ΔΕΝ ισχύει πως πέθανε το 20% των Νεοζηλανδών που έλαβαν εμβόλια mRNA για την COVID-19

Σύμφωνα με ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ, με σχεδόν 90 χιλιάδες θεάσεις, τα επίσημα στοιχεία από τη Νέα Ζηλανδία δείχνουν ότι το 20% όσων εμβολιάστηκαν πέθαναν. Ο ισχυρισμός είναι ψευδής.

Τι ισχύει

Ο ισχυρισμός εμφανίστηκε σε άρθρο του Slay News στις 2 Δεκεμβρίου, το οποίο επικαλείται «επίσημα στοιχεία» που διέρρευσαν και αποκαλύπτουν ότι περισσότερο από το 20% των εμβολιασμένων Νεοζηλανδών έχουν πεθάνει.

Όσον αφορά την Ελλάδα και την Κύπρο, εμφανίστηκε στο προφίλ “Assoc. Prof. Konstantinos Poulas” στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter), που δηλώνει ειδικός στη βιοχημεία, τη μοριακή βιολογία, την COVID-19 και γενικά την “έρευνα”. Πρόκειται για ακαδημαϊκό που είναι αναπληρωτής καθηγητής Βιοχημείας στο Πανεπιστήμιο Πάτρας (Τμήμα Φαρμακευτικής), ενώ το βιογραφικό του μπορεί να βρεθεί και στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Φέρεται να έχει διατυπώσει αντιεπιστημονικές απόψεις για τα εμβόλια πολλές φορές στο παρελθόν.

Πως ξεκίνησε ο ισχυρισμός

Ένας υπάλληλος της Te Whatu Ora (δημόσια υπηρεσία δεδομένων) υπέκλεψε δεδομένα και τα διέρρευσε για να διαδώσει παραπληροφόρηση σχετικά με τα εμβόλια, σύμφωνα με το Stuff και το Radio New Zealand.Ο Barry Young εμφανίστηκε στο Περιφερειακό Δικαστήριο του Wellington τη Δευτέρα κατηγορούμενος για πρόσβαση σε σύστημα υπολογιστή για ανέντιμους σκοπούς και αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση το επόμενο απόγευμα.

Είχε προλάβει ωστόσο να στρέψει πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας, όταν έδωσε συνέντευξη για αυτό το θέμα στο γνωστό συνωμοσιολόγο Alex Jones. Είχε προηγηθεί “συνέντευξή” του στην αντιεμβολιάστρια Liz Gunn, μια αποτυχημένη Νεοζηλανδή πολιτικό και αυτοαποκαλούμενη “ακτιβίστρια”. Η Gunn υποστηρίζει πολλές θεωρίες συνωμοσίας που περιστρέφονται γύρω από τη φθορίωση του νερού για σκοτεινούς σκοπούς, τον Μπιλ Γκέιτς, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ κ.α. Ο Young επιχείρησε να συνδέσει τα εμβόλια με δήθεν μεγάλη αύξηση θανάτων στη Νέα Ζηλανδία, χωρίς όμως να μπορέσει να τεκμηριώσει τον ισχυρισμό. Παρουσίασε δηλαδή αβάσιμους συσχετισμούς, χωρίς να αποδείξει αιτιώδη συνάφεια.

Η COVID-19 έγινε ευρέως διαδεδομένη στη Νέα Ζηλανδία για πρώτη φορά το 2022 με την άφιξη της εξαιρετικά μολυσματικής παραλλαγής omicron και 3.361 θάνατοι στη Νέα Ζηλανδία έχουν αποδοθεί άμεσα στη COVID-19.

Σχεδόν 4 εκατομμύρια άνθρωποι στη Νέα Ζηλανδία έχουν λάβει δύο δόσεις εμβολίου mRNA για την COVID-19 μέχρι την 1η Δεκεμβρίου 2023, σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία δημόσιας υγείας της Νέας Ζηλανδίας. Συνολικά, έχουν χορηγηθεί σχεδόν 13 εκατομμύρια δόσεις. Τουλάχιστον το 90,1% του πληθυσμού άνω των 12 ετών, έχει λάβει τουλάχιστον μια δόση. Ο συνολικός πληθυσμός της χώρας ανέρχεται στα 5,223 εκατομμύρια (εκτίμηση 2023), με τη μέση ηλικία να είναι τα 38 έτη. 968 χιλιάδες είναι ο πληθυσμός των ατόμων κάτω των 15 ετών. Απομένουν 4,255 εκατομμύρια κάτοικοι (άνω των 15). Με το 90,1% να έχει λάβει τουλάχιστον μια δόση, απομένουν 4,147 εκατομμύρια.

Για να είναι αληθινός ο ισχυρισμός, δηλαδή πως το 20% των εμβολιασμένων έχει πεθάνει από εμβόλια mRNA, θα έπρεπε να είχαν καταγραφεί τουλάχιστον 825 χιλιάδες θάνατοι. Ωστόσο, από τις αρχές του 2020 έως τον Ιούνιο του 2023, υπήρξαν περίπου 125.000 συνολικά θάνατοι που αποδίδονται σε όλες τις αιτίες, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της Νέας Ζηλανδίας.

Θα πρέπει να επισημανθεί πως στη Νέα Ζηλανδία, εγκρίθηκαν δυο εμβόλια. Εκείνο της Pfizer/Biontech (Comirnaty), τεχνολογίας mRNA και το Novovax. Το Novovax είναι εμβόλιο πρωτεΐνης. Αυτό το εμβόλιο χρησιμοποιεί την πρωτεϊνική ακίδα που βρίσκεται στην επιφάνεια του κορωνοϊού για να παραχθεί ανοσοαπόκριση. Οι αρχές συνιστούσαν και εξακολουθούν να συνιστούν το εμβόλιο Comirnaty, ειδικά για την πρώτη δόση.

Εξυπακούεται πως με βάση τα επίσημα στατιστικά δεδομένα, δεν υπάρχει στατιστικά σημαντική αύξηση των θανάτων στον γενικό πληθυσμό, όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα:

Την ίδια στιγμή, ο πληθυσμός της Νέας Ζηλανδίας σημειώνει ανοδικές τάσεις τα τελευταία χρόνια, όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα:

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός προέρχεται από αναξιόπιστες πηγές. Τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν όχι μόνο δεν απέδειξαν αιτιώδη συνάφεια μεταξύ εμβολιασμών και αύξησης θανάτων, αλλά με βάση τα επίσημα στοιχεία της νεοζηλανδικής κυβέρνησης, ο πληθυσμός όχι μόνο δεν μειώθηκε κατά 800 χιλιάδες, αλλά σημείωσε ελαφρά αύξηση.

Πνευματική ιδιοκτησία ©Cyprus University of Technology, Social Computing Research Center. Με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματος.
Συγγραφέας: Ιάκωβος Μυλωνάς για Ερευνητική Μονάδα Κοινωνικής Πληροφορικής Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, σε συνεργασία με Fact – Check Cyprus.
Αρχικά δημοσιεύτηκε εδώ.

COVID-19, Έλεγχος γεγονότων

Συγγραφέας: Ιάκωβος Μυλωνάς για Ερευνητική Μονάδα Κοινωνικής Πληροφορικής Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, σε συνεργασία με Fact – Check Cyprus.

Αρχικά δημοσιεύτηκε εδώ.