Καμία απόδειξη ότι ο Αλεξέι Ναβάλνι έχει πεθάνει από το εμβόλιο κατά της COVID-19

Ισχυρισμός 

Μεγάλο ρωσικό θρησκευτικό πατριωτικό δίκτυο δεν απέκλεισε ότι ο θάνατος του Ναβάλνι μπορεί να προήλθε από τις πολλές δόσεις δυτικού εμβολίου για την COVID-19. 

Συμπέρασμα  

Ο ισχυρισμός προέρχεται από τον ανταποκριτή του ΡΙΚ στη Μόσχα, Θανάση Αυγερινό. Επικαλείται αναξιόπιστη ρωσική πηγή που δεν παραθέτει καμία απόδειξη για τον ισχυρισμό. Ο Ναβάλνι βρισκόταν φυλακισμένος στη Ρωσία από τον Ιανουάριο του 2021. Στην Ρωσία δεν χρησιμοποιούνται δυτικά εμβόλια κατά της COVID-19. 

Δεν δόθηκε ακόμη η αίτια θανάτου του Ναβάλνι 

Τι ισχύει 

Αμέσως μετά τη δημοσίευση της είδησης ότι ο Αλεξέι Ναβάλνι πέθανε ξαφνικά σε μια απομακρυσμένη ρωσική φυλακή, ορισμένοι στα ΜΚΔ  άρχισαν να υποστηρίζουν ή να υπονοούν ότι ο αντιπολιτευτικός ηγέτης πέθανε από θρομβοεμβολή που προκλήθηκε ως παρενέργεια από τον εμβολιασμό για την COVID-19. 

Στις 16 Φεβρουαρίου 2024, ο Αλεξέι Ναβάλνι άφησε ξαφνικά την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 47 ετών, σε απομακρυσμένη ρωσική φυλακή, και συγκεκριμένα στο σωφρονιστικό ίδρυμα Νο3 στον Αρκτικό Κύκλο, στην αυτόνομη περιοχή Yamalo-Nenets. Υπήρξε ένα από τα γνωστότερα πρόσωπα στη Ρωσία, αλλά και στα εγχώρια και διεθνή μέσα για την κριτική που ασκούσε εναντίον του Βλαντίμιρ Πούτιν. 

 Ο θάνατός του ανακοινώθηκε από τη Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Φυλακών (FSIN) την ίδια μέρα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Ναβάλνι έχασε τις αισθήσεις του μετά από περίπατο, ενώ κλήθηκε έκτακτο ιατρικό συνεργείο για να τον παρακολουθήσει. Πολλά ρωσικά κρατικά πρακτορεία ειδήσεων ανέφεραν ότι ένα ασθενοφόρο έφτασε στο σημείο εντός 7 λεπτών και επιχείρησε ανάνηψη για περισσότερο από μισή ώρα. Ωστόσο, απέτυχαν να επαναφέρουν τον Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος ανακηρύχθηκε νεκρός στις 2:17 μμ τοπική ώρα. Σύμφωνα με τη Novaya Gazeta, το σώμα του Αλεξέι Ναβάλνι μεταφέρθηκε στο Labytnangi, πριν μεταφερθεί στο κλινικό νεκροτομείο στο Salekhard το απόγευμα. Το σώμα του φέρεται να είχε σημάδια συμβατά με πιέσεις στο στήθος, που, σύμφωνα πάντα με τα ρωσικά δημοσιεύματα, δείχνουν ότι έγιναν προσπάθειες για ανάνηψη του Navalny. 

Το Ερευνητικό Συμβούλιο της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι “θα πραγματοποιηθεί ένα σύνολο ερευνητικών και λειτουργικών μέτρων” για να προσδιοριστεί η αιτία θανάτου του Navalny, και το σώμα του θα αποδοθεί στην οικογένειά του μόνο μετά την ολοκλήρωση της έρευνας. Οι ρωσικές αρχές μπορούν να κρατήσουν νόμιμα το σώμα του για έως και 30 ημέρες.  

Το ρωσικό προπαγανδιστικό κανάλι RT, αναφέροντας ανώνυμη πηγή, ανέφερε ότι ο Αλεξέι Ναβάλνι πέθανε από θρόμβωση. Αν και αυτό είναι πιθανό, δεν είναι δυνατό για οποιονδήποτε να το γνωρίζει χωρίς πρώτα να διενεργηθεί νεκροψία. Παρά τις δηλώσεις ή τις υποδείξεις που υπονοούν ότι ο Αλεξέι Ναβάλνι είχε λάβει πλήρη εμβολιασμό, με τέσσερις δόσεις των εμβολίων mRNA για τον κορονοϊό, δεν υπάρχει πραγματική απόδειξη ότι πραγματικά εμβολιάστηκε κατά της COVID-19. Επιπλέον, υπάρχει και η πιθανότητα να μην είχε εμβολιαστεί καθόλου κατά της COVID-19, καθώς το εμβόλιο δεν είναι υποχρεωτικό στη Ρωσία. Ακόμα όμως και αν είχε εμβολιαστεί, είναι σχεδόν βέβαιο ότι ποτέ δεν είχε λάβει κάποιο εμβόλιο mRNA, αφού η Ρωσία δεν έχει εγκρίνει μέχρι στιγμής κάποιο τέτοιο εμβόλιο. 

Αν και το Δεκέμβριο του 2020 ο Αλεξέι Ναβάλνι νοσηλεύτηκε στη Γερμανία, επέστρεψε στη Ρωσία στις 17 Ιανουαρίου 2021, όπου άμεσα συνελήφθη και φυλακίστηκε. Αυτό συνέβη πριν τη διάθεση του εμβολίου mRNA για την ηλικιακή του ομάδα στη Γερμανία τον Μάιο του 2021, οπότε δεν θα μπορούσε να είχε λάβει τέτοιου είδους εμβόλιο εκείνη την περίοδο και πριν την επιστροφή και φυλάκισή του στη Ρωσία. 

Ακόμα και αν ο Αλεξέι Ναβάλνι είχε εμβολιαστεί με κάποιο τρόπο πλήρως κατά της COVID-19, θα είχε λάβει τις δόσεις του πριν από περισσότερο από δύο χρόνια! Δεν είναι δυνατόν να πέθανε από παρενέργεια του εμβολίου, επειδή εμφανίζονται μέσα σε ώρες ή μέρες, όχι μήνες ή χρόνια αργότερα. Ελαφριές παρενέργειες όπως πόνος στο σημείο της ένεσης, πυρετός, μυϊκός πόνος, πονοκέφαλος, λήθαργος εμφανίζονται μέσα σε λίγα λεπτά έως ώρες μετά τον εμβολιασμό. Η αναφυλακτική αντίδραση εμφανίζεται μέσα σε λίγα λεπτά, ενώ άλλες σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες όπως η μυοκαρδίτιδα και η θρόμβωση εμφανίζονται μέσα σε ημέρες ή εβδομάδες. 

Η προέλευση του ισχυρισμού 

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Θανάση Αυγερινού στο ΡΙΚ, αυτό το ενδεχόμενο παρουσιάστηκε από “μεγάλο θρησκευτικό πατριωτικό δίκτυο” της Ρωσίας, χωρίς να διευκρινίσει σε ποιο αναφέρεται. Πρόκειται για δημοσίευμα της ιστοσελίδας Tsargrad TV, το οποίο επικαλείται αποκλειστικά αναρτήσεις ανώνυμων λογαριασμών στο X (Twitter). Δεν προσκομίζει όμως την παραμικρή απόδειξη πως που να στηρίζει τον ισχυρισμό πως ο Ναβάλνι πέθανε από το εμβόλιο. 

Αξίζει να αναφερθεί πως το Tsargrad TV (Κωνσταντινούπολη TV στα σλαβικά), είναι ένα μέσο που αποκλειστικά προωθεί τις ρητορικές του Κρεμλίνου, υπό το μανδύα της υπερσυντηρητικής Ορθόδοξης Πίστης.  

Ο ιδρυτής και ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού καναλιού Tsargrad, Konstantin Malofeyev, βρίσκεται σε λίστα κυρώσεων των ΗΠΑ από το 2014, για το ρόλο του στην παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014. 

Επίσης, πρόκειται για το ίδιο άτομο, που μαζί με τον Jack Hanick (πρώην Αμερικανός δημοσιογράφος), επιχείρησαν ανεπιτυχώς να στήσουν στην Ελλάδα το HellasNet TV το 2015, προκειμένου να το χρησιμοποιήσουν ως δίαυλο προώθησης των ρωσικών θέσεων στο ελληνόφωνο κοινό, σε συνεργασία με 11 περιφερειακά τηλεοπτικά κανάλια.  

Συμπέρασμα 

Τα αίτια του θανάτου του Αλεξέι Ναβάλνι παραμένουν ακόμα άγνωστα. Όποια και αν ήταν η αιτία θανάτου του, δεν μπορεί να σχετίζεται με τα εμβόλια κατά της COVID-19, και ειδικά το εμβόλιο mRNA, γιατί ΑΝ έλαβε αυτό το εμβόλιο, θα έχουν περάσει χρόνια από τη λήψη του, η οποία πρέπει να έγινε πριν την επιστροφή και φυλάκισή του στη Ρωσία τον Ιανουάριο του 2021. Οι παρενέργειες των εμβολίων είναι βραχυπρόθεσμες και δεν έχουν αναφερθεί τέτοιες παρενέργειες τόσα χρόνια μετά. 

Σημ.: Η εικόνα εξώφυλλου προέρχεται από το δημοσίευμα του Tsargrad TV και το κείμενο έχει μεταφραστεί μέσω Google Translate. 

COVID-19, Έλεγχος γεγονότων

Συγγραφέας: Ιάκωβος Μυλωνάς, για Ερευνητική Μονάδα Κοινωνικής Πληροφορικής Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου – Fact-Check Cyprus

Αρχικά δημοσιεύτηκε εδώ.