς σχετικούς με τη μετανάστευση και στο παρελθόν, για παράδειγμα εδώ και εδώ.

Fact Checker Logo

Έλεγχος γεγονότων, Πολιτική

Συγγραφέας: Petros KONSTANTINIDIS / AFP Ελλάδα

Αρχικά δημοσιεύτηκε εδώ.